Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 10

JAV ambasadorė: „Įstatymas prieš smurtą šeimoje – didelis žingsnis į priekį“

Lietuvos priimtas įstatymas prieš smurtą šeimoje yra didelis žingsnis į priekį, sako Jungtinių Valstijų ambasadorė Anne E.Derse.
Smurtas
Smurtas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Atidarydama Seime pirmadienį vykstančią tarptautinę konferenciją „Apsauga nuo smurto artimoje aplinkoje: įgyvendinimo iššūkiai“, JAV atstovė pabrėžė, kad smurto šeimoje eliminavimas turėtų tapti visos visuomenės ir valdžios institucijų rūpesčiu.

„Smurtas šeimoje – visuomenės rykštė, daranti didžiulę neigiamą įtaką šalies ekonominiam potencialui, griaunanti gyvenimus ir paniekinanti pamatines žmogaus teises – teises gyventi saugiai, ir ypač šeimoje, artimiausioje aplinkoje“, – sakė A.E.Derse.

Ambasadorės žodžiais, Lietuvoje smurtas prieš moteris yra itin didelė problema. „Statistika atrodo liūdnai – 50 proc. moterų patiria smurtą šeimoje“, – sakė ambasadorė.

„Neseniai priimtas įstatymas dėl smurto artimoje aplinkoje – didžiulis žingsnis į priekį. JAV, kaip ištikima Lietuvos partnerė ir kaip šalis, pasišventusi kovoti su smurtu prieš moteris tarptautiniu lygmeniu, mielai pasidalins savo patirtimi“, – kalbėjo ambasadorė.

Pirmadienį Seime vykstančią konferenciją „Apsauga nuo smurto artimoje aplinkoje: įgyvendinimo iššūkiai“ rengia Seimo Žmogaus teisių komitetas kartu su JAV ambasada Lietuvoje. Joje dalyvauja politikai, visuomeninių organizacijų atstovai, ekspertai, taip pat – smurto šeimoje aukos. JAV patirtimi kovojant su smurtu šeimoje dalysis iš šios šalies atvykusios ekspertės Cheryl Thomas ir Kathryn Quaintance.

Seimas pavasarį priėmė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, kuris leis smurtautoją iškeldinti iš namų, taip pat smurtas šeimoje priskirtas prie visuomeninę reikšmę turinčių veikų, tad aukai net ir nesikreipiant į policiją, nustačius smurto šeimoje atvejį, bus pradedamas ikiteisminis tyrimas. Įstatymas įsigalios nuo gruodžio 15 dienos.

Teisėsaugos pareigūnai ne kartą yra pabrėžę, kad iki šiol galiojantis teisinis reguliavimas jiems yra surišęs rankas kovojant su smurtu šeimoje, mat be raštiško nukentėjusiojo skundo beveik neįmanoma pradėti tyrimų. Be to, ir pradėjus tyrimą smurtautojas gali gyventi drauge su auka.

Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, nuo smurto šeimoje kasmet Lietuvoje žūva apie 20 moterų. Policijos departamento informacija rodo, kad iškvietimų dėl konfliktų namuose per metus būna per 40 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius