Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 22

J.Džiugelis STT pranešė apie korupciją: R.Karbauskis Seimo salėje įteikė voką R.Tamašunienei

Seimą gali sukrėsti korupcijos skandalas. Buvęs valstiečių ir žaliųjų atstovas Justas Džiugelis išsiuntė pranešimą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) dėl Ramūno Karbauskio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos politikų galimų korupcinių susitarimų ir galimo kyšio perdavimo Seimo posėdžių salėje. Rašte J.Džiugelis piktinasi ir tuo, kad jam nesuteikta galimybė susipažinti su konkretaus posėdžio laiko vaizdo įrašu, iš kurio turėtų būti aišku, ar jo įtarimai pagrįsti. R.Tamašunienė juokiasi iš šių įtarimų ir tikina, kad R.Karbauskis jai įteikė kvietimą į partijos suvažiavimą. Pats R.Karbauskis neslėpė pykčio ir tikino, kad savo garbę gins teisme.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Rita Tamašunienė
Ramūnas Karbauskis ir Rita Tamašunienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min žiniomis, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį popiet gavo Seimo nario Justo Džiugelio kreipimąsi dėl, jo manymu, korupcinio pobūdžio veiksmų Seimo posėdžių salėje.

J.Džiugelis įtaria Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovą Ramūną Karbauskį, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovę Ritą Tamašunienę ir tos pačios partijos narį Zbignevą Jedinskį.

Šaltinių teigimu, Seimo nario STT įteiktame rašte kalbama apie sausio 12-osios dienos posėdžio pertraukos laiką. Tuo metu, kai buvo svarstomi teisės aktų projektai ir renkami parašai už Seimo narių siūlymus, J.Džiugelis tvirtina matęs R.Karbauskį, įteikiantį R.Tamašunienei voką. Šio voko turinio, tiesa, jis pripažįsta nežinantis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Justas Džiugelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Justas Džiugelis

Buvusio „valstiečių“ nario įtarimą sukėlė tai, kad perdavus voką šalia stovėjęs Z.Jedinskis esą lenkiškai ištarė: „po 20 eurų už parašą, kaip visada“. Šio įvykio metu šalia R.Tamašunienės buvo ir kitas Lietuvos lenkų Seimo narys Jaroslavas Narkevičius.

J.Džiugelis pripažįsta įvykio neužfiksavęs, tačiau žinodamas, kad posėdžių salė yra filmuojama ir pertraukų metu, kreipėsi į Vadovybės apsaugos departamentą (VAD) prašydamas pateikti vaizdo įrašą.

Departamentas į pirmąjį Seimo nario kreipimąsi atsakė neigiamai, aiškindamas, kad vaizdo įrašo suteikimas galėtų pažeisti ES fizinių asmenų apsaugos tvarkant asmens duomenis įstatymą.

Į antrąjį kreipimąsi Seimo narys jokio atsakymo nesulaukė, todėl kreipėsi į STT.

15min šaltinių teigimu, STT prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl R.Karbauskio, R.Tamašunienės ir Z.Jedinskio galimai atliktų korupcinio pobūdžio veiksmų, taip pat išreikalauti Seimo posėdžių salės vaizdo įrašą, fiksuojantį tos dienos įvykius.

J.Džiugelis: „Įtarimų sukėlė ir tai, kad VAD neleido susipažinti su ta medžiaga“

15min paskambinus J.Džiugeliui, šis patvirtino, kad kreipėsi į STT ir teigė, kad motyvacijos jam suteikė tai, jog po dviejų kreipimųsi taip ir nesulaukė vaizdo įrašo, kuris išsklaidytų abejones dėl įtarimus sukėlusių veiksmų.

„Jūsų informacija teisinga. Kreipiausi į STT dėl galimai korupcinių ryšių Seimo posėdžių salėje“, – patvirtino jis.

Paklaustas, ar remiasi tik savo paties matymu, J.Džiugelis apgailestavo, kad pats nespėjo užfiksuoti jam įtarimus sukėlusių veiksmų.

„Sužinojau, kad plenarinių posėdžių salė yra stebima Vadovybės apsaugos departamento kamerų ir bandžiau gauti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas epizodas. Gavau neigiamą atsakymą, nes, neva, negalima leisti susipažinti su vaizdo medžiaga dėl asmens duomenų apsaugos. Toks atsakymas manęs neįtikino, nes aš ir pats tuo metu buvau posėdžių salėje, tai, vadinasi, ir mano duomenys ten yra. Kreipiausi pakartotinai ir išdėsčiau teisinius argumentus, prašydamas ne tik susipažinti su įrašu, bet ir nesunaikinti jo, kol teisinės institucijos išsiaiškins įvykio aplinkybes“, – dėstė J.Džiugelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Pasiteiravus, ar nemano, kad jo įtarimai remiasi tik numanymu, Seimo narys teigė, kad jo dėmesį atkreipė tai, kad posėdžių salėje buvo aptariamos „pinigų dalybos“.

„Išsiaiškinti turėtų tarnybos, tai tarnybų darbas. Įtarimų man sukėlė ir tai, kad Vadovybės apsaugos departamentas neleido man susipažinti su ta medžiaga, tais įrodymais. Kaip žinia, jie veikia prie Vidaus reikalų ministerijos ir man vienintelis teisinis kelias gauti tą vaizdo medžiagą buvo kreiptis į STT, kuri išreikalautų tokią medžiagą iš departamento“, – pasakojo jis.

„Atlikau savo pareigą. Manau, kad tai turėtų padaryti kiekvienas pilietiškas žmogus. Tarnybos turi vykdyti savo darbą ir aš jomis pasitikiu. Gyvename teisinėje valstybėje ir jei kažkokie veiksmai man sukelia įtarimą, tai aš turiu kreiptis“, – sakė J.Džiugelis.

R.Karbauskis: „Viskas baigsis pripažinimu, kad jam su galva negerai“

R.Karbauskis 15min teigė, kad J.Džiugelio kaltinimai yra jo fantazijos vaisius. Jis griežtai neigė davęs ar ėmęs bet kokius kyšius ar kitaip nusižengęs įstatymui Seimo posėdžių salėje.

„Tai visiška nesąmonė. Jei jis tokią informaciją pateiks, tai taps teisiniu klausimu ir jis iškart bus paduotas į teismą dėl šmeižto“, – tikino LVŽS lyderis.

„Niekada nedaviau niekam jokio vokelio ar nesu gavęs jokio vokelio. Jūs išvis suprantat su kuo jūs šnekat? Nėra tokių pinigų, už kuriuos būtų galima mane nupirkti“, – piktinosi R.Karbauskis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Nesveiko mąstymo žmogus, jeigu jis tokias fantazijas kuria, jis tiesiog apšmeiš ne mane vieną, o kelis Seimo narius. Tai baigsis teismu. Žmogus neturi nei sąžinės, nei sarmatos tokias nesąmones kalbėti“, – teigė valdančiųjų lyderis.

R.Karbauskis teigė, kad R.Tamašunienei sausio 12-ąją išties įteikęs lapą, tačiau jis buvo perlenktas, ne įdėtas į vokelį, ir jame buvęs kvietimas į LVŽS suvažiavimą. Jo teigimu, tokį patį kvietimą tą dieną įteikė ir „Tvarkos ir teisingumo“ atstovei Onai Valiukevičiūtei.

„Aš galėjau įteikinėti kvietimą į LVŽS suvažiavimą. Tai buvo ne vokas, o sulenktas lapas. Priėjau prie jos ir perdaviau, paprašydamas, kad įteiktų ir Valdemarui Tomaševskiui. Tai viskas, ką jis galėjo matyti“, – pasakojo LVŽS lyderis.

„Šitas žmogus. Jam negerai. Jis taip save myli... Jam Matelio liga. Čia du žmonės, kurie serga ta liga. Jie kuria pasakas, kaip ta Matelio fantazija apie Agnę Širinskienę ir Konstitucinį Teismą. Tai išeina už sveiko proto ribų“, – savo buvusių frakcijos narių (J.Džiugelio ir Bronislovo Matelio) kalbomis piktinosi R.Karbauskis.

„Supraskit, kuo viskas baigsis. Viskas baigsis pripažinimu, kad jam su galva negerai“, – pyko LVŽS lyderis, komentuodamas J.Džiugelio kreipimasi į STT.

„Seime, Seimo salėje, kur filmuojama! Aš gi nesu visiškas idiotas. Jei jis toks, tai negaliu jam niekuo padėti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

R.Tamašunienė: „Karbauskis įteikė kvietimą į suvažiavimą“

15min antradienio vakarą susisiekus su R.Tamašuniene ši neslėpė nuostabos dėl J.Džiugelio kreipimosi. „Nu, kažkokia nesąmonė“, – stebėjosi LLRA-KŠS atstovė.

„Ne, jokio vokelio, visiškai. Gali STT daryti visų vokelių patikrą“, – juokėsi politikė.

Ji svarstė, kad J.Džiugelis buvo supykęs, jog negavo LLRA-KŠS paramos vieno siūlomo įstatymo atveju.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Tiesa, staiga pokalbio metu ji prisiminė, kad gavo R.Karbauskio kvietimą į LVŽS suvažiavimą, kuris vyks artėjantį šeštadienį.

„Ai, žinote kas – kvietimas į suvažiavimą gal. Jis man atnešė, bet aš atidariau ir pažiūrėjau, kas ten per kvietimas. Va šitą dalyką atsimenu. Turiu dar tą kvietimą, guli kabinete“, – pasakojo R.Tamašunienė.

Susisiekti su Z.Jedinskiu 15min antradienį vakare nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius