Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 11 /12:30

Po skandalo J.Petrauskienė atleidžia Ugdymo plėtotės centro direktorių G.Vaidelį

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį pasirašė įsakymą atleisti iš pareigų Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktorių Giedrių Vaidelį. Jis traukiasi šalių susitarimu, rašoma pranešime žiniasklaidai. G.Vaidelis centrui vadovavo 9-erius metus. Taip pat stabdomas pirkimas bendrosioms ugdymo programoms parengti.
Giedrius Vaidelis
Giedrius Vaidelis / UPC nuotr.

Po trečiadienį įvykusio UPC atstovų susitikimo su Viešųjų pirkimų tarnybos darbuotojais taip pat stabdomas 1,3 mln. eurų vertės viešasis pirkimas bendrosioms ugdymo programoms parengti.

„Ugdymo plėtotės centro vykdomas viešasis pirkimas nebuvo tinkamai pristatytas švietimo bendruomenei, ne viskas atlikta dėl pirkimo organizavimo aiškumo. Tai sukėlė neigiamą atgarsį visuomenėje. Viešųjų pirkimų tarnyba atkreipė dėmesį, kad pirkimo dokumentai parengti su trūkumais. Ugdymo plėtotės centro vadovas pripažino savo klaidas ir prisiėmė asmeninę atsakomybę. Ugdymo programoms atnaujinti skirtas viešasis pirkimas bus rengiamas iš naujo, skrupulingai laikantis nešališkumo ir skaidrumo principų“, – sako švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

UPC vadovas prisiima atsakomybę

G.Vaidelis BNS sakė besitraukiantis, nes jaučia asmeninę atsakomybę dėl susiklosčiusios situacijos.

„Matau, kad įvėlėme visuomenę į susiskaldymą, nes tikrai nepadarėme visko, kad būtų tvarkinga ir gražu ir po pokalbio su ministre aš prisiimu tą asmeninę atsakomybę ir traukiuosi iš pareigų“, – sakė G.Vaidelis.

Švietimo ir mokslo ministerija pirmadienį išplatino komentarą, kad būtent jos nurodymu Ugdymo plėtotės centras šiuo metu peržiūri ir atnaujina ugdymo turinį.

Pasak G.Vaidelio, rengiant viešąjį pirkimą su Švietimo ir mokslo ministerija buvo glaudžiai bendradarbiaujama.

„Kadangi esame pavaldi institucija, mes tikrai glaudžiai dirbome, bendravome ir derinome visus dokumentus. Gal dėl to, kad šis labai didelės apimties ir labai jautri tema, gal dėl to, kad viešojoje erdvėje tas ažiotažas pakilo... bet mes pakankamai derinome“, – kalbėjo atleidžiamas vadovas.

Vis dėlto jis taip pat pabrėžia, kad VPT išsakytos pastabos liečia jo atsakomybės sritį, todėl užtikrinti sklandų pirkimą buvo jo kaip vadovo atsakomybė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

„Ministerija pasitikėjo mūsų institucija, čia ir su ministre kalbėjome, kad šioje vietoje aš prisiimu didesnę dalį atsakomybės. Negaliu nuversti kažkam kitam, kad kažkas nesužiūrėjo: aš kaip vadovas privalėjau, nes mes perkančioji institucija ir mes privalėjome šitą sužiūrėti“, – kalbėjo G.Vaidelis.

Viešieji pirkimai sukėlė įtarimų

Skandalas kilo, kai kultūros istorikas Darius Kuolys savaitgalį paviešino, kaip Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldus Ugdymo plėtotės centras galimai neskaidriai leidžia 7,8 mln. Eur ES lėšų, skirtų mokyklinių programų atnaujinimui. Įtarimų sukėlė paskelbto viešojo pirkimo prasmė, abejotini reikalavimai, skuba, akademinė bendruomenė išsakė daug kritikos.

Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktorius G.Vaidelis patvirtino, kad VPT pirmadienį dėl šio pirkimo įteikė raštą. Jis teisinasi, kad skubos nėra, viskas įgyvendinama viešai, esą dėl ugdymo turinio atnaujinimo diskusijos pradėtos jau nuo 2016 m.

Viešųjų pirkimų tarnybos pateiktoje rekomendacijoje patariama tikslinti pirkimo kokybinio vertinimo kriterijus, aiškiau nurodyti, ką tiekėjai turi pateikti kartu su pasiūlymu. Ištaisius šiuos trūkumus, viešasis pirkimas bendrosioms ugdymo programoms parengti bus skelbiamas iš naujo.

Šis pirkimas vykdomas įgyvendinant didesnės apimties projekto, finansuojamo valstybės biudžeto ir ES struktūrinių fondų lėšomis, vieną iš veiklų. Įgyvendinant šį projektą taip pat bus vykdomas bendrojo ugdymo skaitmeninio turinio atnaujinimas, teikiama metodinė pagalba savivaldybėms ir mokykloms, tobulinama ugdymo pasiekimų stebėsena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius