Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 05

Izraelis pasveikino Lietuvos sprendimą dėl kompensacijų žydams

Izraelio užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriuo sveikina Lietuvos Vyriausybės sprendimą paskirti fondą kompensacijai už žydų turtą.
Izraelio vėliava
Izraelio vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Izraelis

„Izraelis sveikina Lietuvos Vyriausybės sprendimą sukurti fondą, administruosiantį kompensacijas už totalitarinių režimų nusavintą žydų turtą. Sprendimas padeda įgyvendinti šiuo klausimu Lietuvos Seimo priimtą įstatymą ir yra svarbus žingsnis siekiant istorinio teisingumo Lietuvos žydų bendruomenei, kuri buvo beveik visai išnaikinta nacių ir jų vietinių pagalbininkų“, – teigiama Izraelio užsienio ministerijos ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Trečiadienį Lietuvos Vyriausybės sprendimą pasveikino JAV vyriausybė ir Amerikos žydų komitetas.

Primename, kad Lietuvos Vyriausybė trečiadienį paskyrė žydų organizacijų valdomą fondą disponuoti kompensacija už Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą, nusavintą totalitarinių nacių ir sovietų režimų.

Vyriausybės atstovai ir Lietuvos žydų bendruomenė tai pavadino istoriniu sprendimu.

Šis žingsnis leis įgyvendinti pernai priimtą įstatymą, kuriuo numatyta per dešimtmetį skirti 128 mln. litų kompensaciją. Pinigai galės būti naudojami finansuoti žydų švietimo, religinę, mokslinę, kultūrinę, sveikatos priežiūros ir kitokią visuomenei naudingą veiklą.

Šiemet valstybės biudžete numatyti 3 milijonai litų, kurie turėtų būti skirti nuo holokausto ir Stalino režimo nukentėjusiems asmenims.

Įstatyme numatyta kompensacija sudaro apie 30 proc. žydų bendruomenių turėto nekilnojamojo turto, kuris buvo nacionalizuotas ar kitaip neteisėtai nusavintas nacistinio ir sovietinio totalitarinių režimų.

Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno apie 200 tūkst. žydų, bet holokausto metu didžioji jų dalis buvo išnaikinta nacių ir vietos kolaborantų. Šiuo metu, anot žydų bendruomenės, Lietuvoje gali gyventi apie 5 tūkst. žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius