-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 25 /15:45

J.Olekas: bendra brigada – žingsnis, padėsiantis Ukrainai stabdyti agresiją šalies pietryčiuose

Bendra Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos brigada – dar vienas žingsnis, padėsiantis Ukrainai reformuoti savo kariuomenę artinant ją prie NATO standartų ir tuo pačiu – efektyviau stabdyti agresiją šalies pietryčiuose, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados štabo aktyvavimo ceremonija
Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados štabo aktyvavimo ceremonija / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Ši brigada, pradėjusi funkcionuoti, iš tikrųjų bus dar vienas žingsnis, kuris įgalins Ukrainą stabdyti agresiją jos pietryčiuose“, – pirmadienį žurnalistams bendroje spaudos konferencijoje su Lenkijos ir Ukrainos gynybos ministrais sakė J.Olekas.  

Anot jo, Ukrainos buvimas brigados sudėtyje padės šios šalies kariams treniruotis pagal NATO standartus, projektas turėtų padėti Ukrainai siekti jos karinėje doktrinoje įtvirtinto tikslo – reformuoti kariuomenę, kad iki 2020 metų ji taptų sąveiki su NATO šalių kariuomenėmis.

Pirmadienį atidarius užpernai įsteigtos bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados štabą, įsikūrusį Liubline, buvo pažymėti pirminiai jo pasiekti operaciniai pajėgumai.

Taip vadinama vieneto parengties stadija, kai yra sukomplektuota 90 proc. jo personalo, parengti štabo veiklai būtini dokumentai, patvirtintas biudžetas, užtikrinta karių ir jų šeimų narių gerovė ir kitos sąlygos vienetui veikti.

J.Olekas sakė, kad brigados štabo atidarymas yra „dar vienas žingsnis stiprinant mūsų kariuomenių bendradarbiavimą“.

Vadovauti pernai įsteigtos brigados štabui paskirtas Lietuvos karininkas pulkininkas leitenantas Eligijus Senulis. Šioms ir kitoms brigados vadovybės pareigoms šalys steigėjos savo atstovus skiria trims metams rotacijos principu. Šiuo metu brigados vado pareigas vykdo lenkas brigados generolas Adamas Joksas, o jo pavaduotojo – Ukrainos kariuomenės pulkininkas Volodymyras Judanovas.

Štabui pasiekus visus operacinius pajėgumus jame tarnaus apie 100 karių ir civilių, o visoje brigadoje – iki 4 tūkst. karių.

„Brigada yra matomas simbolis tiems, kurie norėtų kėsintis į Europos taiką“, – žurnalistams sakė Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius (Antonis Macierevičius).

Lietuva, Lenkija ir Ukraina brigadai skiria po pėstininkų batalioną. Lietuvos brigadai skiriamas batalionas suformuotas iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių.

Brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose pratybose ir mokymuose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Brigados batalionai dislokuojami juos priskyrusių šalių teritorijose, o priėmus sprendimą aktyvuoti brigadą arba jos dalį – į užduoties vietą vyks junginio sudėtyje.

Pirmosios junginio štabo pratybos vyks vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius