TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18 /20:05

J.Šiugždinienė įteikė premjerei atsistatydinimo pareiškimą, padėkojo švietimo bendruomenei

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia įteikusi premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo pareiškimą. Ministrė tai pranešė po to, kai apie atsistatydinimą paskelbė prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis, kuris taip pat traukiasi dėl savivaldos politikų išlaidų skandalo.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš dar vakar pateikiau pareiškimą atsistatydinti ministrei pirmininkei. Labai ja pasitikiu ir gerbiu jos pasitikėjimą. Ministrės pirmininkės rankose sprendimas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministrė.

„Tikrai nesilaikiau niekada įsikibusi šios pozicijos. Tie, kas mane pažįsta, žino, kad man svarbiausia darbai, pokyčiai, švietimas, tikra ne mano asmeninė pozicija“, – teigė ji. Anksčiau ministrė teigė nematanti pagrindo trauktis.

Atsisveikino su švietimo bendruomene

Ketvirtadienio vakarą ministrė apie atsistatydinimą parašė ir savo „Facebook“ profilyje.

„Atsakingai persvarsčiusi esamą situaciją ir ypač jos galimą tolesnį poveikį ministerijos darbui bei švietimui vakar vakare Ministrei Pirmininkei įteikiau pareiškimą dėl atsistatydinimo.

Tie, kurie mane pažįsta, tikrai žino, kad niekada nesilaikiau nei šio, nei jokio kito posto. Čia esu ne dėl statuso, o dėl realių darbų.

Pasiekėme nacionalinį partijų susitarimą dėl švietimo ir įgyvendinome daug svarbių darbų: nuosekliai didinome švietimo darbuotojų atlyginimus, sukūrėme mokslo ir studijų finansavimo modelį skatinantį kokybę ir rekordiškai didinome finansavimo lygį, sustiprinome bendrojo ugdymo ir profesinių mokyklų tinklą.

Daugelį metų stagnavę švietimui svarbūs sprendimai jau yra priimti, o kai kurie dar pakeliui. Pokyčiai yra būtini ir neišvengiami, nepaisant to, kad kai kuriems jie nėra patogūs ar naudingi. Tikiu, kad šie darbai nenutrūks.

Pasitikiu švietimo bendruomene. Esu dėkinga politinei ir visai ministerijos komandai, mokytojams, mokyklų vadovams, mokslininkams, nevyriausybinių organizacijų atstovams ir visiems kitiems bendraminčiams, kurie kasdien susitelkę tyliai ir atkakliai dirba išvien, nes supranta, kad švietimas partijos neturi ir kad klojam pamatus ilgalaikei Lietuvos sėkmei.

Dėkoju bendruomenei ir premjerei už išmintį, palaikymą ir parodytą pasitikėjimą“, – rašo ministrė.

Premjerė neužsiminė

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį neužsiminė gavusi ministrės atsistatydinimo pareiškimą. Ji iki šiol tvirtai gynė ministrę, sakė ja pasitikinti ir ketvirtadienį pareiškė neprašysianti švietimo ministrės J.Šiugždinienės banko išrašų pagrįsti išlaidoms jai dirbant Kauno taryboje.

„Tikrai neprašysiu“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė, paklausta ar reikalaus išrašų dėl išlaidų. Ji anksčiau teigė gavusi ministrės paaiškinimus ir pasitikinti ja.

Ketvirtadienį apie pasitraukimą paskelbė vyriausias prezidento patarėjas Povilas Mačiulis. Buvęs Kauno miesto tarybos narys ir Kauno vicemeras taip pat traukiasi dėl tarybų narių išlaidų skandalų. Jis teigė laukiantis prezidento sprendimo.

Laukiama prezidento vertinimo

Šią savaitę užsienyje buvęs prezidentas Gitanas Nausėda žadėjo susipažinti su švietimo ministrės J.Šiugždinienės pateiktomis tarybos nario išlaidų ataskaitomis. Jeigu bus poreikis, pokalbiui jis ketina pasikviesti ir premjerę I.Šimonytę.

„Grįžęs iš Europos Tarybos viršūnių susitikimo Islandijoje prezidentas susipažins su situacija ir argumentais, jei bus poreikis, aptars ją su ministre pirmininke ir tada pateiks savo vertinimą“, – 15min trečiadienį sakė šalies vadovo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Ketvirtadienį G.Nausėda davė interviu LRT laidai „Dienos tema“, kur turėjo išsakyti savo vertinimą.

Aiškinosi ir dar du ministrai

Pastaruoju metu keliami klausimai dėl J.Šiugždinienės išlaidų jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais. Ji iš viso paėmė 13,8 tūkst. eurų išmokų. Ministrė pripažino neturinti dokumentų joms pagrįsti.

Trečiadienį paviešintose kultūros ministro Simono Kairio ataskaitose matyti, kad jam dirbant Kauno taryboje išlaidos siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o finansų ministrės Gintarės Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų. S.Kairys taryboje dirbo šešerius su puse metų, G.Skaistė – ketverius metus. Šie ministrai taip pat pripažino neturintys išlaidas pagrįsti galinčių dokumentų. Tačiau ministrai tikino laikęsi tvarkos ir nedarę nusižengimų, nors G.Skaistė atsiprašė.

BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė
BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė

Praėjusią savaitę visuomenininkas Andrius Tapinas viešino, kad J.Šiugždinienės išlaidos jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais siekė 13,8 tūkst. eurų.

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius