-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 31

Jaunasis Seimo narys A.Petrošius į sostinę ners iš Klaipėdos tarybos, svirplių ir atliekų verslo

32-ejų klaipėdietis Audrius Petrošius Seimo rinkimų rezultatus pasitiko itin neįprastai – būdamas saviizoliacijoje. Su žinia, jog taps parlamentaru, neslepia dar negalintis susigyventi. Jaunasis politikas dėlioja mintis apie jo laukiančius pokyčius. Į Seimą vyras ners turėdamas politiko, viešojo sektoriaus darbuotojo ir verslininko patirties, mat sukosi transporto srityje, o tėčiui prieš metus pagelbėjo įsukant... svirplių verslą. Jam teks palikti ir pareigas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre, kur buvo atsakingas už saulės elektrinių parką ant uždaryto Kalotės sąvartyno.
Audrius Petrošius
Audrius Petrošius / Asmeninio arch. nuotr.

„Patirtis sulaukti rinkimų rezultatų saviizoliacijoj labai įdomi... Jie palankūs, bet dar niekaip negaliu susigyventi... Kai rezultatus žiūri prie televizoriaus ir kompiuterio ekrano, šventinės nuotaikos nelabai jaučiasi. Bandau susigyventi“, – 15min sakė A.Petrošius, dėl kontakto su užsikrėtusiu asmeniu turėjęs saviizoliuotis.

Jis kartu su šeima jau rezga mintis apie kraustynes į sostinę. Paklaustas, kur gyvens, gūžteli pečiais. Sako, matyt, teks pradėti nuo Seimo bendrabučio, jei tokį gauti pavyks. Į Vilnių rengiasi važinėti ir jo šeima, kurioje auga pusantrų metukų atžala.

„Planelis buvo sudėliotas ir ne kartą esu užsiminęs – gyvenimas vyks per du miestus, per juos keliausime kartu su šeima, čia principiniai dalykai. Dalį laiko leisime Klaipėdoje, dalį Vilniuje, kad neprarastume ryšio ir galėtume įgyvendinti tikslus. Žmona turi galimybę savo darbą reguliuoti kaip jai priimtina, pagal grafiką. Ir turim senelius, vieni – Klaipėdoje, kiti – Kaune, turėsime ramstį“, – kalbėjo A.Petrošius.

Audrius Petrošius/Nuotr. iš vrk.lt
Audrius Petrošius/Nuotr. iš vrk.lt

Saulės jėga ant sąvartyno

Klaipėdietis A.Petrošius yra savo miesto tarybos narys, Klaipėdos universitete įgijęs politikos mokslų bakalaurą, o Vilniaus universitete – Teisės magistro laipsnį. Nuo 2009 m. vadovavo įvairioms viešojo transporto sektoriaus įmonėms, rūpinosi keleivių vežimo klausimais, yra vadovavęs UAB „Kautra“ Klaipėdos filialui. Į Klaipėdos miesto tarybą pernai jis buvo išrinktas su Vytauto Grubliausko komanda, o vėliau įsiliejo į konservatorių gretas. Šiuo metu vyras dirba Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre projektų vadovu. Jam teks atsisakyti visų užimamų pareigų.

„Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre buvau projektų vadovas, atsakingas už vieną projektą – ant uždaryto Kalotės sąvartyno su Europos Sąjungos parama įrengti saulės elektrinių parką, naudoti žalią energiją. Gražus projektas, bus gaila palikti, bet yra padaryti žingsniai, procesai. Tai žalias projektas, pirmieji Lietuvoje tokį darome, nors Europoje jau yra pavyzdžių, kai ant uždarytų sąvartynų atidaromi parkai. Tai zona, kur negali vystyti jokios veiklos daug metų, yra apsauginė zona. Tai tobula vieta tokiam projektui, kur yra aukštai virš žemės iškilęs plotas. Nuo pirmo susitikimo mane ši mintis užkabino, su dideliu susidomėjimu nėriau. Šiuo metu esame pateikę paraišką daliniam finansavimui gauti, jei viskas tvarkoje, kitais metais galėtų prasidėti darbai, nors dar nemažai procedūrų“, – pasakojo A.Petrošius.

Tai žalias projektas, pirmieji Lietuvoje tokį darome, nors Europoje jau yra pavyzdžių, kai ant uždarytų sąvartynų atidaromi parkai.

Dėmesys savo miestui

Paklaustas, kaip pristato patį save, klaipėdietis sako esąs jaunas politikas, į šią sritį žengęs sistemingai. 2011 metais į savivaldą kandidatavo savarankiškai. A.Petrošius turi tiek nuosavo verslo, tiek darbo privačiame ir viešajame sektoriuje patirties.

„Politika man nėra naujiena, ja gyvenu nuo paauglystės. Rezultatas, kuris yra dabar – pasekmė sistemingo darbo, – sako Klaipėdoje gimęs ir užaugęs vyras. – Rinkimams į Seimą turėjau išsikėlęs pagrindinį tikslą, kad Klaipėdos balsas būtų girdimas ir vertinamas nacionaliniu mastu, tikslas, kad Klaipėdai būtų skiriamas deramas dėmesys, nepaisant skiriančio atstumo. Manau, kad dėmesio miestui stinga, tai pamačiau dirbdamas miesto savivaldoje.“

Svirpiantis verslas

Prieš metus A.Petrošius pagelbėjo tėčiui pradėti neįprastą verslą – įkūrė svirplių fermą. Politikas socialiniame tinkle yra pasidalijęs vaizdo įrašu, kaip keptuvėje čirškina ir paskui ragauja svirplius.

„Svirpliai yra mano tėčio verslas. Pradėjom dviese, bet dėl laiko stokos perleidau tėčiui. Tai jo idėja. Jis kažkur buvo užmatęs informaciją, matė perspektyvą, pristatė ją man, o aš niekada nestabdau idėjų, leidžiu plėtoti ir bandyti. Prisidėjau savo energija, darbais, patarimais. Kol kas apie rezultatus sunku kalbėti, tai neįprasta verslo šaka. Lietuvoje didelių perspektyvų vidaus rinkoje tikėtis sunkoka. Darbas bus labiau su užsienio rinkomis“, – kalbėjo A.Petrošius.

Klaipėdietis sako, kad prabilus apie svirplius, kurie nuo išsiritimo iki sušaldymo gyvena šešias savaites, vis sulaukiantis krūvos užklausų iš entuziastų, kurie juos nori auginti rūsyje ar namuose. Vyras iškart atsako – klausimai turėtų būti skirti jo tėčiui, tam jis tiesiog neturi laiko.

Asmeninio arch. nuotr./Audrius Petrošius
Asmeninio arch. nuotr./Audrius Petrošius

Paklaustas, ar pats ragauja šaldytų svirplių, A.Petrošius pasakoja jais pagardinantis patiekalus. Svirpliai turi itin daug baltymų. Juos miltų pavidalu galima naudoti įvairiems patiekalams.

„Namie turiu įvairių skonių svirplių, panaudoju ant patiekalų, energinei vertei kilstelti. Koks skonis? Saulėgrąžos skonis, gali būti ir kitokių skonių, su prieskoniais – aštrūs, česnako skonio“, – pasakoja klaipėdietis.

Paklaustas, ar pavaišins svirpliais naujuosius Seimo kolegas, A.Petrošius šypteli tai jau bandęs taryboje.

„Esu bandęs Klaipėdoje, ne visi susižavėjo ta mintimi. Yra kas mielai ragauja, ypač kas daugiau keliauja, yra kam tabu. Čia, matyt, reikėtų gero vakarėlio. Bus progų, manau, kolegoms pasiūlyti“, – šypteli vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius