-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 10

J.Mattisas apie raketas „Patriot“ nekalbėjo ir Pabradėje, bet jos gali būti atvežtos į Baltijos šalis

Pabradėje Lietuvos ir tarptautinio NATO bataliono karius trečiadienį aplankęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas viešai nepatvirtino, kad į Baltijos šalis ruošiamasi atvežti ilgojo nuotolio raketų „Patriot“, tačiau kiti amerikiečių gynybos pareigūnai užkulisiuose kalba, kad tokia galimybė tikrai yra. Tokia būtų reakcija į rudenį numatomas Rusijos ir Baltarusijos pratybas „Zapad 2017“.
JAV Gynybos sekretoriaus J. Mattis vizitas  poligone Pabradėje
JAV gynybos sekretoriaus J.Mattiso vizitas poligone Pabradėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje J.Mattisas draugiškai šnekučiavosi su Lietuvos, Vokietijos ir kitų šalių kariais NATO karinių objektų šešėlyje, o kreipdamasis į žurnalistus stengėsi nuolat pabrėžti, kad Aljansas – gynybinis.

„Visi mes čia esame kartu, rengiame pratybas kartu, kad stiprintume gynybą ir pasirūpintume, jog NATO sutarties 5-asis straipsnis būtų suprantamas visiems – Lietuvoje, Baltijose šalyse ir kitose regiono valstybėse“, – Pabradėje kalbėjo JAV gynybos sekretorius.

„Šis tarptautinis batalionas rodo, kad galime kartu veikti, kartu dirbti ir, jei reikės, kartu kautis“, – pridūrė J.Mattisas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./JAV Gynybos sekretoriaus J. Mattiso vizitas  poligone Pabradėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./JAV Gynybos sekretoriaus J. Mattiso vizitas poligone Pabradėje

Konkretesnių jo atsakymų į klausimus tikėtis greičiausiai ir nebuvo galima. Kaip ir anksčiau Vilniuje, taip ir Pabradėje, J.Mattisas nepatvirtino, kad JAV gali atvežti į regioną raketų „Patriot“.

„Atvešime tas sistemas, kurių nuspręsime, kad reikia. Bet koks Rusijos kovinės galios stiprinimas regione – kai jie ir mes visi žinome, kad mūsų veikla Lietuvoje ar kitose demokratinėse šalyse nekelia jokios grėsmės – toks stiprinimas yra destabilizuojantis“, – Vilniuje kalbėjo sekretorius.

Raketos „Patriot“ į regioną būtų atvežtos laikinai – jei konkrečiai, liepos mėnesį vyksiančioms pratyboms „Tobruq legacy“.

O Pabradėje J.Mattisas kartojo tą patį: „Dislokuosime tai, ko reikės. Priežastis visi žinote – vienos konkrečios regiono valstybės rodoma nepagarba tarptautinės teisės normoms.“

Baltijos šalyse nerimaujama dėl rugsėjį Rusijos ir Baltarusijos rengiamų pratybų „Zapad 2017“ – ypač dėl galimybės, kad rusų kariai gali pasilikti Baltarusijoje ir kelti grėsmę NATO rytinio sparno šalims. Tai bus didžiausios tokios pratybos nuo 2013 metų.

VIDEO: JAV gynybos sekretorius J.Mattisas lankė Pabradėje dislokuotus karius

J.Mattisas fakto, kad vyks „Zapad 2017“ pratybos, nesureikšmino: „Tai bus rutininės pratybos, tikiu, kad jos ir liks rutininėmis. Tuo pat metu vyks ir NATO pratybos, jos vyksta jau dabar. Nuogąstavimų nėra.

Paprasčiausiai siekiame būti matomi. NATO yra matomas, bet ir neskaidomas („visible“ ir „indivisible“ – žodžių žaismas anglų kalba, – red.).“

Nors JAV gynybos sekretorius laikosi Vašingtono linijos kol kas viešai neigti kalbas apie tiesioginį reagavimą į pratybas „Zapad 2017“, vis dėlto būtent per NATO pratybas vasarą raketos „Patriot“ gali pasiekti Baltijos šalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketos „Patriot“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketos „Patriot“

Tokią informaciją neoficialiai skelbia anonimiškumo reikalaujantys JAV gynybos pareigūnai. Esą raketos „Patriot“ į regioną būtų atvežtos laikinai – jei konkrečiai, liepos mėnesį vyksiančioms pratyboms „Tobruq legacy“ („Tobruko palikimas“).

Baltijos šalyse „Patriot“ baterijų dar nebuvo, nors jų yra kaimyninėje Lenkijoje.

Šiose pratybose, kurių integrali dalis bus nacionalinės pratybos „Budrus sakalas 2017“, bus treniruojami būtent antžeminiai oro gynybos padaliniai, o „Patriot“ yra ilgojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketų sistemos.

Baltijos šalyse „Patriot“ baterijų dar nebuvo, nors jų yra kaimyninėje Lenkijoje.

JAV pareigūnų teigimu, „Patriot“ baterijos – jei jos būtų atvežtos į Baltijos šalis – būtų išgabentos pasibaigus NATO pratyboms. Vadinasi, dar prieš pratybų „Zapad 2017“ pradžią.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./JAV gynybos sekretoriaus J.Mattiso vizitas poligone Pabradėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./JAV gynybos sekretoriaus J.Mattiso vizitas poligone Pabradėje

Galutinio sprendimo dar nėra, o situacija, kaip iš dalies pripažino ir pats J.Mattisas, bus aiškesnė po NATO viršūnių susitikimo Briuselyje gegužės pabaigoje.

VIDEO: JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas Prezidentūroje susitiko su Dalia Grybauskaite

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius