Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 07 /16:45

Įtarimai Lietuvos Seimo nariui Michalui Mackevičiui: Lenkijos mokesčių mokėtojų pinigus leido kaip savus

Lenkijos fondas „Pagalba lenkams Rytuose“ surengė spaudos konferenciją, kurioje jo vadovas Mikolajus Falkowskis išsakė savo įtarimus dėl Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) pirmininko Michalo Mackevičiaus veiklos. Vadovo teigimu, nesutampa skaičiai sąskaitose dėl lenkiško laikraščio „Nasza Gazeta“ spausdinimo, kurios gautos iš spaustuvės Balstogėje ir pačios LLS. Skirtumai siekia ne vieną dešimtį tūkstančių zlotų.
Michal Mackevič
Michalo Mackevičiaus priesaika Lietuvos Seime tapus Seimo nariu. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šis fondas šiemet Lietuvos lenkų organizacijoms skyrė net 10 mln. zlotų, tačiau ši suma nėra vien dotacijos LLS, bet ir kitoms organizacijoms, kurios vienija lenkus Lietuvoje. „Jaučiame atsakomybę už pinigus, kurie skiriami iš Lenkijos biudžeto ir yra surinkti iš Lenkijos mokesčių mokėtojų“, – sakė M.Falkowskis.

Jo teigimu, iki šios dienos fondas viešai apie šią situaciją nekalbėjo, tai pirmas kartas, tačiau nenorima, kad diskusija būtų tuščia ir beprasmė: „Mūsų tikslas yra išsiaiškinti viską, nes visuomenė tiek Lenkijoje, tiek Lietuvoje turi teisę žinoti tiesą.“

Nesutapo skaičiai

Varšuvoje surengtoje spaudos konferencijoje fondo vadovas informavo, kad jų dėmesį atkreipė už 2016 metus gauta 50 faktūrų, kuriose – fondo skirtos lėšos laikraščio „Nasza Gazeta“, kurį leidžia LLS, spausdinimui. Fondas kreipėsi dėl informacijos ir į spaustuvę Balstogėje, kurioje spausdintas laikraštis. Tada ir išryškėjo neatitikimai.

Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Mikolajus Falkowskis
Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Mikolajus Falkowskis

Anot M.Falkowskio, pagal sutartį nebuvo išleista apie 127,8 tūkst. zlotų, kai visa parama siekė daugiau nei 340 tūkst. zlotų. Jis pademonstravo faktūras, gautas ir LLS vadovybės ir spaustuvės Balstogėje, visos jos su parašais – taip pat ir M.Mackevičiaus.

„Apie tai nebuvo prabilta prieš pat LLS pirmininko rinkimus, apie tai koridoriuose, užkulisiuose kalbėta jau mėnesių mėnesius“, – patikimo fondo „Parama lenkams Rytuose“ vadovas, pabrėždamas, kad kai pinigus gavo LLS leidybai, pinigų negavo kito leidinio redakcija.

Niekas manęs neįtikins, kad 1 tūkst. egzempliorių tiražu pasirodantis laikraštis geriau pasieks visuomenę, negu laikraštis, kuris galėjo būti leidžiamas 4 tūkst. tiražu, – sakė R.Dzięciolowskis.

Šie neatitikimai fiksuojami nuo 2014 m. gegužės 21 d., tais metais iki šios dienos viskas buvo nurodoma tiksliai. Dalis informacijos vis dėlto išliko įslaptinta, kadangi tai ikiteisminio tyrimo duomenys. M.Falkowskis tikina, kad fondas nebūtų atskleidęs šios informacijos, jeigu pats M.Mackevičius nebūtų pasisakęs, jog gavo kvietimą į Lenkijos prokuratūrą dėl galimų įtarimų jam.

Žeidžia retorika

Fondo vicepirmininkas Rafalas Dzięciolowskis pareiškė, kad kalbėti reikia ne tik dėl faktinių neatitikimų, kurie esą akivaizdūs, bet ir apie iškreipiamus faktus, platinamą netiesą iš LLS vadovybės pusės.

„Daug metų dirbame remdami tautiečius įvairiose šalyse, ypač Rytuose. Fondas mus įpareigoja padėti lenkams Rytuose, mūsų pavadinimas yra įpareigojimas. Visi dirbantys fonde esame įsitikinę, kad tai ne tik tiesiog darbas, tai ir tarnavimas žmonėms, kurie gyvena ne pačiomis lengviausiomis sąlygomis, bet išlaiko, puoselėja lenkiškumą, tautinę savimonę, lenkų kalbą, visas tas savybes, kurias mus, išsibarsčiusius pasaulyje, jungia.

Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ spaudos konferencija
Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ spaudos konferencija

Tikėkite manimi, tai nėra lengva, kad turėdami tokius vienareikšmiškus faktus turime kreiptis į prokuratūrą dėl piktnaudžiavimo. Tai, kad mus galutinai įtikino kreiptis, yra tų rastų piktnaudžiavimų pobūdis. LLS trejus metus kreipėsi į mus dėl dotacijos didinimo laikraščiui. Šis laikraštis, kaip sako pats pirmininkas (M.Mackevičius – red.past.), yra vienintelis visuomeninis leidinys skirtas LLS vienijamus lenkus. 10 tūkst. narių, o tiražas tūkstantis egzempliorių.

Trejus metus tikėjome, kad pavyko mums tą tiražą padidinti iki 4 tūkst., nes tokiam skaičiui LLS 2016 m. gavo iš mūsų pinigų. Trumpai tariant, panaudotas mechanizmas, mano manymu, turėjo pakenkti laikraščiui „Nasza Gazeta“, pakenti Lietuvos lenkams. Niekas manęs neįtikins, jūsų turbūt irgi, kad tūkstančio egzempliorių tiražu pasirodantis laikraštis geriau pasieks visuomenę, negu laikraštis, kuris galėjo būti leidžiamas 4 tūkst. tiražu“, – kalbėjo R.Dzięciolowskis, pavadindamas tokį LLS vadovybės elgesį kenksmingu Lietuvos lenkams.

Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ spaudos konferencija
Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ spaudos konferencija

O pirmiausia bandant pažeminti ambasadorę Urszulą Doroszewską, kuri yra svarbiausia Lenkijos valstybės atstovė Lietuvoje, – teigė M.Falkowskis.

M.Falkowskis viso fondo vardu taip pat išsakė apgailestavimą, kaip šis reikalas komentuojamas Lietuvoje LLS vadovybės, svarbių Lietuvos lenkų politikų, koks įsuktas ratas žiniasklaidoje apie tai, atakuojant fondą ir bandant pakenkti jo geram vardui.

„O pirmiausia bandant pažeminti ambasadorę Urszulą Doroszewską, kuri yra svarbiausia Lenkijos valstybės atstovė Lietuvoje. Mes manome, kad toks arogancijos lygis, toks stilius, tokia kalbos maniera netinka LLS lyderiui kalbėti apie Lenkijos valstybės atstovą ir kaip svetimą vertinti Lenkijos valstybę ir jos teisę, o Lenkijos mokesčių mokėtojų pinigus leisti kaip asmeninius.

Mes manome, kad šio reikalo išaiškinimas gali sustiprinti lenkiškumą Lietuvoje, gali perlaužti viešosios nuomonės pateikimą žmonės Vilniaus krašte ir gali apvalyti situaciją, nes dabar sklando daugybė gandų. Tai, ką girdite pastaruoju metu apie ambasadorę, mane, fondą, mes girdėjome ir su tuo susidurdavome jau ilgą laiką, apie metus kuluaruose, neformaliuose susitikimuose. Bet tai nėra susiję su šituo reikalu, čia reikia kalbėti tik apie faktus, dokumentus ir veiklos metodus, tą ir turi įvertinti prokuratūra ir teismas“, – teigė M.Falkowskis.

Buvo susitikę kartą

Jo manymu, visi Lenkijos mokesčių mokėtojai ir Lietuvos lenkai jų vietoje pasielgtų taip pat, nes fondas privalo visa tai patikrinti. Esą kartais pasitaiko nedidelių klaidų, bet šis atvejis ne toks: „Per dvejus savo darbo fonde metus nebuvau susidūręs su tokiu reiškiniu, kaip šiuo atveju. Tai nesuvokiama, kad diskutuoti galima taip.“

Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ spaudos konferencija
Roman Niedzviecki/zw.lt nuotr./Fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ spaudos konferencija

Paklaustas, kodėl anksčiau apie tai nebuvo kalbama, kodėl to nepastebėjo ankstesni fondo vadovai, M.Falkowskis sakė negalintis to komentuoti, nes jis tapo pirmininku tik nuo 2016 metų birželį. Jis teigė tik vieną kartą susitikęs su M.Mackevičiumi 2017 metų sausį, vėliau esą vos keliais sakiniais persimetė Vilniuje, restorane „Ponas Tadas“, šiemet sausį.

Jis taip pat pripažino, kad buvo sulaukęs grasinimų iš LLS vadovų pusės, bet nenorėjo patikslinti, kas tai buvo. Esą nenori to konkretinti, nes kalbėti reikia ne apie tai, o apie tinkamai leidžiamus Lenkijos valstybės pinigus.

Kas bus toliau, spręs Lenkijos prokuratūra.

Po šios konferencijos wilnoteka.lt paskelbė M.Mackevičiaus komentarą dėl šių įtarimų. Jis tvirtina, kad jam vadovaujant LLS „nė grašis nenuplaukė į šoną, jokie pinigai nedingo, jokios aferos niekada nebuvo“.

Įžeidinėjo fondą ir ambasadorę

Pats M.Mackevičius visa tai pavadino intrigomis. Jo pasisakymo ištraukas skaitykite čia Prabilo skandalą su Lenkija sukėlęs Seimo narys Michalas Mackevičius: tai intrigos

Skandalas įsisiūbavo prieš kelias savaites, kai likus dienai iki LLS pirmininko rinkimų M.Mackevičių pasikvietė Lenkijos ambasadorė Vilniuje Urszula Doroszewska. Po šio apsilankymo garsiau nuskambėjo kalbos, kad M.Mackevičius Lenkijoje įtarinėjamas netinkamai naudojantis LLS skiriamus pinigus. Prieš pat LLS suvažiavimą Seimo narys, kuris didžiausios Lietuvos lenkų visuomeninės organizacijos pirmininku buvo perrinktas, nekorektiškai pasisakė ir apie U.Doroszewską, ir apie M.Falkovskį, ir fondą „Pagalba lenkams Rytuose“. „Ambasadorė, fondelis kažkoks, vaikšto, suka mums galvą“, – tokį Lietuvos Seimo nario sakinį paskelbė Lenkijos radijas.

Lenkijos Senato kanceliarijos vadovas Jakubas Kowalskis socialiniame tinkle „Twitter“ antradienį paskelbė, kad Senato vadovybė dar šią savaitę vertins situaciją dėl Lenkijos paramos LLS, nes įtariama, kad organizacijos vadovai atliko draudžiamus veiksmus. Jis pabrėžė, kad Lenkijos Senatas remia ir rems Lietuvos lenkus, bet privalo užtikrinti skaidrumą, o lėšos skirstomos sąžiningai.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nario M.Mackevičiaus konflikto su aukšto rango Lenkijos politikais ir teisėsauga, prašoma įvertinti jo veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius