Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 02

J.Milius nesitraukia iš LSMU tarybos pirmininko posto, R.Benetis nemato pagrindo jį nušalinti

Teisėsaugos įtarimų dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo sulaukęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius kol kas nesitraukia iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) tarybos pirmininko pareigų.
Jonas Milius
Jonas Milius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Universiteto senato pirmininko pareigas nuo rugsėjo 1-osios pradėjęs eiti kardiochirurgas socialdemokratas Rimantas Benetis neketina inicijuoti J.Miliaus pašalinimo iš universiteto tarybos vadovų.

„Mes turime turėti juridinį pagrindą. Jeigu pats pirmininkas nesitraukia, kas irgi yra tam tikras situacijos sprendimas, mes turime laukti tam tikrų institucijų juridinių išvadų, kad galėtume žengti tolesnį žingsnį ir spręsti, kaip elgtis su tarybos pirmininku“, – BNS sakė R.Benetis.

Kartu jis nurodė, kad rugsėjo 14 dieną rengiamas universiteto tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas vadovo klausimas. Tačiau jis sakė neturintis informacijos, ar J.Milius tame posėdyje ketinta atsisakyti pareigų, ar tik paaiškinti nesitraukimo motyvus.

Pats J.Milius sako neketinantis trauktis iš LSMU tarybos.

„Jis sakė, kad nepriiminėja dėl pareigų apskritai jokių sprendimų ir daugiau nekomentuoja“, – BNS ketvirtadienį teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė spaudai Jurgita Savickaitė.

LSMU statutas numato, kad „tarybos nariu turi būti nepriekaištingos reputacijos asmuo, ėjęs ar einantis atsakingas pareigas švietimo, mokslo, kultūros, viešosios veiklos ar verslo srityje (...) ir turintis žinių bei gebėjimų, padedančių siekti universiteto tikslų ir įgyvendinti universiteto misiją“. Klausiamas, ar šiuo metu J.Milius atitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimą, universiteto senato vadovas R.Benetis sako, kad jam svarbiausias – teisinis vertinimas.

„Mano asmeniniu manymu, ir aš pats esu ne kartą pakliuvęs į tokias situacijas, kad primiausia žmogus yra apjuodinamas, o tik po to yra aiškinamasi, ar jis iš tiesų juridiškai yra kažkuo prasikaltęs. Aš remiuosi labai paprastai ir labai griežtai juridiniais sprendimais, juridiniais atsakymais tų institucijų, kurios už tą darbą ir įvertinimą atsako“, – dėstė R.Benetis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gydytojas Rimantas Benetis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gydytojas Rimantas Benetis

Paklaustas, kaip jis apibrėžtų nepriekaištingą reputacijos reikalavimą, R.Benetis sakė, jog tai – subjektyvus dalykas.

„Tai subjektyvūs dalykai, aš net nežinau, pavyzdžiui, kokie jam kaltinimai yra pareikšti, ar jie bus patvirtinti, ar iš tiesų bus patvirtinta, kad yra yra nusikaltęs (...). Jūs esate spaudos atstovas, jūs vienaip vertinate tą listeriją, aš esu medikas, ir aš galiu pasakyti, kad jeigu jūs nueisite į Vilniaus Kalvarijų turgų arba Kauno Žaliakalnio turgų ir paimsite mėsą, rasite masę dar pavojingesnių mikrobų. Bet niekas žalios mėsos nevalgo, reikia vertinti realią situaciją“, – aiškino R.Benetis.

J.Milių trauktis iš Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo pareigų, be kita ko, ragino prezidentė Dalia Grybauskaitė, taip pat premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.

„Prezidentė turi savo nuomonę, yra žmonių, kurie turi kitokią nuomonę“, – kalbėjo LSMU tarybos pirmininkas, socialdemokratų kandidatas į Seimą R.Benetis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Milius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Milius

Kitame teisėsaugos tyrime įtarimų dėl kyšininkavimo sulaukęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis taip pat buvo LSMU tarybos nariu. Iš jos R.Kurlianskis birželį pasitraukė pats ir Senato kolegija nutarė atsistatydinimo prašymą tenkinti.

LSMU tarybai vadovaujantis J.Milius birželį vertindamas situaciją dėl R.Kurlianskio apeliavo į paties verslininko savivoką.

„Aš tikiu, kad jis žmogus viską supranta, jeigu jis jausis, kad tikrai kaltas, jis pats tas priemones priims“, – birželį BNS sakė J.Milius.

Teisėsauga Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui yra pateikusi įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Pareigūnai įtaria, kad „Judex“ bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengų nuobaudų, kurios paprastai taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams padaryti poveikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius