Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 22

J.Olekas: kibernetiniai išpuoliai – grėsmingi, bet programišiai tikslų nepasiekė

Kibernetiniai išpuoliai prieš Lietuvos valstybės institucijas yra grėsmingi, bet programišiai savo planuotų tikslų jais nepasiekė, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Be abejo, bet koks veržimasis į kibernetinę erdvę, bandymas trukdyti valstybinių institucijų darbą, jis yra grėsmingas ir jeigu tos atakos pavyktų, institucijos negalėtų dirbti. (...) Atakos trikdė darbą, bet užpuolikai planuoto efekto nepasiekė dėl mūsų specialistų darbo“, – BNS penktadienį sakė J.Olekas.

„Mes juos stebime, valdome ir apsiginame“, – pridūrė jis.

Ministras kol kas negalėjo atsakyti, iš kokios valstybės vykdomos kibernetinės atakos. J.Olekas taip pat tikino, jog valstybė dės daugiau pastangų užtikrindama kibernetinę saugą.

Visgi jis pripažino, kad šimtu procentų apsisaugoti nuo visų kibernetinių išpuolių nėra įmanoma.

„Turbūt negalėsime niekada užkirsti kelio visiems išpuoliams, nes technologijos, apsaugos technologijos visada kinta ir vystosi“, – sakė ministras.

Kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas nepertraukiamai tęsiasi porą savaičių nuo tada, kai buvo atakuotas Seimo tinklalapis. Pasak Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktoriaus Ryčio Rainio, ši tęstinė ataka yra viena iš didžiausių Lietuvos istorijoje.

Valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetine ataka, ketvirtadienį nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų informacinių technologijų (IT) sistemos. „Infostruktūros“ atstovė spaudai Sandra Gražytė BNS teigė, kad dėl su kibernetinėmis atakos ketvirtadienį susidūrė Seimas, Žemės ūkio ministerija, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Kultūros ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija.Atakas taip pat patyrė Valstybinė mokesčių inspekcija, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Vaikų išlaikymo fondas, Centrinė projektų valdymo agentūra.

Panašias kibernetines atakas nuo praėjusios savaitės pradžios patyrė Seimo, Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos ir Teisingumo ministerijos informacinės sistemos. Dėl kibernetinio incidento Seimo kanceliarija ir Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į policiją, vyksta ikiteisminis tyrimas.

Programišiai pastaruoju metu taip pat atakavo kai kurias žiniasklaidos priemones, komunalinių paslaugų įmones.

Pasak Ryšių reguliavimo tarnybos pareigūno R.Rainio, visos institucijos susidūrė su DDoS atakomis, kurių metu siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto taškų, siekiant sutrikdyti interneto tinklalapio veikimą. Pirminiais duomenimis, programišių išpuoliai buvo vykdomi iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius