Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2022 06 09 /11:21

Užprotestavusi opozicija paliko Seimo posėdį ir surengė savo: valdantieji situaciją vadina nesusipratimu

Ketvirtadienį Seimo opozicija plenarinių posėdžių salėje valdančiuosius paliko dirbti vienus ir surengė savo posėdį. Tokių veiksmų opozicionieriai ėmėsi po to, kai jų atstovai buvo nušalinti nuo pirmininkavimo birželio Seimo posėdžiams. Valdantieji situaciją vadina nesusipratimu ir klaida bei tikina, jog naujas posėdžių pirmininkavimo grafikas buvo sudarytas numatant, jog opozicija nedalyvaus tolesniuose parlamento posėdžiuose, kaip tą padarė trečiadienį.
Opozicijos protestas: valdančiuosius Seimo salėje paliko dirbti vienus
Opozicijos protestas: valdančiuosius Seimo salėje paliko dirbti vienus / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Opozicija

Pasijuto nereikalingi

Anksčiau tvarkaraštyje buvo numatyta, kad Seimo posėdžiams birželį pirmininkaus ir opozicijos atstovai. Dabar, pasak J.Sabatausko, tokio plano neliko.

„Neliko nė vieno opozicijos atstovo, kuris pirmininkaus birželio mėnesio plenariniams posėdžiams, nė vienai jo daliai. Štai kaip nušalinti opozicijos atstovai – Seimo vicepirmininkai – nuo Seimo plenarinių posėdžių pirmininkavimo“, – ketvirtadienį žurnalistams komentavo politikas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Julius Sabatauskas

Jis teigė, kad tokio sprendimo opozicijai niekas neapaiškino: „Tiesiog atsiuntė ir viskas, patikslintas grafikas iš posėdžių sekretoriato.“

Tai, Seimo vicepirmininko J.Sabatausko vertinimu, reiškia, kad opozicijos atstovai Seimo posėdžiuose nereikalingi.

„Nežinau, ar čia baiminamasi, kad opozicijos atstovai gadins Seimo posėdžius, bet dar tokio atvejo nėra buvę. Mes turim pareigą, mes pirmininkaujam stengdamiesi, kad posėdis vyktų pagal grafiką, laiku. Čia matau tokį demaršą prieš opoziciją“, – vertino socialdemokratas.

Čia matau tokį demaršą prieš opoziciją.

Paklaustas, kaip opozicija reaguos į tokį elgesį, politikas neatskleidė.

„Pamatysite“, – pažymėjo J.Sabatauskas.

Dėl to, kaip pasikeitė Seimo posėdžių pirmininkavimo grafikas, nusistebėjo ir kitas Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Mazuronis

Grafiku jis pasidalijo feisbuke.

G.Landsbergis: įsivėlė klaida

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, jog grafike įsivėlė klaida ir prašė ją ištaisyti.

„Iš žiniasklaidos sužinojom, jog įsivėlė klaida dėl opozicijos galimo pirmininkavimo birželio mėnesį. Norėčiau valdančiųjų vardu kreiptis prašyti ištaisyti šią klaidą, kad opozicijai būtų grąžinta galimybė pirmininkauti birželio mėnesį“, – Seimo posėdžio metu kalbėjo politikas.

Jo žodžius Seimo salėje nulydėjo triukšmas.

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas, konservatorius Jurgis Razma teigė, jog naujas pirmininkavimo posėdžiams grafikas sudarytas dėl to, nes opozicinių frakcijų seniūnai informavo Seimo pirmininkę, jog opozicija nedalyvaus Seimo posėdžiuose.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

„Nebuvo pasakyta, kad Seimo vicepirmininkai elgsis kitaip. Tiesiog Seimo pirmininkė priėmė tą pasakytą faktą“, – pažymėjo jis.

Jei opozicija nuspręstų dalyvauti posėdžiuose, Seimo pirmininkė, pasak konservatoriaus, galėtų greitai pakeisti grafiką.

„Bus paliktas, be abejo, buvęs grafikas“, – sakė J.Razma.

„Jeigu čia įvyko kažkoks nesusipratimas, jis bus lengvai ištaisomas“, – pridūrė jis ir atsiprašė.

Anot „darbiečių“ frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, tai, kad opozicija Seimo pirmininkei pasakė, jog nedalyvaus Seimo posėdžiuose, yra melas ir gandų nešiojimas.

„Klaida, ne klaida, ar tai specialus dalykas, tai tik dar kartą parodo, kad su opozicija jūs nesiskaitote“, – sakė jis.

Su opozicija jūs nesiskaitote.

Išėjo ir surengė atskirą pasitarimą

Seimo konservatorius Mykolas Majauskas pripažino, kad valdantieji žmogiškai suklydo ir sutiko, kad opozicijos teisė pirmininkauti posėdžiams turėtų būti sugrąžinta.

Jis pabrėžė, kad ketvirtadienio Seimo posėdžio darbotvarkėje yra svarbių klausimų, tačiau, nepaisant to, opozicija paliko Seimo posėdžių salę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

„Vakar sprendimas organizuoti nenumatytą posėdį, šiandien neva klaida, bet, manau, tyčinis sprendimas neleisti opozicijos atstovams pirmininkauti posėdžiui, tai tik parodo, kad toliau vyksta nesiskaitymas su opozicija. <...> Faktas tas, kad opozicija šiandien yra vieninga, tęsti posėdžio tokioje aplinkoje negalima“, – kalbėjo V.Fiodorovas.

Jis pranešė, kad opozicija Seimo Kovo 11-osios Akto salėje surengs pasitarimą ir po šių žodžių dalis tautos atstovų paliko plenarinių Seimo posėdžių salę.

Kovo 11-osios Akto salėje politikai svarstė, jog turėtų susitarti dėl opozicijos lyderio, taip pat – ir toliau siekti pašalinti žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką iš pareigų, reikalauti iš Seimo posėdžių darbotvarkės išbraukti visuomenę „skaldančius“ klausimus, tokius kaip civilinės sąjungos projektas, nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimas, valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui suteikimas.

Tiesa, Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Jonas Jarutis abejojo, jog opozicija susitars dėl lyderio.

„Šiandien buvo pasiūlytas toks formatas, bet aš manau, kad šiuo momentu dar nebus apie tai kalbama“, – žurnalistams komentavo jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Opozicijos protestas: valdančiuosius Seimo salėje paliko dirbti vienus
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Opozicijos protestas: valdančiuosius Seimo salėje paliko dirbti vienus

Konkrečius reikalavimus ir rezoliuciją opozicionieriai sutarė suformuluoti iki 14 val. ir dokumentus įteikti Seimo pirmininkei.

Politikai šiems darbams sukūrė darbo grupę.

Kartu su opozicija į Kovo 11-osios Akto salę atėjo ir Seimo konservatoriai M.Majauskas bei Laurynas Kasčiūnas.

Seimo pirmininkė: turiu pasirengti boikotui

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikino, jog klausimas dėl pirmininkavimo Seimo posėdžiams – nesunkiai išsprendžiamas.

„Apie pirmininkavimą posėdžiams – klausimas yra naujas, bet jis lengvai išsprendžiamas. Tiesiog natūralu, kad turiu pasirengti tokiai galimybei, kad kolegos ir toliau boikotuos posėdžius, o kažkas juos turi vesti“, – žurnalistams ketvirtadienį komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Jos pasisakymą cituoja BNS.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Apie pirmininkavimą posėdžiams – klausimas yra naujas, bet jis lengvai išsprendžiamas.

Seimo pirmininkė teigė, kad toks sprendimas dėl pirmininkavimo priimtas po pokalbio su frakcijų seniūnais, kurie užsiminė apie atsakomuosius veiksmus:

„Vakar per susitikimą su frakcijų seniūnais išgirdau, kad jie svarsto, kokių dar veiksmų imtis šioje situacijoje.“

Ji pabrėžė, kad „problemos čia nėra“ ir opozicija galės pirmininkauti posėdžiams, jei „jie ir toliau darbuosis konstruktyviai“.

Opozicija pasipiktino nenumatytu posėdžiu

Nesutarimų tarp Seimo opozicijos ir valdančiųjų atsirado po to, kai valdantieji trečiadienį nusprendė surengti nenumatytą posėdį. Jo metu sprendėsi žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos klausimas.

Interpeliacijos K.Navickui procedūrą Seimo opozicija inicijavo prieš kelias savaites.

Antradienį per Seimo plenarinį posėdį žemės ūkio ministras atsakė į jam surašytus klausimus, tačiau balsavimas dėl to neįvyko, nes opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ paprašė jį atidėti iki kito plenarinio posėdžio.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis

Eilinis Seimo posėdis turėjo įvykti ketvirtadienį, tačiau valdantieji nenumatytą posėdį sušaukė trečiadienį.

Opozicijos K.Navickui pareikšta nepasitikėjimo procedūra Seime nepavyko – dauguma parlamentarų pritarė jo atsakymams į interpeliacijos klausimus.

Opozicija balsavimą boikotavo ir jame nepasirodė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius