-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 22

Įvariuose Lietuvos miestuose skaitomi Holokausto aukų vardai

Antradienį, Lietuvos žydų genocido atminimo dienos išvakarėse, kelių Lietuvos miestų bei miestelių viešosiose erdvėse skaitomi Holokausto aukų vardai.
Minėjimo akimirka
Minėjimo akimirka / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Skaitymai surengti Vilniaus geto bibliotekos kieme bei kino centre „Skalvija“, Jonavos krašto muziejaus kieme, prie Švėkšnos sinagogos, Molėtų savivaldybės aikštėje ir Jurbarko rajono Naujasodžių kaime esančioje žydų masinių žudynių vietoje.

„Skalvijos“  atstovė Diana Kliukoitytė BNS sakė, kad kino centras skaitytojus ir registravo iš anksto, ir kviečia prisijungti tiesiog į kiną atėjusius žmones.

„Kai mokaisi istorijos arba žiūri kronikinius filmus, viskas eina skaičiais - tiek tūkstančių žuvo, tiek tūkstančių per dieną buvo nužudyta, tiek išgyveno, tiek neišgyveno. Man patinka, kad čia eina per kiekvieną žmogų“, - savo pačios sprendimą tapti skaitytoja aiškino D.Kliukoitytė.

„Skalvijoje“ skaitymams skirtos keturios valandos.

„Toje knygoje yra įrašyta, atrodo, 15 tūkst. Vilniuje gyvenusių žydų vardų - juos perskaityti svarbu, nes holokaustas vyko šalia mūsų, tie žmonės gyveno Lietuvoje, buvo Vilniaus gyventojai, atrodo prasminga paminėti tuos žmonės ne skaičiais, o vardais ir pavardėmis“, - sakė D.Kliukonytė.

Rugsėjo 23-iąją bus minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, liudijanti 1943-iaisiais tądien sunaikinto Vilniaus geto istoriją.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti beveik 900 lietuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius