Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 07

J.Petraičio žmonai priklausantis dvaras griūva

Bartkuškio dvare, priklausančiame prieštaringai vertinamo Juozo Petraičio žmonai Giedrai, gali pasikartoti Kauno rajone įvykusi tragedija, kai pastato sienos užgriuvo atklydusius čekų keliautojus.
J.Petraitis nuolat atkreipia į save dėmesį.
J.Petraitis / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, trys dešimtys kilometrų nuo Vilniaus stūksantis Bartkuškio dvaras kelia pavojų. Tuo įsitikinę ne tik vietos gyventojai, bet ir kultūros paveldo saugotojai.

Griūvančios pastato perdangos gali nusinešti ne vieno smalsuolio gyvybę. Kultūros paveldo departamentas pasiryžo apleistą istorinį pastatą iš savininkės priverstinai išpirkti.

„Atrodo, kad iš neseniai įvykusios tragedijos Kauno rajone mažai kas pasimokė. Bartkuškio dvaras lygiai taip pat pavojingas“, – įsitikinusi Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Šio departamento Vilniaus skyriaus specialistai dvaro savininkę Giedrą Petraitis įpareigojo iki šio mėnesio vidurio sutvarkyti pastatą. Tačiau šią savaitę darbai net nebuvo pradėti.

Tokį įpareigojimą dvaro savininkei paveldosaugininkai buvo išsiuntę ir pernai, bet G.Petraitis į jį taip pat nereagavo.

„Jai turėtų būti gėda, kad pastatas yra toks apleistas. Savininkė juo visiškai nesirūpina, nerodo jokios meilės Bartkuškio dvarui“, – širdo D.Varnaitė.

Įgriuvusios ne tik rūmų perdangos. Kiauras pastato stogas, į vidų gali patekti kas tik nori. Vietos jaunimas šalia dvaro dažnai kūrena laužus.

Netgi girtuokliai baiminasi vaikščioti po griūvantį pastatą. Tačiau vietos gyventojai kone kiekvieną savaitgalį pastebi viduje šmirinėjančius turistus.

D.Varnaitė neslėpė, kad Bartkuškio dvaras – vienas labiausiai neprižiūrimų istorinių pastatų. Spėjama, kad juo nesirūpinama laukiant, kol statinys sugrius ir jo nebereikės restauruoti.

„Reikalaujame, kad istoriniai pastatai būtų apsaugoti bent nuo lietaus ir sniego, kad į juos negalėtų patekti pašaliniai asmenys. Tačiau Bartkuškio dvaro savininkė nepasirūpina ir tuo“, – apgailestavo D.Varnaitė.

Šalia dvaro gyvenanti Ramutė Bekionienė, kasdien matydama griūvantį statinį, ne kartą siūlė, kad jį perimtų valstybė.

„Kitos išeities nėra. Neatsimenu, kada paskutinį kartą Petraičiai į Bartkuškį buvo atvažiavę“, – piktinosi R.Bekionienė.

Moteris pasakojo, kad iš Vilniaus atvykstantys turistai jai ne kartą rodė senovines nuotraukas, kuriose užfiksuoti dar geros būklės dvaro pastatai, ir klausė, kur jie yra.

„Kai parodau į griuvėsius, žmonės labai nustemba. Jie niekaip negali patikėti, kad tik tai liko iš kadaise buvusio puikaus pastato“, – pasakojo Bartkuškio gyventoja.

Bartkuškio dvaras sovietmečiu buvo restauruotas. Jame veikė technikumas, kolūkio kontora. Tačiau per kelis dešimtmečius rūmai smarkiai apgriuvo.

Dviejų aukštų Bartkuškio dvarą 1845–1855 metais pastatė grafai Idalija ir Ignas Pliateriai. Pastate veikė plytinė, degtinės varykla, buvo gaminamas vynas. Klasicistinio stiliaus dvaro rūmus juosia parkas, kuris yra taip pat neprižiūrimas. Maždaug 1898 metais dvaras atiteko Leonui Vankovičiui.

Ant dvaro vartų, kaip manoma, yra vieno buvusių jo savininkų lenkų advokato Aleksandro Lednickio herbas, kuriame vaizduojamas riteris. Jo rankose – skydas, nupiešta strėlės perverta širdis. A.Lednickis dvarą įsigijo 1913 metais. Advokatas dvarą valdė iki 1939–ųjų.

1914 metais dvaras buvo smarkiai nukentėjęs nuo gaisro.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius