Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 09

Įžūlumui ribų nėra: padangas jau išmeta miesto centre

„Tauragės kurjerio“ paviešintas miškininkų pavojaus signalas, kad Tauragės miškai dūsta nuo juose atsikratomų senų padangų, sukėlė tikrą audrą – vienas per kitą skaitytojai kaltino „prancūzinius“ teigdami, kad didžiausi miškų teršėjai – jie. Tačiau pasipiktinęs tokia aplinkinių reakcija pas žurnalistus atskubėjęs verslininkas Tadas tikina, kad naudotų padangų Tauragėje tikrai nėra kur dėti. Gal dėl to jų atsiranda pačiose netikėčiausiose vietose – krūvos paliekamos net miesto centre.
Akiplėšiškai teršiamas Tauragės miesto centras
Akiplėšiškai teršiamas Tauragės miesto centras / A.Vaičiulio nuotr.
Temos: 2 Tauragė Padangos

Visi kratėsi kaip maro

Automobiliais Tadas prekiauja jau daugiau nei 13 metų, tačiau senų padangų problema, pasak jo, iki šiol niekaip neišsprendžiama. Vyras pusę dienos po miestą vežiojosi naudotas padangas ir ieškojo, kur galėtų jas palikti. Nemokamai padangas visų šeimos narių vardu Tadas jau pristatė į stambių atliekų surinkimo aikštelę Paberžių gatvėje, o ką daryti su kitomis – nežino. Jo įmonė prekiauja automobiliais, dažnai tenka senas padangas keisti naujomis. Verslininko teigimu, permontavusios padangas įmonės senų nepriima, šių įmonių atstovai liepia jas išsivežti teigdami – naujų iš jų nepirkai, tai jie senų ir neimsią.

Net specialistai, dirbantys atliekų surinkimo aikštelėse, nežinojo, nei ką Tadui patarti, nei kaip padėti – esą tik kraipė galvas. Paberžių gatvėje padangas priima nemokamai, tačiau tik ribotą kiekį, alternatyvos ten vyrui nepasiūlė. Praradęs viltį, padėti rasti išeitį verslininkas paprašė žurnalistų. Jis teigė, kad mielai sumokėtų nurodytą sumą už padangų priėmimą, tačiau visi jų kratosi kaip maro.

Užsilikusių atliekų nepripažįsta mechanizmas

Didžiųjų atliekų surinkimo aikštelė (DASA), esanti Paberžių gatvėje, priklauso Tauragės regiono atliekų tvarkymo centrui (TRATC). Pagal ten galiojančią tvarką iš vieno rinkliavos mokėtojo per metus nemokamai priimama po penkias padangas, vedama apskaita. Juridinis asmuo su TRATC‘u privalo sudaryti sutartį ir sumokėti nustatytus įkainius: už padangas iki 118 cm ir 39 cm pločio – 0,19 Eur/kg, už didesnes – 0,29 Eur/kg. Tuomet padangų galima vežti kiek nori – kiekis neribojamas.

„Kas yra virš nustatytos penkių padangų normos, mes negalime daugiau priimti ir apmokestinti gyventojų, negalime už tai imti pinigų. Neseniai vaikinas atvežė senelio paliktą didžiulę traktorinę padangą. Mes negalėjom iš jo priimti, nes tokios padangos susidaro iš ūkinės veiklos, o kadangi šis vaikinas jos nevykdo, negalėjome jo forminti ir kaip juridinio asmens. Jaunuolis siūlėsi susimokėti, prašė priimti. Tačiau tokiu atveju nėra mechanizmo, kaip priimti užsilikusią padangą“, – kalbėjo TRATC Atliekų tvarkymo skyriaus vadovė Vilmantė Krištopaitienė.

Nepavojingų atliekų sąvartyne Kaupių kaime draudžiama šalinti smulkintas ir nesmulkintas padangas, kadangi jos priskiriamos pavojingoms atliekoms.

Įmonei mažas kiekis neparankus

„Ekobazės“ Tauragės padalinyje, įsikūrusiame Lengvenių kaime, įvairių gabaritų padangos priimamos už tam tikrą mokestį. Padalinio vadovas Edmundas Mockus pasakojo apie jų įmonėje patvirtintą kainodarą.

„Surenkame, priimame ir tvarkome padangų atliekas. Už lengvųjų automobilių ir sunkvežimių padangas reikia mokėti 50 eurų už toną, už žemės ūkio technikos, industrines – 100 eurų už toną, plius PVM, – vardijo E.Mockus. – Prioritetą teikiame didesniems klientams, priešingu atveju didelė administracinė našta.“

Su „Ekobaze“ reikia susitarti iš anksto, ji atliekas surenka apvažiavimo būdu kartą per savaitę. Pasak vadovo, būtinas padangų kiekis – ne mažiau nei pusė tonos, pageidautina – tona ir daugiau. „Ekobazė“ – pelno siekianti organizacija, todėl su mažu kiekiu neapsimoka terliotis. Surinktas padangas įmonė atiduoda perdirbimui Prienų rajone.

„Nereikia gyventojams kaupti, permontavus turi iš karto atiduoti į specialius punktus. Argi verslo subjektui 25 eurai – didelis mokestis? Viskas per tą nenorą mokėti, tikimasi kaip nors prakišti ar sutaupyti. Verslininkai po truputį supranta, kad privalu mokėti už gamybines atliekas – padangas, taip yra visame pasaulyje, taip ir pas mus“, – nuomonę dėstė „Ekobazės“ padalinio vadovas.

Jis patikslino, kad į „Ekobazę“ besikreipiantiems klientams visuomet padeda išspręsti problemą.

Norintiems susimokėti be sutarčių yra galimybė

Tokią galimybę teikia AB „Geležinis verslas“, įsikūręs Pramonės g. 3, veiklą vystantis trejus metus. Laimėjusi konkursą, ši bendrovė padangas išsiveža ir iš DASA. Įmonėje atliekos utilizuojamos, tuomet priėmimo procesas, kol erdvė ištuštinama, trumpam pristabdomas. Įkainiai už toną prasideda nuo 70 eurų, priimamas bet koks kiekis lengvųjų automobilių ir sunkvežimių padangų. Reikia kreiptis ir susiderinti.

Praranda didžiules sumas

Pasak Raimondo Matemaičio, jo vadovaujamas Valstybinių miškų urėdijos Tauragės regioninis padalinys už padangų, parvežtų iš miško ir pačių naudotų, utilizavimą 2017 metais sumokėjo 3116 Eur, pernai – 1223 Eur.

„Ieškome galimybės, kad galėtume iš miškų surinktas padangas priduoti nemokamai, – kalbėjo urėdas. – Miškuose randame ne tik padangų, bet ir demontuotų automobilių dalių. Nežinau, koks žmogus turi būti, kad atliekas vežtum į mišką, o ne į specialias aikšteles.“

Pilietiškų gyventojų miškininkas prašo pranešti apie miškuose rastas padangas girininkijoms, o neišnaudojus savo penkių padangų nemokamo limito rastas pakelėse pristatyti į DASA. Gyventojų atvežtų padangų urėdija nepriims, kadangi sudėtinga būtų atskirti, kuris žmogus pilietiškas, o kuris siekia pasinaudoti atsiradusia galimybe.

Ne visi nori, tačiau privalo

Išgirdę, kad vis dar padangos mėtomos pamiškėse, įstaigų darbuotojai ir specialistai prašė priminti gyventojams, kad pagal įstatymą autoservisai, permontuojantys padangas, privalo paimti senas. Toks įstatymas ir nesvarbu, iš kur padangą pirkai. Kadangi žmonės nežino, verslininkai gudrauja. O štai su šaldytuvais truputį kitaip – kas parduoda, tas privalo nebereikalingus priimti.

Okupuoja ir miesto centrą

Rengdami šį straipsnį sulaukėme dar vienos miestelėnų pasipiktinimo bangos, kad padangos be skrupulų išmetamos net įvairiose vietose miesto centre. Štai verslininkas Artūras Vaičiulis savo feisbuko paskyroje pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti, kad Bažnyčių gatvėje, siaurame tarpe tarp įstaigų sienų, sumesta apie dvidešimt žieminių padangų. Internautai netekę žado stebėjosi tokiu teršėjų akiplėšiškumu, chamiškumu, kiti abejojo niekadėjų gebėjimu mąstyti, ragino vieni kitus būti budriems – gal pavyks sučiupti šiukšlintojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius