Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 12 /11:59

J.Petrauskienė nenusišalino nuo sprendimų dėl ŠMM pavaldžių įstaigų, perkančių iš jos vyro

Į Seimo Antikorupcijos komisiją pakviesta švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė trečiadienį patvirtino, kad nenusišalino nuo sprendimų dėl įstaigų, turinčių sutartis su jos vyro įmone „Ecotour“. Pagal esamą tvarką ministras įsakymais priima sprendimus dėl pavaldžių įstaigų vadovų ar pinigų joms skyrimo.
Jurgita Petrauskienė, Vitalijus Gailius
Jurgita Petrauskienė, Vitalijus Gailius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kadangi neįžvelgiau interesų konflikto, nemačiau prielaidos nusišalinti. Tikrai dabar negalėčiau pasakyti, kur yra ribos nusišalinimo“, – Antikorupcijos komisijos posėdyje kalbėjo ji.

Taip ji atsakė į komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus klausimą, ar nusišalino nuo sprendimų dėl pavaldžių įstaigų.

Ministras sprendžia klausimus susijusius su pavaldžių įstaigų reikalais, pavyzdžiui, skiria tų įstaigų vadovus ar lėšas įstaigai.

15min pavyko aptikti ministrės įsakymą, kuriuo pernai kovą Gamtos tyrimų centro Verkių dvaro vandens kėlimo stočiai remontuoti buvo skirti 315 tūkst. eurų.

Vos prieš mėnesį, 2017 metų vasarį Gamtos tyrimų centras sudarė sutartį su „Ecotour“ konsultavimo paslaugoms už 12,8 tūkst. eurų.

Pernai kovą ministrė pasirašė įsakymą dėl Valstybinio studijų fondo valdybos, į kurią paskyrė ir fondo direktorių Ernestą Jasaitį.

Valstybinis studijų fondas paskutinę sutartį su „Ecotour“ pasirašė pernai gruodį.

Į komisiją ministrė pakviesta paaiškėjus, kad Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžios įstaigos yra sudariusios sutartis su ministrės vyro įmone.

J.Petrauskienė posėdyje pabrėžė pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų ji netvirtinanti, nes juos atlieka pačios įstaigos savarankiškai.

D.Vilytė: sutartys – apie nieką

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktorė Diana Vilytė pabrėžė, kad aptarinėjami pirkimai yra mažos vertės, iki pernai liepos jie buvo vykdomi ypač paprastai. Po pernai liepos atsirado prievolė nuo 10 tūkst. eurų pirkimus organizuoti per centrinę sistemą, tačiau tokių pirkimų ataskaitų teikti neprivaloma.

„Metus jau gyvename su nauju įstatymu, matome, kaip lenda visokie dalykai kaip neseniai pagarsėjęs J.Pagojaus atvejis“, – teigė D.Vilytė.

Ji sakė, kad iš Viešųjų pirkimų tarnybos pozicijos, ŠMM pavaldžios įstaigos turėjo galimybę taip pirkti, net apklausti vieną tiekėją.

„Sutartys labai nekonkrečios, labai apie nieką. Nerašoma, kokią sistemą prižiūrėti, nei kam, nei ką. Tai signalizuoja, kad perkančios organizacijos buvo įsigijusios finansų apskaitos sistemą „Labbis“, o iš jos išėjęs žmogus ėmė konsultuoti, kaip ją prižiūrėti“, – apie sutartis su „Ecotour“ kalbėjo ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

D.Vilytės teigimu, šios veiklos licencijuojamos, viskas turi būti sutvarkyta civilizuotai, tuo metu perkančiosios organizacijos neįtraukė reikalavimo, kad tiekėjas turi turėti licenciją, tai reiškia, kad gali ateiti, D.Vilytės žodžiais, ir burokėlių augintojas.

Ji teigė, kad keista, jog kažkodėl įmonė „Labbis“ negina savo teisės į intelektinę nuosavybę ir nesipiktina, kad kita bendrovė prižiūri jos sukurtą sistemą.

Anksčiau paaiškėjo, kad buhalterinės apskaitos sistemos priežiūrą po „Ecotour“ vėliava vykdo buvęs įmonės „Labbis“ darbuotojas.

„Tai yra verslo interesas“, – sakė VPT vadovė.

Ji pridūrė, kad jai „Ecotour“ atvejis panašus į tai, kad žmogus, išėjęs iš „Labbis“ įmonės, nusprendė užsidirbti, tačiau „pagojiško atvejo“ D.Vilytė šioje situacijoje neįžvelgė.

D.Vilytės teigimu, sprendžiant šią situaciją, ministerijai reikėtų atlikti auditą ir pažiūrėti, kas iš ko perkama.

Ji teigė tikinti, kad ministrė galėjo nežinoti, ką perka vaikų darželis ar Gamtos tyrimų centras.

ŠMM kreipėsi į VPT dėl skandalą sukėlusių pirkimų, tačiau kokia išvada bus, D.Vilytė pasakyti negalėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė, Vitalijus Gailius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė, Vitalijus Gailius

Trečiadienį J.Petrauskienė teigį, kad į daug klausimų atsakys Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), šiuo metu atliekanti tyrimą. Klausiama apie nusišalinimą ministrė tai, jog nenusišalino, patvirtino ne iš pirmo karto.

J.Petrauskienė atsakė, kad turi būti laikomasi visų procedūrų, numatytų Viešųjų pirkimų įstatyme.

„Žiūrint viešųjų pirkimų kontekste atitinkamai daugelis jų savarankiškai vykdo viešuosius pirkimus, yra perkančiosios organizacijos“, – posėdyje aiškino ministrė.

Anot jos, atliekant auditus ministerija turi ribotas galimybes prižiūrėti tas įstaigas.

Posėdyje su ministre dalyvavo ŠMM kancleris Tomas Daukantas, ministrė paaiškino jį pasikvietusi tam, kad jis paaiškintų sistemą.

Kancleris pasakojo apie pirkimus švietimo sektoriuje, teigė, kad yra specifinių dalykų, pavyzdžiui, vykdant mokslinių tyrimų pirkimus, ėmė pasakoti apie vadovėlių pirkimus.

Jis aiškino, kad ŠMM nėra suteikti įgaliojimai nei daryti įtaką, nei instruktuoti, kaip turi vykdyti viešuosius pirkimus pavaldžios įstaigos ar mokslo įstaigos.

Jis teigė, kad ministrė netvirtina pavaldžių įstaigų pirkimo planų, išskyrus pačios ŠMM pirkimo planą.

Tačiau kancleris pridūrė, kad ministerija nepritaria, kai perkama iš vieno šaltinio. Antradienį paaiškėjo, kad Valstybinis studijų fondas, kurio vadovas tiesiogiai pavaldus ministrei, vykdydamas apklausas kitų įmonių nesivargino apklausti – apklausoje dalyvavo tik „Ecotour“.

Premjeras siūlo palaukti, ką pasakys etikos sargai

Premjeras Saulius Skvernelis prašo palaukti, kokį atsakymą dėl situacijos pateiks Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Ministrės vyras Evaldas Petrauskas ketvirtadienį teigė, kad iš sutarčių su švietimo srityje veikiančiomis įstaigomis jo vadovaujama įmonė daugiau uždirbo iki J.Petrauskienei pradėjus eiti pareigas.

E.Petrauskas 15min sakė žmonai nepasakęs, kad jo įmonė ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose dalyvauja.

„Aš jai nepasakiau. Net nemaniau, kad čia reikėtų pasakyti. Ji visiškai nežinojo ir aš garantuotas, kad nežinojo ir paslaugų pirkėjai, kad čia kažkokių yra ryšių“, – praėjusią savaitę aiškino jis.

Pagal centriniame viešųjų pirkimų portale pateikiamus duomenis, nuo 2016 metų gruodžio 13 dienos, kai J.Petrauskienė tapo ministre, jos vyro įmonė laimėjo 7 viešuosius pirkimus. Visų sutarčių bendra suma – 69,9 tūkst eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius