-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 10

Jauniausia COVID-19 auka Lietuvoje – 27 metų vaikinas, sportavęs, neturėjęs sveikatos problemų

Trečiadienį Lietuvoje COVID-19 pasiglemžė nė 30 metų nesulaukusio vaikino gyvybę. Tai – jauniausia koronaviruso auka Lietuvoje. 27 metų vaikinas COVID-19 susirgo dar lapkritį, jo būklė labai greitai blogėjo, nors pirmieji tyrimai nė nerodė užsikrėtimo koronavirusu.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: Jauniausia COVID-19 auka Lietuvoje – 27 metų vaikinas, sportavęs, neturėjęs sveikatos problemų

Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas prof. Vidas Pilvinis teigė, kad jam labai sunku kalbėti, nes turi pripažinti faktą, kad trečiadienį ligoninėje po ilgalaikio gydymo mirė 27 metų vaikinas, sirgęs COVID-19, pneumonitu, su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu.

Gydytojas sunkiai rinko žodžius reikšdamas užuojautą vaikino šeimai, artimiesiems, draugams.

V.Pilvinis pasakojo, kad COVID-19 vaikinas susirgo lapkričio 1 d. Liga pasireiškė tipiniais gripo simptomais – karščiavimu, silpnumu.

„Pacientas jaunas, neturintis jokių gretutinių patologijų, iki šiol medikų pagalbos neprašęs, sportuojantis, turintis savo pomėgius. Toks žmogus, kaip mes, kaip jūs“, – apie pacientą su meile kalbėjo V.Pilvinis.

Pasak jo, vaikinas į medikus kreipėsi nedelsiant. Tačiau tyrimai COVID-19 diagnozės nerodė.

Pacientas jaunas, neturintis jokių gretutinių patologijų, iki šiol medikų pagalbos neprašęs, sportuojantis, turintis savo pomėgius. Toks žmogus, kaip mes, kaip jūs.

„Pirmieji PGR tyrimai buvo neigiami ūmiam periode“, – pripažino V.Pilvinis.

Pasak jo, COVID-19 diagnozė vaikinui buvo galutinai patvirtinta tik LSMU Kauno klinikose pakartojus tyrimus.

V.Pilvinio teigimu, COVID-19 liga ypač klastinga, todėl gali pasitaikyti, kad medikams tenka vertinti pacientą pagal klinikinę būklę, nors tyrimai koronaviruso ir nerodo.

Tačiau COVID-19 rodė visi simptomai, koronavirusu sirgo ir vaikino šeimos nariai. Vaikiną gydę medikai neabejojo, kuo jis serga.

„Todėl kolegos gydytojai pagal klinikinę ligos eigą įtarė, kad pacientas serga COVID-19 infekcija. Tuo labiau kad jo šeimos nariai taip pat sirgo“, – sakė gydytojas.

Būklė blogėjo labai greitai

Po dviejų ligos savaičių vaikinas jau buvo paguldytas į Marijampolės ligoninę. Deja, vaikino būklė ir toliau tik blogėjo.

„Progresuojant labai ryškiam kvėpavimo funkcijos nepakankamumui, mums jau supratus, kad reikalinga tretinio lygio pagalba, mūsų reanimobilis vyko į Marijampolės miestą, į ligoninę, į reanimaciją. Pacientui buvo taikyta dirbtinė plaučių ventiliacija transportavimo metu“, – teigia medikas.

Anot V.Pilvinio, vaikiną atvežus į Kauno klinikas buvo aišku, kad tradiciniai gydymo metodai neveikia.

Tai buvo pats jauniausias mūsų pacientas.

Jam taikytas esktrakorporinės membarinės oksigenacijos (EKMO) metodas. Vaikinas nuolat buvo prijungtas prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato. Tačiau jo būklė niekaip negerėjo, buvo palaikomos tik gyvybinės funkcijos, o trečiadienį gyvybė užgeso plaučiams suirus dėl hipoksijos.

„Veiksmai, skirti išgelbėti paciento gyvybę, deja, buvo nesėkmingi“, – atsiduso V.Pilvinis.

Veiksmai, skirti išgelbėti paciento gyvybę, deja, buvo nesėkmingi.

Vaikino šeimos nariai, taip pat sirgę koronavirusu, pasveiko, tačiau šiandien išgyvena tragediją.

„Medicininiu požiūriu, šeimos būklė yra gera, jie yra jau persirgę, jie pasveiko nuo šios ligos. Bet jie kančioje dėl netekties“, – sakė gydytojas.

V.Pilvinis tikino, kad LSMU Kauno klinikos dar didina lovų skaičių, kad galėtų padėti visiems koronavirusu sergantiems pacientams, tačiau galimybių ribos jau beveik viršijamos.

Taip pat derinama, kad pacientus galėtų priimti kitos ligoninės. Tačiau pacientų pervežimas jau gali tapti pavojingas sveikatai dėl hipoksijos.

„Iki savaitės pradžios mūsų reanimacijoje buvo gydyta 113 pacientų, kuriems diagnozuota ši liga“, – sakė jis.

Pasak V.Pilvinio, vidutinis pacientų amžius skyriuje – maždaug 54–64 metai.

„Kalbant apie šį konkretų atvejį, tai buvo tikrai pats jauniausias mūsų pacientas su tokiais ryškiais ligos požymiais ir taip ūmiai progresuojančiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu. Tai buvo pats jauniausias mūsų pacientas“, – apgailestavo V.Pilvinis.

Jis kreipėsi į visus Lietuvos žmones prašydamas likti namuose, vengti kontaktų ir būti atsakingiems ne tik už save, bet ir už artimuosius ir kaimynus.

„O ką mes darome? Atsiranda žmonių neigiančių, atsiranda žmonių nemylinčių. Nežinau, ar taip reikia gyventi. Manau, priešas dabar yra mumyse, mūsų elgsenoje. Ir mes, gydytojai, jums galime padėti, bet negalime būti šalia jūsų kiekvieną dieną, kai jūs gyvenate savo gyvenimą. Prašau permąstyti, sustoti, suvokti, kad situacija šiuo metu yra labai įtempta“, – kalbėjo jis.

Mirtis į paros statistiką neįtraukta

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) 15min ketvirtadienį ryte informavo, kad iš pradžių vaikinas buvo gydomas Marijampolės ligoninėje, paskui buvo pervežtas gydyti į LSMU Kauno klinikas. Čia trečiadienį ir užgeso vaikino gyvybė.

„Turime gavę informaciją, kad tai yra jauniausia COVID-19 ligos auka. Jis priklausė 20–29 metų amžiaus grupei ir, turimais duomenimis, neturėjo jokių lėtinių susirgimų“, – 15min sakė NVSC atstovė spaudai Justina Petravičienė.

Pasak jos, reanimacijoje vaikinas buvo gydomas nuo lapkričio pradžios.

Kauno klinikų atstovė spaudai Eglė Karalienė 15min patvirtino, kad vaikinas mirė šioje ligoninėje, neturėjo jokių gretutinių ligų.

Kauno klinikos daugiau informacijos ketina pateikti vėliau ketvirtadienį spaudos konferencijoje.

NVSC tikina, kad ši mirtis dar nebus įtraukta į paros statistiką. Pagal ją, Lietuvoje per parą fiksuota 31 mirtis nuo COVID-19.

12 mirusiųjų priklausė 80–89 metų amžiaus grupei.

70–79 amžiaus grupei priklausė aštuoni, 60–69 – penki, 50–59 – keturi, 90–99 – du mirusieji.

Daugiausia mirties atvejų – 15 – registruota Vilniaus apskrityje. Šeši žmonės mirė Kauno, keturi – Panevėžio, trys – Šiaulių, po vieną – Utenos, Alytaus ir Telšių apskrityse.

14 mirusiųjų buvo vyrai, 17 – moterys.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 735 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 365 užsikrėtusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 83 tūkst. 883 asmenys, 47 tūkst. 810 – tebeserga, 34 tūkst. 975 – pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius