Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 10

Įvertino taktines lauko pratybas Šalčininkų rajone: išvados ir pasiūlymai

Vidaus reikalų ministerija (VRM) įvertino Vilniaus ir Šalčininkų r. vykdytas netikėtas lauko taktines pratybas. Ministras Eimutis Misiūnas sako, kad pratybos bus netrukus kartojamos, skelbiama ministerijos pranešime spaudai.
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pratybos sukėlė nemenką ažiotažą, tačiau, sunku pratybose – lengva mūšyje. Įvertinome tarnybų sąveiką realiomis sąlygomis, pastabų turime ir sau – visų pirma, dėl pratybų planavimo ir derinimo“, – teigia vidaus reikalų ministras E.Misiūnas.

Atsižvelgiant į padidėjusias nekonvencines grėsmes Lietuvai ir siekiant užtikrinti tinkamą vidaus reikalų statutinių įstaigų pasirengimą tokioms grėsmėms atremti, 2017 m. balandžio 11 d. Vilniaus ir Šalčininkų r. vykdytos netikėtos taktinės lauko pratybos. Apie jas pareigūnai informuoti iš anksto nebuvo.

Įvertinus pratybas, nustatyta, kad vidaus reikalų sistemos statutinėms tarnyboms trūksta tarpusavio sąveikos, keitimosi informacija tvarkų, pareigūnams stinga taktinio pasirengimo tam tikroms situacijoms. VRM vadovybei nustatyta tvarka nebuvo teikiama informacija apie ypatingus įvykius, išskyrus vieną pranešimą iš Policijos departamento budėtojo (10.45 val.) apie ginkluotą Šalčininkų r. policijos komisariato užgrobimą.

Taip pat paaiškėjo, kad mobilaus ir radijo ryšio visiško blokavimo atveju VRM valdymo srities statutinių teritorinių įstaigų veikla būtų labai apsunkinta. Dalis tarnybų pareigūnų ir darbuotojų nežino, kaip elgtis esant visiškai mobilaus ir radijo ryšio blokadai, neaiškūs ir nereglamentuoti alternatyvūs informacijos perdavimo būdai ir priemonės.

Gauti ir paaiškinimai, kodėl priešo pajėgas vaidinę pareigūnai buvo ginkluoti, nors per išankstines, vadinamąsias „Stalo pratybas“, sutarta, kad pajėgos ginklų neturės.

„Pamokų gauta ir dėl pačių pratybų rengimo – pritrūko kontrolės, tikslumo, suderinimo su kariuomene ir kitomis institucijomis, „gyvos“ pratybų priežiūros“, – sako E.Misiūnas.

Įvertinus pratybų pamokas, siūloma tarnyboms peržiūrėti tarpusavio bendradarbiavimo schemas, parengti rekomendacijas pareigūnams, kaip elgtis netikėto ginkluoto įstaigos užpuolimo atveju. Rekomenduojama visoms įstaigoms peržiūrėti ir sustiprinti fizines pastatų apsaugos priemones. Taip pat bus prašoma užtikrinti, kad Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybų prie VRM ir jų teritorinių padalinių planai būtų prieinami centrinėse įstaigose, kad prireikus juos nedelsiant būtų galima gauti. Taip pat bus siūloma ateityje atlikti ryšio blokavimo testus tam tikrose teritorijose, pasiūlyti įstaigoms, kaip apsisaugoti nuo tokių priešiškų veiksmų. Ketinama svarstyti galimybę kai kurias įstaigas aprūpinti palydovinio ryšio įranga.

„Problemų išties yra nemažai. Džiaugiuosi, kad jas pamatėme. Dabar žinome, ką konkrečiai reikia tobulinti. Taip pat pažymėtina, kad tam reikės rasti ir papildomų piniginių resursų“, – sako vidaus reikalų ministras E.Misiūnas.

Kitas pratybas realiomis sąlygomis ketinama organizuoti ne vėliau kaip iki šių metų III ketvirčio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius