Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 29 /12:23

Dėl siūlymo balsuoti referendume dvi savaites griežtai sukritikuotas R.Karbauskis: „Aš sutinku apsijuokti“

Seime vykusiame darbo grupės dėl referendumo dėl dvigubos pilietybės posėdyje trečiadienį vyko aršūs ginčai. Nesutarta dėl referendumo formos ir kai kurių formuluočių.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo narė Agnė Širinskienė pristatydama siūlomas įstatymų formuluotes juokavo, kad „vasara praleista kūrybingai“. Pagal naujus siūlymus referendumas dėl dvigubos pilietybės vyktų su dviejų savaičių pertrauka.

Tačiau konstitucinės teisės ekspertas, Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Vytautas Sinkevičius pabrėžė, kad naujos formuluotės gali neatitikti Konstitucijos, nes tarp balsavimų numatyta precedento neturinti pertrauka.

„Yra pažeidžiamas referendumo nepertraukiamumo principas. Taip pat lygiateisiškumo principas. Asmenys, dalyvaujantys antrame etape, jau turės daugiau informacijos nei dalyvavę pirmame“, – teigė teisės ekspertas.

Konstitucinės teisės ekspertas: galime apsijuokti prieš Europą

V.Sinkevičius taip pat pastebėjo, kad ir balsavimų rezultatai bus paskelbiami ne kitą dieną po balsavimo, o tik po kelių savaičių.

„Negalima eiti į referendumą su tokia nuostata. Mes nepapildysime europinės konstitucijos tradicijos. Bet galime apsijuokti“, – kalbėjo V.Sinkevičius, pabrėždamas, kad jokia kita valstybė Europoje tokios praktikos nesilaiko.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

Atsakydama A.Širinskienė retoriškai klausė, ar tada stojimo į Europos Sąjungą referendumas taip pat atrodo nekonstitucinis.

Čia kaip vestuvės būtų vieną dieną, tada dviejų savaičių pertrauka, o tada vėl tęsiam ir sakom, kad vestuvės vyko dvi dienas.

V.Sinkevičius pabrėžė, kad ES referendume nebuvo papildomos agitacijos, o per šį planuojamą dviejų savaičių laikotarpį agitacija bus galima.

„Čia kaip vestuvės būtų vieną dieną, tada dviejų savaičių pertrauka, o tada vėl tęsiam ir sakom, kad vestuvės vyko dvi dienas“, – argumentavo jis.

Konservatorių atstovas Andrius Kubilius pastebėjo, kad skeptikų dvigubos pilietybės klausimu yra nemažai ir toks referendumo išdėstymas per dvi savaites gali tapti nauja korta kritikams.

„Atsiras tada pasiūlymų ir savivaldos rinkimus rengti per dvi savaites. Kol neišsibalsuos visi“, – ironizavo A.Kubilius.

Valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis pripažino, kad reikės Konstitucinio Teismo išaiškinimo, bet retoriškai klausė: ar norime teigiamo rezultato, ar ne?

„Lietuvoje balsuojančių neužteks. Mums reikia daugiau balsuojančių užsienyje. Kitas kelias yra nedaryti referendumo“, – grasino Seimo Kultūros komiteto vadovas.

V.Sinkevičius priminė, kad reikia laikytis Venecijos komisijos rekomendacijų ir laikytis neutraliai. „Referendumo klausimas negali būti išnaudojamas prezidento rinkimų kampanijai“, – pastebėjo jis.

„Į kokią padėtį jūs pastatytumėt Konstitucinį Teismą, jei jam reikės svarstyti dėl referendumo atitikimo Konstitucijai?“, – retoriškai klausė teisės ekspertas.

R.Karbauskis: „Vienos dienos referendumas bus praloštas“

Siūloma, kad dvigubą pilietybę galėtų gauti ES ir NATO valstybėse gyvenantys lietuviai. Taip pat būtų sudarytas papildomas sąrašas valstybių, turinčių bendrą dalyvavimą pasaulinėse organizacijose su Lietuva. Tokių valstybių sąraše bus Australija.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Žygimantas Pavilionis perspėjo, kad papildomas derinimas su Konstituciniu Teismu sukels visuomenės abejones.

„Vienos dienos referendumas bus praloštas. Kam tada eiti į tą referendumą?“, – griežtai atsakė R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jis argumentavo, kad dviejų dienų iš eilės balsavime susirinktų mažiau žmonių, o dviejų savaičių tarpas leistų paštui geriau organizuoti balsavimą užsienyje.

„Jeigu dalyvaus šeštadienį, tai tikimybė, kad dalyvaus sekmadienį nėra tokia didelė. Gal žmonės išvažiavę ir jie galės po dviejų savaičių?“, – svarstė R.Karbauskis.

A.Kubilius perspėjo, kad dabar situacija primena manipuliavimą taisyklėmis dėl rezultato.

„Visuomenė pasipiktins, matydama, kad siekiama konkretaus rezultato“, – įspėjo TS-LKD narys. „Raginčiau atsisakyti pastangų per taisyklių kaitaliojimą siekti rezultato, kas automatiškai atveria duris pajuokai, kritikai, ko rezultate turėsime dideles politines pasekmes“, – sakė jis.

„O kur jūs, brangieji, buvote per ankstesnius posėdžius?“, – atrėžė A.Širinskienė ir pridūrė, kad net ir dviejų dienų referendumas gali sukelti abejonių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Socialdemokratas Julius Sabatauskas priminė, kad jis perspėjo darbo grupės narius dėl referendumo nepertraukiamumo principo, tačiau valstiečio Arvydo Nekrošiaus tuomet buvo nutrauktas ir sukritikuotas dėl kalbėjimo apie techninius dalykus.

„Aš siūliau daryti šeštadienį-sekmadienį. Su pirmu turu daugiausiai žmonių ateina“, – teigė J.Sabatauskas, kalbėdamas apie bendrą referendumo rengimą su prezidento rinkimais.

Apsijuokti nebijo

Valstiečių žaliųjų lyderis atsakomybę užvertė ir siūlymą mažinti referendumo reikalavimus atmetusiai prezidentei Daliai Grybauskaitei. Jo teigimu, jei referendumas nepavyks, tai žiniasklaida ir visuomenė galės šaipytis būtent iš jo.

„Aš suprantu, kad mūsų sprendimų konstitucingumą gali vertinti tik Konstitucinis Teismas, taip? Nebus rezultato, jei Konstitucinis Teismas pripažins referendumą neteisėtu.

Kada priiminėjom sprendimą dėl referendumo normos, labai keistas buvo sprendimas vetuoti įstatymą, kadangi nusprendė šalies vadovė pasakyti sprendimą už Konstitucinį Teismą. Vetuota buvo dėl to, kad neva pažeidžia Konstituciją“, – piktinosi R.Karbauskis.

„Mums netinka atsakymas iš valstybės vadovės. Ne jinai turi teisę vertinti“, – pabrėžė jis.

„Apsijuoksim ar ne? Jeigu kas nors apsijuoks, tai visų pirma LVŽS. Aš sutinku apsijuokti kaip partijos pirmininkas. Prisiimu atsakomybę ir stosiu prieš visus sakydamas: juokitės iš manęs.

Iš Andriaus Kubiliaus juoktis nereiks, nes jis perspėjo mus dėl to. Aš apsijuoksiu kaip partijos pirmininkas ir didžiausios parlamentinės frakcijos vadovas“, – emocingai kalbėjo R.Karbauskis.

Ž.Pavilionis posėdžio pabaigoje paragino kitame susitikime aptarti komunikacines referendumo problemas. „Reiktų susikviesti komunikacijos ekspertus ir aptarti, kaip mes komunikuosime. Jau praganėme visą vasarą“, – pastebėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius