Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 28

Įtakingas teisėjas padavė Vyriausybę į teismą ir jau laimėjo pirmąjį mūšį

Ginčai dėl Lietuvos atstovo skyrimo į įtakingą Europos Sąjungos teismą įgauna vis naujų atspalvių. Kelis Lietuvos kandidatus atmetė Liuksemburge įsikūręs komitetas, o arši kova dėl nominacijos tęsiasi ir Vilniuje. Naujai kadencijai nepasiūlytas teisėjas Virgilijus Valančius apskundė Vyriausybę teismui ir jau laimėjo pirmąjį mūšį.
Virgilijus Valančius padavė į teismą Vyriausybę
Virgilijus Valančius padavė į teismą Vyriausybę

Vilniaus apygardos administracinis teismas liepos pabaigoje buvo įpareigotas nagrinėti Europos Sąjungos (ES) Bendrojo Teismo teisėjo Virgilijaus Valančiaus skundą prieš Vyriausybę.

Teisėjas siekia, kad būtų panaikintas sprendimas, kuriuo į minėto teismo teisėjus pateikta Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekano Tomo Davulio kandidatūra, nepaisant atrankos rezultatų.

„Liepos 21 dieną teismas priėmė nagrinėti V.Valančiaus skundą, kurio esmė – panaikinti Vyriausybės 2022 metų gegužės 4 dienos nutarimą dėl T.Davulio kandidatūros siūlymo į ES Bendrojo Teismo teisėjus“, –15min sakė Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovas spaudai Audris Kutrevičius.

Jo teigimu, gegužę teismas atsisakė priimti V.Valančiaus skundą, tačiau teisėjas šį sprendimą apskundė aukštesnei instancijai – Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kuris įpareigojo „iš naujo spręsti skundo priėmimo klausimą“.

Vyriausybė, atsižvelgusi į prezidento Gitano Nausėdos ir Seimo pritarimą, gegužės 4-ąją nutarė siūlyti Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekano Tomo Davulio kandidatūrą į ES Bendrojo Teismo teisėjus.

Specialusis vertinimo komitetas Liuksemburge T.Davulio kandidatūrą atmetė.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė 15min teigė, kad T.Davulis neatitiko visų kriterijų, tačiau jų nepatikslino.

„Ne visus kriterijus, kuriuos komitetas kėlė kaip būtinus, jis tenkino“, – teigė Vyriausybės kanclerė.

Ne visus kriterijus, kuriuos komitetas kėlė kaip būtinus, jis tenkino.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Balčytytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Balčytytė

Sudėtingas procesas

2019 metų sausį Liuksemburgo komitetas atmetė tuometinio Konstitucinio Teismo teisėjo Gedimino Mesionio kandidatūrą, nors jai buvo pritarusios visos Lietuvos institucijos.

Tų pačių metų liepą Vyriausybė jau buvo pateikusi pasiūlymą pratęsti V.Valančiaus buvimą teisme dar vienai kadencijai, tačiau tam nepritarė prezidentas G.Nausėda.

2020 metais atrankoje geriausiu išrinktas buvo tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, tačiau jo kandidatūrai vėl nepritarė prezidentas.

Pernai speciali atrankos komisija geriausiu kandidatu į ES Bendrąjį Teismą pripažino būtent V.Valančių, antras atrankoje buvo T.Davulis. Dėl kandidatų vertinimo atrankoje Vyriausybė kreipėsi ir į etikos sargus.

Vis dėlto, kandidatu pasirinktas ne atranką laimėjęs teisėjas, o T.Davulis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Davulis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Davulis

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska 15min sakė, kad atrankos komisijos sprendimas yra rekomendacinio pobūdžio, juo Vyriausybė, toliau tęsdama atrankos procesą, gali ir nesivadovauti.

ES Bendrasis Teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai. Teisėjai į šį teismą skiriami šešerių metų kadencijai.

Teisingumo ministerijos atrinktam kandidatui turi pritarti Vyriausybė ir prezidentas, dėl paskyrimo turi balsuoti ir Seimas. Jei visos šios procedūros įvykdomos, kandidato tinkamumą vertina specialus komitetas Liuksemburge.

Šiuo metu ES Bendrajame Teisme dirba du teisėjai iš Lietuvos – 2019-aisiais Seimo pritarimu į pareigas paskirtas buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Rimvydas Norkus, o kito teisėjo, V.Valančiaus, kadencija baigėsi užpernai spalį. Vis dėlto, nesutarus dėl naujo kandidato, jis dirba iki šiol.

ES Bendrojo Teismo teisėjo alga siekia 20 tūkst. eurų, teisėjams dar skiriamos papildomos išmokos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius