-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 28 /13:06

Jonas Ohmanas: lietuvių nupirkti radarai kitą savaitę turėtų pajudėti į Ukrainą

Pirmieji akcijos „Radarom!“ metu nupirkti radarai, užtrukę Lenkijoje dėl pasikeitusių procedūrų, jau kitą savaitę turėtų pajudėti į Ukrainą, besiginančią nuo Rusijos agresijos.
Ukrainos karių mokymai
Ukrainos karių mokymai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Radarų įsigijimo ir siuntimo į Lietuvą procedūros užtruko apie mėnesį. Šį kartą Lenkijos pasienis į tranzitą pažiūrėjo gerokai formaliau“, – BNS atsiųstame komentare penktadienį sakė radarų pirkimu ir perdavimu Ukrainai besirūpinančios organizacijos „Mėlyna/Geltona“ („Blue/Yellow“) vadovas Jonas Ohmanas.

Organizacija jau anksčiau yra skelbusi, jog Lietuvą pasiekė visi 16 įsigytų radarų, o pirmieji trys yra pakeliui į Ukrainą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Ohmanas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Ohmanas

Paspartinti procesą ir užtikrinti, kad leidimai būtų gauti kaip įmanoma greičiau, prašė ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, praėjusią savaitę susitikusi su savo kolega Lenkijoje.

Prireikė daugiau leidimų

Pasak J.Ohmano, organizacija buvo paruošusi „visus reikalingus dokumentus ir ES licencijas, kurių iki šiol visada užtekdavo pervežimui“, tačiau šį kartą pareikalauta papildomos licencijos, kuri apima vežimus būtent Lenkijos teritorijoje.

„To anksčiau nebuvo ir teko dėti papildomų pastangų, kad gautume Lenkijos teritorijoje galiojančią licenciją. Teko surinkti septynis parašus iš skirtingų Lenkijos institucijų, tai užtruko apie mėnesį. Šiandien dienai visi parašai surinkti“, – teigia J.Ohmanas.

Pasak „Mėlyna/Geltona“ vadovo, ketvirtadienį pavyko gauti Lenkijos tranzitinę licenciją krovinio pervežimui iš Lenkijos į Ukrainą, o Lenkijos muitinė patvirtino, kad dokumentas tinkamas, tačiau paprašė jo originalo.

Kadangi gegužės 1-oji Lenkijoje taip pat yra nedarbo diena, pasak J.Ohmano, planuojama, kad originalų dokumentą institucija gaus arba dar penktadienį, arba gegužės 2-ąją.

„Vairuotojai planuoja būti pasienyje nuo pat savaitės pradžios ir jei papildomų trukdžių nebebus, su kroviniu pajudės į Ukrainą, – sako jis. – Su Ukrainos kariuomene suderinta – jie pasitiks krovinį savo pusėje.“

„Džiaugiamės, kad netrukus Ukrainos oro erdvę padės saugoti Lietuvos žmonių pagalba nupirkti radarai. Lietuvos indėlis į Ukrainos gynybą yra neatsiejama pasipriešinimo Rusijos agresijai dalis“, – pridūrė organizacijos vadovas.

Dėl radarų – ir A.Armonaitės prašymas

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis BNS penktadienį sakė, jog procese tarpininkavo ir A.Armonaitė, kuri „tiesiogiai asmeniškai“ Lenkijos ekonominės plėtros ir technologijų ministro Waldemaro Budos praėjusią savaitę paprašė, kad „Lenkijos institucijos operatyviai pažiūrėtų į šitą klausimą“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Kadangi tų institucijų yra bent kelios, mūsų prašymas lenkams buvo, kad jie draugiškai, operatyviai į tai pasižiūrėtų“, – sakė viceministras.

„Mano žiniomis, tie leidimai jau yra sutvarkyti“, – pridūrė jis.

Pasak jo, pokalbis vyko ministrės vizito Lenkijoje metu, kuriame taip pat aptartos ir tokios temos kaip gyvybės mokslai, startuoliai ir kitos. W. Buda yra atsakingas ir už institucijas, išduodančias minėtus reikalingus leidimus.

„Lenkija laikosi visų procedūrų kaip ir Lietuva, ir jos visos buvo atliktos, tiesiog mūsų prašymas buvo maksimalaus operatyvumo“, – sakė viceministras.

Pasak J.Ohmano, stebint tokias atakas kaip įvykusi penktadienio rytą, akivaizdu, kad radarų perdavimo ir diegimo darbai „privalo būti atlikti kuo greičiau“.

Anksti ryte Rusija raketomis ir dronais smogus Ukrainos miestams, žuvo mažiausiai 12 žmonių.

12 įprastų stacionarių bei keturių mobilių radarų specialioms užduotims vykdyti įsigyti už akcijos „Radarom!“, vykusios Rusijos karo Ukrainoje metinių proga, metu surinktus pinigus – 14 mln. eurų.

Akcija vyko nuo sausio pabaigos iki vasario 24 dienos, ją surengė nacionalinis transliuotojas LRT ir organizacijos „Mėlyna/Geltona“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ ir „Stiprūs kartu“.

Įsigytais radarais ukrainiečiai buvo mokomi naudotis kovą Kaune vykusiuose mokymuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius