-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 11

JAV ekspertai: skaidrumas ir konkurencija energetikoje yra teisingas Lietuvos pasirinkimas

Vašingtone matomos ir vertinamos Lietuvos pastangos kurti skaidrią, konkurencingą energetikos rinką, turėti alternatyvų dujų tiekimą ir užsitikrinti patikimus savus elektros energijos gamybos pajėgumus.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

 Pirmąją vizito JAV dieną energetikos ministras Arvydas Sekmokas Lietuvos energetinės nepriklausomybės strategiją pristatė vienai įtakingiausių nevyriausybinių organizacijų „Atlantic Council“. Šios organizacijos tikslas – stiprinti JAV ir Europos dialogą transatlantinio saugumo srityje.

Diskusijų metu buvo konstatuota, kad Lietuva, brėždama savo energetinės politikos kryptį, eina panašiu keliu kaip ir JAV. Atradusi, ištyrusi ir pradėjusi eksploatuoti skalūninių dujų telkinius, JAV smarkiai susitiprino konkurenciją dujų sektoriuje ir tai leido kone perpus sumažinti dujų kainas vidaus rinkoje. 

Todėl Lietuvos tikslai – 2014 metais pradėti eksploatuoti suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje, sujungti Lietuvos ir Lenkijos dujų tiekimo sistemas,  svarstyti galimybes pradėti skalūninių dujų paieškas Lietuvoje, JAV ekspertų vertinimu, yra logiški, pagrįsti, ir remtini.

Žinią, kad uždarius Ignalinos AE, Lietuva apie 60 proc. šaliai reikalingos elektros energijos importuoja iš Rytų kaimynų, JAV ekspertai sutiko su rimtu susirūpinimu.  Todėl, anot jų,  Visagino AE projektas yra gyvybiškai svarbus Lietuvai ir visam regionui, o JAV administracijos parama šiam projektui yra sveikintina ir savalaikė. 

Ekspertai taip pat atkreipė dėmesį, kad siekiant energetinės nepriklausomybės, Lietuva susidurs su politiniais iššūkiais ir interesų grupių įtakomis. Todėl Lietuvos sėkmė priklausys ir nuo politinės valios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius