Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 13 /14:38

Įvertino ekspertai: ar klinika Vilniuje pacientams iš tiesų siunčia neteisėtas sutartis?

Šią savaitę į dienos šviesą išlindus istorijai, kad Vilniuje įsikūrusi „GK klinika“ pacientų reikalauja pasirašyti papildomas sutartis už šeimos gydytojo paslaugas, 15min gavo vieną iš šių sutarčių. Nutarėme paeksperimentuoti ir nusiuntėme ją Valstybinės ligonių kasos specialistams, kad jie įvertintų, ar ši sutartis teisėta. Tuo metu kai kurie klientai, sulaukę tokių sutarčių, jau pabėgo į kitas gydymo įstaigas.
Įvertino ekspertai: ar klinika Vilniuje pacientams iš tiesų siunčia neteisėtas sutartis?
Įvertino ekspertai: ar klinika Vilniuje pacientams iš tiesų siunčia neteisėtas sutartis? / 123RF.com nuotr.

Keistais gydymo įstaigos reikalavimais šią savaitę feisbuke pasidalijo teisininkas Tomas Chochrinas.

Jis tvirtino susirgęs ir lankęsis pas šeimos gydytoją „GK klinikoje“, kur yra prisiregistravęs, tačiau po konsultacijos sulaukęs reikalavimo mokėti metinį abonentinį 300 eurų mokestį arba 30 eurų mokestį už kiekvieną apsilankymą.

Vyras kreipėsi ir į institucijas. Jų teigimu, tokie gydymo įstaigos reikalavimai yra neteisėti, kadangi „GK klinika“ su Vilniaus teritorine ligonių kasa yra sudariusi sutartį dėl pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Klinika: mokestis – už papildomas paslaugas

15min kreipėsi komentaro į Gedimino prospekte įsikūrusią „GK kliniką“, kuriai vadovauja jos įkūrėjas, žinomas medikas, Armėnijos garbės konsulas Lietuvoje Karapetas Babajanas.

Karapetas Babajanas/Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Karapetas Babajanas/Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Į klausimus apie vilniečio Tomo aprašytą atvejį atsakė jo pavaduotoja Nijolė Bartaškienė.

„Ši situacija mums yra žinoma. Apgailestaujame dėl įvykusio nesusikalbėjimo su pacientu ir iš to kilusio netikslaus situacijos vertinimo“, – teigė viena gydymo įstaigos vadovių.

Jos teigimu, metinis abonentinis mokestis iš pacientų imamas tik už „papildomas paslaugas“ ir „tik tada, kai pacientai sutinka jį mokėti“.

Nesutinkantieji gali ir toliau gauti nemokamas šeimos gydytojo paslaugas, anot įstaigos, kaip numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) įsakymuose, o sutinkantys mokėti metinį mokestį gauna papildomų paslaugų.

„Pacientai, kurie nesutinka mokėti metinio mokesčio, gali ir toliau gauti šeimos gydytojo paslaugas tokios apimties, kaip yra nustatyta atitinkamuose SAM įsakymuose, be papildomo mokesčio. Pacientai, sutinkantys mokėti metinį mokestį, gauna papildomų paslaugų, kurios neįeina į SAM įsakymais nustatytą šeimos gydytojo paslaugų apimtį, paketą“, – tvirtino N.Bartaškienė.

Jos teigimu, tokį veiklos modelį jau daug metų taiko ir kai kurios kitos privačios asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Be to, „GK klinikos“ viena vadovių pabrėžė, kad gydymo įstaiga, reikalaudama iš pacientų papildomų mokesčių, teisės aktų nepažeidžia.

Kas parašyta sutartyje?

15min šią savaitę sulaukė vieno „GK klinikos“ pacientams siųstos sutarties egzemplioriaus.

Gruodžio pradžioje siųstame dokumente nurodytas paciento įsipareigojimas mokėti klinikai 300 eurų fiksuotą metinį mokestį, o jo nesumokėjus, kiekvieno vizito kaina pas šeimos gydytoją kainuos 30 eurų.

„GK klinikos“ sutartis pacientams
„GK klinikos“ sutartis pacientams

Sutartyje taip pat teigiama, kad „pacientui nesumokėjus fiksuoto metinio mokesčio ir mokant už kiekvieną vizitą pas šeimos gydytoją (...) klinika be papildomo mokesčio suteikia pacientui visas pacientui reikalingas pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas iš PSDF lėšų“.

„GK klinikos“ sutartis pacientams
„GK klinikos“ sutartis pacientams

Dokumento priede, be kita ko, nurodytos paslaugos, „kurios teikiamos pagal Sveikatos priežiūros paslaugų sutartį už fiksuotą metinį mokestį“.

Tai – vidaus organų echoskopija, bendras kraujo tyrimas, ramybės elektrokardiograma.

„GK klinikos“ sutartis pacientams
„GK klinikos“ sutartis pacientams

Sutartį įvertino ekspertai

Tam, kad būtų sudėti visi taškai ant „i“, nusprendėme sutartimi pasidalinti su Valstybinės ligonių kasos (VLK) ekspertais – teisininkais ir paslaugų kontrolės specialistais, kad šie įvertintų jos atitiktį teisės aktams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė ligonių kasa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė ligonių kasa

Iš pradžių jiems užkliuvo tai, kad sutartis pacientui buvo siųsta „Word“ formatu, ko įprastai būti neturėtų.

Taip pat į akis krito ir sutarties turinys.

„Įvertinus sutartį matyti, kad ją pasirašiusiam privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draustam ir prie įstaigos prisirašiusiam pacientui už jam suteiktą šeimos gydytojo paslaugą, kurią apmoka ligonių kasos, įstaiga taikytų papildomą mokestį“, – teigė VLK teisininkai ir specialistai.

Jų teigimu, tai rodo 1.1 sutarties punktas, kuriame numatyta, kad metinis mokestis yra už pirmines ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, nurodytas sutarties priede, į kurias įeina kompensuojamos šeimos gydytojo paslaugos – kraujo tyrimai ir elektrokardiograma.

„GK klinikos“ sutartis pacientams
„GK klinikos“ sutartis pacientams

Taip pat ekspertams užkliuvo ir 2.1 bei 2.3 punktai.

„Sutartis sudaroma, kad pacientas mokėtų už kiekvieną apsilankymą pas šeimos gydytoją, nors apdraustam PSD ir prisirašiusiam prie įstaigos pacientui šeimos gydytojo paslauga turi būti teikiama nemokamai“, – tvirtina VLK atstovai.

Anot jų, minėtuose punktuose nurodyta, kad nemokamai teikiamos ne šeimos gydytojo paslaugos, o kitos paslaugos, kurias „neaišku, kas sudaro“.

Pasak VLK ekspertų, vienintelė sutarties priede nurodyta paslauga, kuri neįeina į šeimos gydytojo paslaugą, yra vidaus organų echoskopija.

Tačiau ir tokiu atveju, kai yra poreikis, gydytojas turi išrašyti siuntimą pacientui, kuris turi teisę pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje šią paslaugą gautų.

„Teiginys, kad papildomi mokėjimai taikomi tik už papildomas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto nekompensuojamas paslaugas, yra neteisingas“, – pabrėžė VLK teisininkai ir specialistai.

Persirašė į kitą gydymo įstaigą

15min po penktadienį publikuoto teksto sulaukė skaitytojos laiško, kuriame ji teigia savo vaiką, sulaukus „GK klinikos“ reikalavimų, perrašiusi į kitą gydymo įstaigą.

Moteris teigė, kad jos sūnus – jau keletą metų „GK klinikos“ klientas, tačiau šiemet sūnui prireikus skubios konsultacijos su šeimos gydytojo, registratorė pranešė, kad paslauga bus mokama – 30 eurų.

„Nieko nesupratau, paklausiau – kodėl, ir tik pasakė, kad turėjom gaut el.laiškus“, – pasakojo 15min skaitytoja.

Tačiau tarp laiškų „GK klinikos“ siųstos sutarties moteris teigė neradusi, o gydymo įstaiga tvirtino, kad ji negalėjo informuoti klientų, nes neturi kontaktų.

„Kaip? Esam klinikoj 4 metus ir neturi jokių kontaktų ir tada staiga praneša, kad arba 30 arba 300 eurų. Sūnų greit perregistravom tiesiog į kitą kliniką“, – kalbėjo moteris.

„Labai nemaloni situacija ir labai neprofesionalus klinikos elgesys. Tikiuosi atsiras ir daugiau klientų ir šis klinikos poelgis neliks be pasekmių“, – pabrėžė skaitytoja.

„Reikalavimai papildomai susimokėti – netoleruotini“

Vilniečiui Tomui paviešinus savo asmeninę istoriją su „GK klinika“, VLK tvirtino, kad tokie reikalavimai papildomai susimokėti yra netoleruotini.

„Iš prisirašiusių PSD apdraustų pacientų už šeimos gydytojo paslaugas jokie mokesčiai negali būti imami nei valstybinėje, nei privačioje gydymo įstaigoje, jei ji turi sutartį su ligonių kasa. Taigi, koks bebūtų tokios įstaigos teisinis statusas, šie pacientai neturi mokėti ne tik už apsilankymus pas šeimos gydytoją, bet ir jokių metinių ar kitų panašių mokesčių“, – pranešime spaudai pabrėžė VLK direktorius Gintaras Kacevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė ligonių kasa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė ligonių kasa

Anot VLK, dalyje gydymo įstaigų gali būti imamas 0,29 euro mokestis už dokumentų tvarkymą, o 2,9 euro mokestis taikomas tik tuo atveju, kai gydymo įstaigą žmogus keičia anksčiau nei po pusmečio.

VLK taip pat nurodo, kokios paslaugos turi būti teikiamos nemokamai.

Pasak VLK, iš pacientų gali būti prašoma susimokėti tik tada, kai pacientas pats pageidauja PSDF lėšomis nekompensuojamų tyrimų ar paslaugų, nori paslaugas gauti greičiau ar renkasi tas paslaugas, kurios įtrauktos į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą mokamų paslaugų sąrašą.

„Tačiau net ir prieš teikiant mokamą paslaugą, apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu pacientas turi būti supažindinamas su galimybe gauti tokią paslaugą nemokamai“, – teigiama pranešime.

Sutartis dėl šeimos gydytojų paslaugų teikimo su ligonių kasomis sudariusios 375 įstaigos, iš kurių 126 – viešosios, 249 – privačios.

Visose jose prisirašę apdraustieji šias paslaugas turi gauti nemokamai, pabrėžia VLK.

Šių įstaigų sąrašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius