2011 04 11

Įvažiavai į duobę? Mokėk baudą!

Jei važiuodamas duobių nusėtomis Kauno gatvėmis į vieną jų įvažiavai ir apgadinai savo automobilį, geriau apie tai niekam nepasakok. Priešingu atveju įregistruoti įvykio atvažiavęs policininkas gali be didesnių skrupulų tau išrašyti baudą.
Kadangi automobilis „Audi A4“ yra draustas KASKO draudimu, jo savininkui Mantui būtinai reikėjo gauti pažymą apie įvykį. Dėl šio kauniečio noro jo automobilį vairavusiam S.Niedvarui teks sumokėti baudą.
Kadangi automobilis „Audi A4“ yra draustas kasko draudimu, jo savininkui Mantui būtinai reikėjo gauti pažymą apie įvykį. Dėl šio kauniečio noro jo automobilį vairavusiam S.Niedvarui teks sumokėti baudą. / A.Koroliovo nuotr.

Duobėtomis Kauno gatvėmis važinėjantys vairuotojai turėtų būti itin atsargūs. Ne tik dėl grėsmės pradurti padangą ar sulaužyti ratlankį, bet ir dėl nemenkos tikimybės tapti prasižengėliu. Teismams išaiškinus, jog duobėse savo automobilius apgadinusių vairuotojų pretenzijos yra pagrįstos, daugelio nukentėjusiųjų akys ėmė krypti į savivaldybės pusę.

Siekiant išvengti bylinėjimosi išlaidų, kasko draudimo neturinčių kauniečių pretenzijoms svarstyti šių metų pradžioje buvo įkurta speciali savivaldybės komisija. Jos nariai, įvertinę visas aplinkybes, gali nutarti kompensuoti nukentėjusiųjų patirtą žalą net ir be teismo.

Išgirdę, kad savivaldybė kartais sumoka po susidūrimo su duobėmis savo transporto priemones apgadinusiems vairuotojams, dalis kauniečių suuodė galimybę pasipelnyti. Valdininkai greitai suprato, kad kai kurie vairuotojai bando juos maustyti, tad paprašė kelių policijos į duobes įvažiuojančius ir pažymos apie eismo įvykį reikalaujančius vairuotojus vertinti kiek griežčiau.

Policininkams ėmus uoliai vykdyti valdžios prašymą, kai kurie nedorų ketinimų neturintys kauniečiai buvo paversti nusikaltėliais.

Sąžiningai gyventi neįmanoma

Praėjusios savaitės viduryje viename Jonavos gatvės servisų naujas vasarines padangas ant jo vadovaujamai įmonei priklausančio „VW Sharan“ sumontavęs kaunietis Kęstutis Mikalajūnas net nenumanė, kad po keliolikos minučių įvykęs nemalonus incidentas baigsis jam išrašyta bauda.

Važiuodamas Taikos prospektu, netoli sankryžos su A.Baranausko gatve, vyriškio vairuojamas automobilis dešiniu priekiniu ratu įvažiavo į gilią duobę. Pamatęs, jog sprogo naujutėlė padanga, K.Mikalajūnas iškvietė patrulių ekipažą.

„Kadangi įmonei, kuriai vadovauju, priklausantis vienatūris yra draustas kasko draudimu, man tiesiog buvo reikalinga pažyma apie įvykį. Išsikviečiau policiją, kad ji man padėtų. Staiga policininkas už tai, kad apgadinau automobilį, man išrašė baudą. Aš paprašiau jų pagalbos, o jie mane pavertė nusikaltėliu! Policininkai galėtų atvirai sakyti, kad dabar sunki ekonominė situacija, ir  paprašyti 10 ar 15 Lt už tą iškvietimą, pažymos išrašymą ir viskas“, – karščiavosi 150 Lt dydžio baudą gavęs vyriškis.

„Vairuodamas automobilį, nesiėmė visų būtinų atsargumo priemonių, pasirinkdamas važiavimo greitį, neatsižvelgė į važiavimo sąlygas, ypač kelio būklę ir eismo intensyvumą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki iš anksto numatomos kliūties, dėl ko įvažiavo į kelio važiuojamojoje dalyje buvusią duobę ir apgadino vairuojama automobilį“, – taip Kelių policijos valdybos Eismo įvykių registravimo skyriaus specialistas protokole aiškino baudos skyrimo motyvus.

44 metų K.Mikalajūnas, paklaustas, ar kitą kartą įvažiavęs į duobę kviestų policininkus, šyptelėjo: „Kadangi jie man sakė, kad nebaudžia vairuotojų, kurie įvažiuoja į vandens pilną duobę, tai gal reikia mašinoje vežiotis vandens kubilą. Kaip matau, sąžiningai gyventi šioje šalyje neįmanoma.“

Gailisi nepaklausęs patarimo

Į tokią pačią bėdą beveik toje pačioje vietoje praėjusią savaitę pakliuvo ir dar vienas kaunietis. Draugui priklausantį automobilį „Audi A4“ dienos metu vairavęs Simonas Niedvaras, važiuodamas tuo pačiu Taikos prospektu, netoli sankryžos su Studentų gatve įvažiavo į siaurą, bet gilią duobę. Po susidūrimo buvo pradurtos abi dešinės pusės padangos.

2005 metais pagamintas automobilis draustas kasko draudimu, tad įvykio metu keleivio vietoje sėdėjęs „Audi A4“ savininkas Mantas nedvejodamas paskambino į policiją. Į Taikos prospektą atvažiavę policininkai draugo automobilį vairavusiam S.Niedvarui skyrė baudą.

„Aš iki šiol nesuprantu, kuo nusikaltau. Juk jokio eismo įvykio nepadariau. Aš tiesiog važinėju tokiomis gatvėmis, kokios Kaune yra. Kai  įvažiavau į duobę, greta stovėjo tokio pat likimo ištiktas „Renault Scenic“ vairuotojas. Pasikeitęs pradurtą padangą, jis man patarė nekviesti policijos, nes gausiu baudą. Bet tada aš juo nepatikėjau“, – apmaudo neslėpė nubaustas S.Niedvaras.

Šlapia gatvė – lengvinanti aplinkybė

„15min“ kalbintas Kauno Kelių policijos valdybos viršininkas Alfonsas Tarasevičius patvirtino, jog išvengti duobių nesugebančius vairuotojus policininkai baudžia su vadovybės žinia.

„Anksčiau mes tokius dalykus toleruodavome. Bet pastaruoju metu labai jau daug vairuotojų kreipiasi. Skaičiai tikrai didžiuliai, tokių atvejų jau per daug, – tvirtino komisaras. – Kai kelias šlapias, duobės pilnos vandens, tai jų niekaip negali pamatyti. O jei kelias sausas, duobės matyti, tai vairuotojas privalo pasirinkti tokį greitį, kad galėtų saugiai jas apvažiuoti. Jeigu kelio danga yra sausa ir viskas matyti, tai vairuotojo kaltės yra“.

A.Tarasevičius prisiminė, jog užpraeitą savaitgalį su prašymais užregistruoti įvykį į policiją kreipėsi net 80 į duobes įvažiavusių vairuotojų. Pasak komisaro, tai buvo rekordinis savaitgalis. Pastaruoju metu į gatves išvažiavus kelininkams, į policiją besikreipiančių kauniečių ženkliai mažėja.

„Ar negaila ir taip nuostolius patiriančių vairuotojų? Na, už kelių priežiūrą atsakinga savivaldybė. Nors mes vairuotojus ir nubaudžiame, jie vis tiek gali kreiptis dėl žalos atlyginimo“, – patikino A.Tarasevičius.

Pasitaiko piktnaudžiaujančių

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis atskleidė, jog prieš kurį laiką vairuotojų pretenzijas nagrinėjančios komisijos nariai buvo susitikę su policijos vadovais. Savivaldybės valdininkai policininkų paprašė kiek griežčiau vertinti su minėtais prašymais į juos besikreipiančius vairuotojus.

„Vairuotojai turi įvertinti eismo sąlygas. Policija pirmiausia tikrina, ar vairuotojas, įvertinęs eismo sąlygas, galėjo išvengti susidūrimo su duobe“, – teigė A.Pakalniškis.
Savivaldybės komunalininkų viršininkas neslėpė, jog tokių priemonių teko imtis dėl padažnėjusių piktnaudžiavimo atvejų.

„Yra buvę pretenzijų, kuomet į mus kreipiasi 5 tūkst. Lt vertės automobilio savininkas, nurodantis, jog įvažiavęs į duobę, jis sulaužė važiuoklę ir visas remontas jam kainuos 5,6 tūkst. Lt“, – prisiminė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas, patikinęs, jog tokių atvejų pasitaikė ne vienas.

Šiais metais savivaldybė jau sulaukė virš 200 įvairią žalą patyrusių vairuotojų pretenzijų. Anot A.Pakalniškio, prašymų skaičius pastaruoju metu sparčiai mažėja. „Taip yra dėl to, kad baigiame lopyti po žiemos atsiradusias išdaužas. Be to, įsibėgėja ir planinis gatvių remontas. Tunelio gatvę beveik baigėme, K.Baršausko žiedas jau sutvarkytas. Šiuo metu kelininkai dirba Taikos prospekte, Raudondvario plente. Manau, kad miesto centrą šią savaitę jau baigsime“, – vardino valdininkas.

Tiesa, valdininkas užsiminė, jog gatvių remontui šių metų biudžete numatyti pinigai sparčiai tirpsta.
„Tam turime 3 mln. Lt, bet dabar jau matosi, kad norint išsivaduoti iš duobių, mums truks dar bent 2 mln. Lt“, – patikino Miesto tvarkymo skyriaus vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius