Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 04

JAV ambasada siūlo Lietuvai pirkti Europoje neregistruotų vaistų

JAV ambasada Sveikatos apsaugos ministeriją paragino iš Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) nupirkti vaistų atspariajai tuberkuliozei gydyti. Tačiau perkant šiuos vaistus galimai būtų pažeidžiami įstatymai ir perkami Europoje neregistruoti amerikiniai vaistai, rašo „Lietuvos rytas“.
Vaistai
Vaistai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Sveikatos ministras Raimundas Šukys, pasak dienraščio, nurodė vykdyti vaistų įsigijimo projektą.

„Suprantu, kad šiuo metu vykdant sveikatos apsaugos reformą ypač aktualios farmacijos sektoriaus problemos. Todėl prašau atkreipti dėmesį į PSO programą „Green Light“, – kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą R.Šukį JAV ambasadorė Anne Elizabeth Derse, o jis nedelsdamas sujudo.

Pagal programą „Green Light“ vaistais prekiauja tarptautinė vaistų asociacija IDA („International Dispensary Association“). IDA veikla susijusi su atsilikusiomis, vadinamosiomis trečiosiomis šalimis. Jos aprūpinamos vaistais, skirtais ŽIV ir AIDS, maliarijai, tuberkuliozei gydyti.

Įprastais antibiotikais vaistams atspari tuberkuliozė neišgydoma – ligoniams turi būti skiriama specialių preparatų.

Per metus Lietuvoje gydoma apie 350 atspariąja tuberkulioze sergančių žmonių.

Šiuo metu kiekviena ligoninė, kurioje gydomi tokie pacientai, vaistais turi apsirūpinti pati. Išlaidos vaistams įskaičiuotos į šios ligos gydymo bazinę (lovadienio) kainą. Vieno ligonio vaistų dozė per dieną vidutiniškai kainuoja 150, per mėnesį – apie 4 500 litų.

„Ligonius tenka gydyti ir kelerius metus. Jų stengiamasi neišleisti iš ligoninės, kad neišplatintų užkrato. Todėl vaistų pritrūksta. Didmeninės įmonės nenoriai jų tiekia mūsų rinkai, nes jų apyvarta santykinai nedidelė. Nėra ir sustyguotos sistemos, pagal kurią būtų galima centralizuotai aprūpinti šiais vaistais“, – aiškino Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės Atspariosios tuberkuliozės skyriaus vedėja Irena Demšienė.

Išimtis buvo padaryta tik 2008 metais, kai Valstybinė ligonių kasa (VLK), panaudojusi 2 mln. litų iš rezervo, esančio Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete, nupirko tam tikrą kiekį ketverių Lietuvos rinkoje esančių vaistų.

Maždaug prieš penkerius metus JAV ligų kontrolės centras tuometei Respublikinei tuberkuliozės ligoninei padėjo parengti paraišką PSO įsigyti vaistų pagal programą „Green Light“.

JAV ambasados skaičiavimu, perkant vaistus iš IDA būtų sutaupyta maždaug trečdalis pinigų, bet VLK tokia galimybe esą nepasinaudojo nei 2005-aisiais, nei 2008-aisiais, kai vaistams įsigyti buvo skelbiamas viešas konkursas.

Ambasados neįtikino paėjusių metų sausį ją pasiekęs sveikatos apsaugos viceministrės J.Kumpienės laiškas, kad VLK negali pirkti vaistų ne konkurso tvarka.

Esą šią išvadą ministerija pagrindė pasamdytos privačios teisinės bendrovės išvadomis.

JAV ambasados pateiktais duomenimis, atspariajai tuberkuliozei gydyti vartojami 7 vaistų grupėms priklausantys vaistai.

Preparatas bendriniu pavadinimu „Capreomycin", perkant jį iš IDA, kainuotų 18 kartų pigiau, „Protionamide/Ethionamide" – tris kartus, „Cycloserin" – šešis kartus, „Paser" ir „Ofloxacin" – perpus pigiau. Pigiau kainuotų ir vaistai, kurių bendrinis pavadinimas „Mikacin“ bei „Kanamycin".

Bet iš visų išvardytų preparatų Lietuvoje, o kartu Europos vaistų agentūroje, registruoti tėra du pastarieji. Kiti penki atspariajai tuberkuliozei gydyti skirti vaistai per IDA į mūsų rinką patektų be registracijos. Visi jie gaminami JAV farmacijos bendrovių.

Estija „Green Light

Vaistų, kurių bendrinis pavadinimas „Amikacin", Lietuvoje yra registruoti treji, čia veikia ir jų gamintojams atstovaujančios bendrovės. Prancūzijoje gaminamam preparatui „Kanamycin" taip pat atstovauja Lietuvoje veikianti įmonė.

Vis dėlto JAV ambasados pastangos davė vaisių. Prezidentūroje susirinkę Sveikatos apsaugos ministerijos, VLK ir Viešųjų pirkimų tarnybos atstovai svarstė, kokios teisinės galimybės įsigyti vaistų iš IDA apeinant Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

VLK specialistai yra apskaičiavę, kad perkant vaistus iš IDA, o ne iš Lietuvos didmeninių farmacijos įmonių, per metus būtų išleidžiama 500–600 tūkst. litų mažiau.

Tačiau, anot VLK atstovų, iš IDA įsigyjamų vaistų kainą lemia ir JAV dolerio kursas, ir kitokios rinkos sąlygos. Be to, IDA vaistus pristato tik į konkrečią vietą – paskirstymo išlaidos į kainą neįskaičiuotos.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovės Giedrės Maksimaitytės teigimu, informaciją, susijusią su vaistais, teikia VLK: „O politinio komentaro nebus.“

„Lietuva – viena pasaulio valstybių, kuriose labiausiai paplitusi vaistams atspari tuberkuliozė", – atsakė JAV ambasada, paklausta, kas paskatino dėl vaistų pirkimo kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją.

JAV atstovų teigimu, pirkdama vaistus iš IDA Lietuva sutaupytų bent trečdalį jiems įsigyti išleidžiamų pinigų: „Pavyzdžiui, Estija „Green Light" programoje dalyvauja nuo 2001 m. ir kasmet sutaupo apie 3 mln. JAV dolerių (apie 8 mln. litų). 2009 m. Estija pratęsė sutartį iki 2012-ųjų ir sudarė galimybę 300 pacientų kasmet gauti vaistų."

Bet JAV ambasada neatsakė į klausimą, ar ji turi duomenų apie preparatus, kurie gali būti perkami pagal programą „Green Light", nes dauguma rekomenduojamų vaistų nėra registruoti nei Lietuvoje, nei centralizuotai Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius