-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 29

J.Borisovo advokatas siekia, kad teismas apklaustų prezidentą V.Adamkų

Prieštaringai vertinamo verslininko Rusijos piliečio Jurijaus Borisovo advokatas Vytautas Sirvydis siekia, kad byloje, kurioje verslininkas siekia susigrąžinti atimtą S.Dariaus ir S.Girėno medalį, būtų apklaustas prezidentas Valdas Adamkus.
J.Borisovas
J.Borisovas / Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teisme (VAT) atverstoje byloje apeliacinį skundą pateikusio J.Borisovo atstovas tvirtino, kad šalies vadovo apklausa yra reikalinga, ji vertintina kaip byloje reikalingi įrodymai.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas nagrinėdamas bylą jau buvo atmetęs tokį Rusijos verslininko advokato prašymą.

„Pirmosios instancijos teismas atsisakė pripažinti atsakovo dalyvavimą būtinu. (...) Tai yra nepagrįstas apribojimas ir tai gali būti padaryta Apeliaciniame teisme“, – tvirtino V.Sirvydis. Jis pabrėžė, kad VAT turėtų pripažinti V.Adamkaus dalyvavimą būtinu.

Pasak advokato, prezidentas buvo išreiškęs poziciją žiniasklaidoje, kad J.Borisovas gali pasilikti medalį.

Prezidentui byloje atstovaujantis patarėjas Darius Vilimas teigė, kad šalies vadovo dalyvavimas nėra reikalingas, o žiniasklaidoje pasirodę V.Adamkaus  teiginiai esą buvo ištraukti iš konteksto.

„Prezidentas kalbėjo apie apdovanotojo teisės ir pareigas, o ne apie medalio, kaip daikto, atėmimą“, – teigė D.Vilimas.

Anot šalies vadovo atstovo, tai, kad prezidentas pasirašė dekretą dėl verslininko išbraukimo iš apdovanotųjų sąrašo, reiškia, jog J.Borisovas praranda su apdovanojimu susijusias privilegijas.

Teismas per dvi savaites nuspręs, ar V.Adamkaus apklausa būtina. Jei apelianto prašymas bus patenkintas, byla bus arba grąžinta pirmosios instancijos teismui, arba atnaujintas jos nagrinėjimas Apeliaciniame teisme.

Jei teismas nuspręs, kad prezidento dalyvavimas byloje nėra būtinas, tada teismas paskelbs savo verdiktą dėl ieškinio tenkinimo.

Įmonės „Avia Baltika“ savininkas J.Borisovas VAT apskundė gruodį priimtą Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo nutarimą atmesti jo prašymą panaikinti prezidento dekreto dalį, kuriuo jis neteko valstybės apdovanojimo.

2006-ųjų gruodį V.Adamkus pasirašė dokumentą dėl J.Borisovo išbraukimo iš apdovanotųjų sąrašo. Verslininkui nurodyta grąžinti S.Dariaus ir S.Girėno medalį bei dokumentus, tačiau šis atsisakė paklusti šalies vadovui.

Minėtą apdovanojimą J.Borisovui dar 2001 metais Valstybės dienos proga įteikė pats V.Adamkus. Bendrovės „Avia Baltika“ savininkas taip įvertintas už nuopelnus Lietuvos aviacijai.

Atimti šį medalį prezidentas nusprendė, kai 2005-ųjų spalio 18-ąją Aukščiausiasis Teismas už grasinimus pašalintajam prezidentui Rolandui Paksui verslininkui skyrė 10 tūkst. litų baudą.

Pagal įstatymą valstybės ordinais ir medaliais apdovanoti negali būti teisti asmenys, pažeminę apdovanotojo vardą.

Konstitucinis Teismas (KT) yra konstatavęs, kad S.Dariaus ir S.Girėno medalis nėra valstybės apdovanojimas, – šiuo medaliu dabar apdovanoja ne prezidentas, o krašto apsaugos ir susisiekimo ministrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius