-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 29 /10:59

J.Džiugelis traukiasi iš konservatorių frakcijos Seime ir stabdo narystę partijoje

Į parlamentinių lėšų ir ryšių su lošimų verslo lobistais skandalą patekęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis ketvirtadienį paskelbė, jog traukiasi iš konservatorių frakcijos Seime ir stabdo narystę partijoje.
Justas Džiugelis
Justas Džiugelis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Traukiasi ir atsitveria tylos siena

„Traukiuosi iš TS-LKD frakcijos ir suspenduoju narystę partijoje.

Skaidrinimas, per mano asmenį ir siūlomas iniciatyvas, man atskleidė daug šia istorija siekiančių pasinaudoti interesų grupių (dalis jų Seimo koridoriuose). Temai toliau vystantis, atsiranda vis daugiau erdvės interpretacijoms, serialų siužetams, emocijoms, o faktai paliekami už borto.

Traukiuosi, nes TS-LKD frakcijoje yra daugybė padorių žmonių ir gerų Seimo narių. Nenoriu, kad ši istorija trukdytų jiems ruoštis pavasario sesijai ir produktyviai dirbti joje. Nenoriu, kad bereikalingai būtų linksniuojama konservatorių partija, kurios idealais aš vis dar tikiu“, – rašo savo paskyroje „Facebook“ J.Džiugelis.

Anksčiau TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pranešė, kad su J.Džiugeliu sutarta, jog jis prasidėjus Seimo sesijai pasitrauks ir iš komiteto pirmininko pareigų.

J.Džiugelis tikina, kad dėl savo teiktų siūlymų, susijusių su azartinių lošimų reguliavimu, esąs „visiškai tikras ir ramus“: „Viena yra pateikta pasikonsultavus su Generaline prokuratūrą ir jai iš esmės pritariant su baudžiamojo kodekso pakeitimu, antroji visiškai atitinka STT teiktas rekomendacijas, kurioms priimti valios Seimas neranda daugiau nei 10 metų.“

„Man ramu, kad visus kitus, su šia istorija kylančius, klausimus netrukus spręs Etikos ir procedūrų komisija, VTEK ir prokuratūra. Tai leis nuimti įtampą nuo emocijomis ir asmeniškumais paremtos politikos ir aiškiai pateiks faktus.

Kurį laiką nedalinsiu jokių interviu ir komentarų žiniasklaidai – esminiai dalykai jau yra pakomentuoti“, – teigia J.Džiugelis.

Frakcijos seniūnė: nėra maloni situacija

Valdančiosios TS-LKD seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, jog tai esantis J.Džiugelio sprendimas, nei ji, nei frakcija parlamentaro neragino trauktis, bet situacijai eskaluojantis toks sprendimas „gali padėti uždaryti temą“.

Greta Skaraitienė/BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Greta Skaraitienė/BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Tai yra Justo sprendimas, kai mes užvakar kalbėjom, tikrai nebuvo kalbos apie tokius pasirinkimus, aš sakiau, kad nesiūlau tokių galimybių, nes nematau tam rimto pagrindo“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Taip pat frakcijos seniūnė pripažino, kad, nors J.Džiugelis žadėjo išsklaidyti abejones dėl ryšių su lošimų verslu, „susidaro įspūdis viešojoje erdvėje, kad ne tik kad nepasidarė aiškiau, bet su kiekvienu nauju pasisakymu situacija darėsi vis klampesnė“.

J.Džiugeliui palikus frakciją, didžiausia parlamentinė konservatorių grupė mažėja iki 49 atstovų. Formaliai šis sprendimas įsigalios apie jį paskelbus Seimo plenariniame posėdyje, kovo 10 dieną.

„Tai nėra maloni situacija prarasti narį, ir bendrai ši situacija nėra maloni, tikiuosi, kad svarbiais valstybei klausimais dirbsim konstruktyviai“, – kalbėjo konservatorių seniūnė.

Pasak jos, prasidėjus pavasario sesijai bus apsispręsta, kad vadovaus Socialinių reikalų ir darbo komitetui. Šiuo metu komitete konservatoriai turi tris atstoves: Viliją Aleknaitę-Abramikienę, Rasą Petrauskienę ir finansų ministrę Gintarę Skaistę.

Įtartini mokėjimai

J.Džiugelio veiklą tiria Seimo Etikos ir procedūrų komisija, Seimo Antikorupcijos komisija, kuri priėmė sprendimą kreiptis ir į prokuratūrą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Parlamentaras sulaukė kritikos, kad dėl iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų lošimų verslo lobistui Mindaugui Ardišauskui sumokėjus 23 tūkst. eurų už neva Seimo nario ataskaitų rengimą.

J.Džiugelis Seimo Antikorupcijos komisijai raštu nurodė, kad paslaugų sutartis su M.Ardišausku nebuvo pasirašyta – jos pirktos pagal poreikį. J.Džiugelis tai patvirtino ir komisijos posėdyje trečiadienį.

BNS turimos visos 2023 metų sąskaitos rodo, kad J. Džiugelis M.Ardišauskui mokėjo po 100 eurų už valandą, o už 10 val. darbą – po 1 tūkst. eurų kas mėnesį. Ši suma mokėta už Seimo nario veiklos ataskaitos rengimą. J.Džiugelis tikino, kad M.Ardišauskas jį konsultavo ir komunikacijos klausimais.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis sako, kad tai galėtų būti vertinama kaip darbo santykiai, kurie nebuvo įteisinti.

Ryšiai su lošimų verslu

Visuomenininkui Andriui Tapinui su iniciatyva „Skaidrinam“ paskelbus apie parlamentaro M.Ardišauskui sumokėtas lėšas, parlamentaro ryšiai su lobistu pradėti nagrinėti ir interesų konflikto kontekste.

15min pirmadienį paskelbtame interviu M.Ardišauskas patvirtino, kad konsultavo Nacionalinę lošimų ir žaidimų verslo asociaciją tuo pat metu, kai teikė paslaugas parlamentarui.

Trejus metus komunikacijos klausimais J. Džiugelį konsultavęs M.Ardišauskas šių metų vasarį tapo Atsakingo lošimų verslo asociacijos vadovu.

15min montažas/Justas Džiugelis ir Mindaugas Ardišauskas
15min montažas/Justas Džiugelis ir Mindaugas Ardišauskas

J.Džiugelis yra teikęs pataisų dėl lošimo reguliavimo, su lošimais susijusius klausimus nagrinėjęs savo vadovaujamame komitete. Viena tokių pataisų siūloma leisti lošti tik nuo 21-erių. Dabar lošėjų amžiaus riba yra 18 metų, o kazino – 21-eri.

Kitomis pataisomis už neteisėtai organizuojamus azartinius lošimus ir raginimą lošti J.Džiugelis siūlo nuo 2024 metų liepos taikyti ne tik baudas, bet ir laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius