Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 07 /13:56

LSDP pirmininko rinkimuose įtampa auga: J.Olekas kritikuojamas už retoriką „boba į ratus“

Kovoje dėl Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko kėdės netrūksta įtampos. Dalis partijos narių išplatino kreipimąsi dėl vieno iš kandidatų, europarlamentaro Juozo Oleko moteris žeminančių pasisakymų, esą priešrinkiminiuose debatuose jo retorika dėl moterų darbo partijoje bei pasisakymai „bobą į ratus“ – netoleruotini. J.Olekas mano, kad kritika jam – rinkiminės kampanijos dalis, kuri jau neturėtų vykti. Savo žodžių neatsiima.
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tiesioginiai LSDP pirmininko rinkimai oficialiai prasidėjo pirmadienį, gegužės 3 dieną ir tęsis iki 9 dienos. Juose varžosi tik du kandidatai – europarlamentarai J.Olekas ir Vilija Blinkevičiūtė.

Viešai europarlamentarai deklaravo, kad didelio susipriešinimo nėra, vis tik artėjant rinkimams, įtampa ėmė kilti.

Moterims siūlo džiaugtis vyrų darbo vaisiais

Paskutiniuose viešuose debatuose prieš rinkimus, balandžio 30 d., politikų nuomonės išsiskyrė dėl moterų ir vyrų lygybės partijoje.

V.Blinkevičiūtė paklausta, kodėl turėtų tapti partijos pirmininke, teigė, kad dabar, kai partijoje ir Lietuvoje yra sudėtingas metas, „ateina laikas vairą perimti moteriai“, nes moterys geba priimti sudėtingus sprendimus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

O tai, kad partijoje dar nėra buvusios pirmininkės moters, europarlamentarė pavadino apsileidimu, ir pažymėjo, kad pats laikas pakeisti šią tendenciją.

Tuo metu J.Olekas tokius argumentus priėmė su šypsena ir savo žodžiais leido suprasti, kad moterys gerbiamos, bet „laivą išvairuoti“ reikia atiduoti vyrams.

„Galėčiau apie viską pagalvoti, bet aš, kaip džentelmenas, negaliu tiesiog palikti to vargo Vilijai. <...>

Vyrai moka dirbti partijoje atveriant kelius moterims, įtraukiant į sprendimo priėmimą, bendraujant, bet nebūtinai sunkiausią naštą užkrauti moterims“, – debatų metu sakė J.Olekas

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Olekas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Olekas

„Vežimą traukti, tą sunkųjį darbą, aš pasiryžęs, kad tamsta galėtum sėdėti tam vežime su kitom mūsų partijos moterim ir gražiai džiaugtis mūsų pergalės vaisiais“, – pridūrė jis.

Jis siūlė nesivelti į kovą dėl vyrų ir moterų:

„Mielos bičiulės ir bičiuliai, nu neįsivelkim į kovą vyrai prieš moteris, moterys prieš vyrus, mes esame verti geresnio socialdemokratinio bičiuliško sugyvenimo.“

Kreipėsi į partijos narius

Tokia retorika dalį partijos narių stipriai papiktino.

Vienuolika jų raštu kreipėsi į partijos tarybą bei Etikos ir procedūrų komisiją, laikiną pirmininką, Jonavos rajono merą Mindaugą Sinkevičių, patį kandidatą J.Oleką ir jo rinkimų štabo, S.Kairio fondo direktorių Algį Vaičeliūną. Taip pat į Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos (LSDMS) seniūnę Orintą Leiputę.

Partijos narių laiške rašoma, kad balandžio 30 vykusių viešų kandidatų į LSDP pirmininkus debatų metu LSDP narys J.Olekas, atsakinėdamas į klausimus, „naudojo moteris ir savo oponentę V.Blinkevičiūtę menkinančią retoriką, leido suprasti, kad moterų ir vyrų lygybės klausimas yra išspręstas.“

Kad tamsta galėtum sėdėti tam vežime su kitom mūsų partijos moterim ir gražiai džiaugtis mūsų pergalės vaisiais.

„Man nepatinka absoliučiai retorika, kurią jis naudoja – „bobą į ratus“, visi žinome, ką tai reiškia. <...> Paaiškina, kad visos bobos sėdės vežime, o vyrai labai dirbs ir bus labai reikšmingi, o bobos turės sėdėti vežime ir džiaugtis jų rezultatais.

Tokie pasisakymai, visų pirma, žeidžia visas partijos moteris, kurios yra politiškai aktyvios, agituoja, dalyvauja ir savivaldos darbe, ir visur kitur“, – 15min teigė viena iš kreipimąsi pasirašiusių LSDP narių, Varėnos skyriaus tarybos narė Angelė Malinovskienė.

Pasak jos, pirmiausia norima parodyti, kad tokia retorika yra moterų žeminimas, bei pasakyti, kad pretenduojant į partijos pirmininkus, taip elgtis negalima.

Mano, kad kertasi su partijos vertybėmis

Partijos nariams siųstame kreipimesi kritika išsakoma iš J.Oleko rinkimų štabo, S.Kairio fondo direktoriui A.Vaičeliūnui.

Balandžio 30 dieną vykusių debatų metu A.Vaičeliūnas oficialioje partijos facebook paskyroje, komentuodamas tiesiogiai vykstančius debatus, apie V.Blinkevičiūtę pateikė tokį komentarą:

„Žinai, Sauliau, mane stebina, kad ji yra visiška tinginė. Nieko neveikia nesidomi, neskaito bet nori būt partijos pirmininku“.

Pasak laiško autorių, Europos parlamento (EP) narė V.Blinkevičiūtė yra nuolatos pripažįstama kaip aktyviausia jo narė tarp Lietuvos atstovų, todėl „toks komentaras ne tik įžeidžiantis, tačiau ir visiškai melagingas bei klaidinantis“.

Priminta, jog A.Vaičeliūnas dalinosi kvietimu į dviprasmiškai vertinamą Didįjį šeimų gynimo maršą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

„Tokie ir panašūs svarstymai kuria įtampas jos bičiulių tarpe, kelia diskusijas apie realų mūsų partijos požiūrį į lyčių lygybę, abipusę pagarbą“, – rašoma partijai skirtame laiške.

Teigiama, kad LSDP visada pasisakė už lyčių lygybę ir vienodas galimybes moterims bei vyrams, yra vienintelė partija, nustačiusi kvotų sistemą skirtingų lyčių narių dalyvavimui rinkimuose.

„Tokie vieši pasisakymai ir žeminantys komentarai neturi nieko bendro nei su socialdemokratinėmis vertybėmis, nei su elementaria etika.

Prašome įvertinti šiuos bičiulių pasisakymus, viešus komentarus bei propaguojamą ultraradikalų retoriką ir imtis visų įmanomų veiksmų, kad tokie veiksmai ateityje daugiau niekada nesikartotų“, – rašoma kreipimesi.

Tokie vieši pasisakymai ir žeminantys komentarai neturi nieko bendro nei su socialdemokratinėmis vertybėmis nei su elementaria etika.

Taip pat prašoma „oficialios J.Oleko pozicijos dėl jo rinkimų štabo vadovo A.Vaičeliūno išsakyto melagingo ir įžeidžiančio komentaro apie kandidatę į LSDP pirmininko postą bei atsakymo, ar tokie veiksmai – rinkiminės kampanijos strategijos dalis, ir ar apie tokius štabo vadovo veiksmus žinojo J.Olekas, ar jie buvo iš anksto derinti su J.Oleku?“

Savo ruožtu J.Olekas 15min teigė, kad jo bičiulis A.Vaičeliūnas yra „labai tolerantiškas žmogus, gerbiantis šeimą, moterį, o jeigu turi savo asmeninę nuomonę, gal jam atrodo darbštu, gal kam tingu, čia yra asmens nuomonė“, – A.Vaičeliūno pasisakymą komentavo kandidatas į LSDP pirmininkus.

J.Olekas nemato, dėl ko įsižeista

Pasiteiravus, kaip politikas reagavo į gautą kreipimąsi ir ar neatsiimtų savo žodžių, jis teigė negavęs jokio rašto.

„Nemačiau, manęs jis nepasiekė. Pasiekė jus, aš manau, kad jis turėjo kitą intenciją, gal mane kritikuoti, galbūt čia yra kokia nors sudėtinės rinkiminės kampanijos dalis, nors šiuo metu agitacija nei už, nei prieš – negalima“, – sakė jis.

J.Olekas sakė nemanantis, kad jo žodžiai turėtų žeisti V.Blinkevičiūtę ar kitas partijos moteris.

Esą po debatų vienas kitam kandidatai padėkojo už korektiškai vykdytus debatus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas

Tačiau jis sakė nesutinkantis su V.Blinkevičiūtės teiginiais, kad sunkiausiu metu turi ateiti ir sunkiausius darbus nudirbti moterys.

„Nesutinku, kad namuose tris kampus ar net keturis turi laikyti moteris, mane auklėjo kitaip, su pagarba moterims, kad kada sunku, turi tą darbą daryti vyras, prisidėti ne tik siekiant karjeros, bet ir namuose, ir todėl man yra visiškai priimtina, kai galima moteriai nuvilkti paltą, praleisti į priekį arba pasodinti kur nors priekyje savęs ar šalia savęs pirma, o ne sėsti kartu, – kalbėjo J.Olekas.

– Aš galvoju, kad ir mano šeimos vyrai, ir visi socialdemokratai, ir ne tik socialdemokratų vyrai, turėtų prisidėti ir tuos sunkiuosius darbus daryti lygiai taip, kaip šitame labai sunkiame laike mūsų partiją reikia pakelti artėjančiuose savivaldos rinkimuose.“

Nesutinku, kad namuose tris kampus ar net keturis turi laikyti moteris, mane auklėjo kitaip.

Jo teigimu, partijos pirmininką reikia rinkti ne pagal jo lytį, bet nuveiktus darbus ir tinkamumą. Bet pridūrė, kad pusę jo komandos sudarytų moterys.

„Tokie gražūs išsireiškimai, kaip pasodinti moteris į karietą, ir kad tą karietą patemptų vyrai, manau, neturėtų nieko įžeisti“, – apibendrino jis.

Balsavo beveik trečdalis

Anksčiau į partijos pirmininkus taip pat kandidatavo Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas bei politologas Liutauras Gudžinskas, tačiau, likus kelioms savaitėms iki rinkimų, iš kovos jie pasitraukė.

Socialdemokratų partijos atsakingasis sekretorius Justas Pankauskas 15min informavo, kad penktadienio 13 val. duomenimis, iš viso rinkimuose jau balsavo 28 proc. visų partijos narių.

Rinkimai vyks iki gegužės 9 d., sekmadienio.

15min primena, kad buvęs LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas apie pasitraukimą iš užimamų pareigų pranešė sausio viduryje. Tokį žingsnį politikas nusprendė žengti iš tarybos sulaukęs neigiamo Seimo rinkimų rezultatų vertinimo.

LSDP pirmininką dvejų metų kadencijai renka visi partijos nariai. Jis tiesiogiai renkamas trečią kartą. Iki 2017 m. LSDP pirmininkai buvo renkami suvažiavimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius