Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 05 12

Jurijus Borisovas savo dvare nelegaliai renčia naują pilį

Teisę gyventi Lietuvoje teismuose apgynęs prieštaringos reputacijos verslininkas Jurijus Borisovas nepaiso Lietuvos įstatymų. Rolando Pakso skandalo metu grėsmę Lietuvos saugumui kėlęs Rusijos pilietis savo valdose šalia Trakų nelegaliai renčia naują pilį.
Jurijaus Borisovo valdos
Jurijaus Borisovo valdos iš paukščio skrydžio / Skrajunas.lt nuotr.

Daugiau nei 1 000 kv. m ploto dviaukščio namo su rūsiu sienos jau iškilo J.Borisovo valdose Trakų rajone, Vainių kaime. Susirūpinęs savo buitimi verslininkas pamiršo tik viena – paprašyti Lietuvos institucijų leidimo statyboms.

J.Borisovo valdos nepatenka į Trakų istorinio nacionalinio parko ribas, todėl leidimą statyboms jam gauti būtų nesudėtinga, tačiau verslininkas nesivargino. Gal dėl to, kad į didžiulę jam priklausančią teritoriją joks prašalaitis negali įkelti kojos.

Stato be leidimų

Trakų rajono Architektūros skyriaus vadovės pavaduotoja Eglė Skuodytė 15min.lt informavo, kad leidimas gyvenamo namo statyboms J.Borisovui nėra išduotas. Gigantiškas statinys, kuris papildys ir šiaip jau nemenką J.Borisovo 100 hektarų miestelį, renčiamas nelegaliai.

„Trakų rajono savivaldybės administracijos Architektūros skyrius nėra išdavęs J.Borisovui leidimo gyvenamojo namo statybai“, – teigiama E.Skuodytės pasirašytame atsakyme.

Anot E.Skuodytės, šiuo metu J.Borisovas turi tik vieną galiojantį leidimą statyti panašaus dydžio pagalbinį pastatą, kuriame verslininkas planuoja auginti dekoratyvinius augalus. Tuo tarpu gyvenamąjį namą verslininkas stato be Lietuvos institucijų žinios.

Skrajunas.lt nuotr./Nelegaliai statomas Jurijaus Borisovo namas
Skrajunas.lt nuotr./Nelegaliai statomas Jurijaus Borisovo namas

Pilis su liftu ir drabužine

15min.lt turimuose J.Borisovo naujo gyvenamojo namo planuose matyti, kad dviaukštėje L raidės formos pilyje J.Borisovas planuoja įrengti didžiules patalpas pobūviams, sportui.

Į antrą aukštą namo gyventojus ir svečius kels liftas, o ten bus įkurta dar viena salė, didžiulis balkonas bei vienintelis visame name miegamasis.

J.Borisovui leidimas gyvenamojo namo statybai neišduotas, – tvirtina Trakų rajono savivaldybė.Name numatoma įrengti milžinišką vonios kambarį ir drabužinę, dydžio sulig vidutiniu vieno kambario butu.

Šiuo metu jau pastatytos namo sienos ir uždengtas stogas. Tiesa, įsigydamas statybines medžiagas milijonierius neišlaidauja. Namui naudojamos ne itin brangios medžiagos – sienos mūrijamos iš paprastų blokelių, stogas dengiamas bituminėmis čerpėmis. 

15min.lt pasidomėjus, ar statybų inspektoriai jau aptiko Trakų pašonėje vykdomas nelegalias statybas, paaiškėjo, kad kol kas J.Borisovo statybomis niekas nesidomi.

„Kol kas apie J.Borisovo statybas nieko nežinome. Negavome skundų. Pasidomėsime, kai tik turėsime laiko“, – 15min.lt sakė statybų inspektorius Trakų rajone Vigantas Piragis.

Valstybė valstybėje

Tiesa, inspektoriams pasidomėti J.Borisovo nelegaliomis statybomis gali būti nelengva – miškų apsuptyje įkurta milijonieriaus valda aptverta aukštomis tvoromis, saugomomis ginkluotų apsaugininkų. Į J.Borisovo miestelį patekti be šeimininko leidimo – neįmanoma misija.

Be naujai statomų gyvenamojo namo bei pagalbinio pastato dekoratyviniams augalams auginti, J.Borisovo valdose jau stovi mažiausiai dešimt pastatų.

Tai ir didysis milijonieriaus šeimos namas, ir svečių namai, ir keli apsaugininkų bei sodininkų, tarnų namai, pagalbiniai pastatai, vasaros estrada. Be to, valdose pastatyti du didžiuliai angarai prabangiems automobiliams ir sraigtasparniams laikyti.

J.Borisovo valdos:

100 hektarų žemės ir miško
du ežerai
keli apsaugininkų ir aptarnaujančio personalo namai
svečių namas
šeimos namas
vasaros estrada
keturračių motociklų trasa
sraigtasparnių aikštelė ir angaras
lėktuvo nusileidimo takas
pagalbiniai pastatai
automobilių angaras
teniso kortai
futbolo stadionas
burlaivis

15min.lt bandė susisiekti su J.Borisovu ir paklausti jo, kodėl pradėjo statybas neturėdamas leidimų, tačiau to padaryti nepavyko: verslininko mobilusis telefonas buvo išjungtas.

Verslininką lydi skandalas po skandalo

55-erių metų verslininkas Jurijus Borisovas labiausiai išgarsėjo prezidentinio Rolando Pakso skandalo metu.

Mariaus Žičiaus nuotrauka/Jurijus Borisovas
Mariaus Žičiaus nuotrauka/Jurijus Borisovas

Dar iki apkaltos R.Paksui oficialiai sraigtasparnių remontu užsiimanti bendrovė „Avia Baltika“ buvo patraukusi Valstybės saugumo departamento (VSD) dėmesį.

1998 m. VSD gavo operatyvinės informacijos, keliančios susirūpinimą dėl galimo „Avia Baltika“ dalyvavimo kontroliuojamų strateginių karinės paskirties prekių kontrabandoje per Lietuvos teritoriją.

VSD nustatė, kad „Avia Baltika“ 2001-ųjų vasarą į Sudaną, kuriam taikomas minėtas embargas, eksportavo sraigtasparnį „Mi-8T“, nelaukdama Ūkio ministerijos įgaliotų ekspertų grupės sprendimo dėl eksporto licencijos išdavimo. 2002 m. sausį bendrovė Sudanui pardavė antrą tokį patį sraigtasparnį ir sraigtasparnio „Mi-8“ atsargines dalis. Sudane tuomet dirbo „Avia Baltikos“ ir jos partnerių specialistai. Tai sukėlė NATO šalių susirūpinimą.

Savas prezidentas

Per prezidento rinkimus 2002 m. J.Borisovo bendrovė „Avia Baltika“ oficialiai R.Pakso rinkimų kampanijai skyrė daugiau nei milijoną litų. J.Borisovas R.Paksą rėmė ne tik pinigais – kandidatas į šalies vadovus pas rinkėjus skraidė „Avia Baltikos“ sraigtasparniu, jam talkino verslininko samdyti konsultantai. Vėliau J.Borisovas gyrėsi, kad tik dėl jo pastangų bei organizacinių sugebėjimų R.Paksas per prezidento rinkimus netikėtai nugalėjo Valdą Adamkų.

Kol kas apie J.Borisovo statybas nieko nežinome. Negavome skundų. Pasidomėsime, kai tik turėsime laiko, – sakė Vigantas Piragis.Jau tapęs šalies vadovu R.Paksas kitąmet išimties tvarka suteikė J.Borisovui Lietuvos pilietybę. Vėliau Konstitucinis Teismas tokį žingsnį įvertino kaip atlygį už paramą per rinkimus ir panaikino sprendimą suteikti pilietybę. Kilus prezidentiniam skandalui pašlijo R.Pakso ir J.Borisovo santykiai.

Teismas yra pripažinęs J.Borisovą šantažavus ir grasinus per apkaltos procesą nušalintam šalies vadovui R.Paksui. Teismas J.Borisovui už šį nusikaltimą skyrė 10 tūkst. Lt baudą.

Teismo teigimu, J.Borisovas, šantažuodamas ir veikdamas tiesiogiai bei per tuometinį Prezidento patarėją Remigijų Ačą ir R.Pakso bičiulį bei buvusį verslo partnerį Algirdą Drakšą, siekė oficialaus posto Prezidentūroje. Neišlaikęs įtampos R.Paksas paskyrė J.Borisovą savo patarėju, bet kitą dieną atšaukė savo sprendimą.

„Laumžirgio“ planas

Generalinės prokuratūros pareigūnai prezidentinio skandalo metu atliko ne vieną kratą J.Borisovo valdose Vainių kaime. Per kratas rastas ir garsusis Rusijos viešųjų ryšių bendrovės „Almax“ parengtas valdžios Lietuvoje nuvertimo planas „Laumžirgis“, taip pat šūsnis kitų dokumentų.

Skrajunas.lt nuotr./Jurijaus Borisovo valdos
Skrajunas.lt nuotr./Jurijaus Borisovo valdos

Įžvelgdamas J.Borisovo grėsmę nacionaliniam saugumui VSD nuo 2004 metų per Migracijos departamentą bandė J.Borisovą išsiųsti iš Lietuvos.

Tik pernai birželio pabaigoje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad  prieš septynerius metus J.Borisovas kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui siekdamas destabilizuoti Lietuvos politinę padėtį, daryti įtaką politiniams procesams Lietuvoje, todėl Migracijos departamentas pagrįstai nesuteikė jam leidimo gyventi Lietuvoje.

Tačiau, teismo teigimu, pernai apie galimą J.Borisovo grėsmę Lietuvai naujos informacijos neturėjo, todėl verslininkui leista gyventi Lietuvoje.

Į Migracijos departamentą Valstybės saugumo institucijos dėl dabartinės J.Borisovo grėsmės pakartotinio prašymo nesuteikti jam leidimo gyventi Lietuvoje neprašė.

55 metų J.Borisovas yra vedęs, su žmona Irina turi du suaugusius sūnus ir paauglę dukrą. Atsigavęs po politinių skandalų J.Borisovas išplėtė savo verslą ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, kur nusipirko sraigtasparnių remonto gamyklą „Spark“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius