Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 07 12

JAV ekspertas J.M.Walleris Vaizgakiemyje: NATO neapgins Lietuvos nuo Rusijos

Lietuva neturėtų valstybės saugumo aklai patikėti tik NATO – niekas negali užtikrinti, kad Rusija neįsiverš į kurią nors Baltijos šalį oficialiai nepažeisdama 5-ojo sutarties straipsnio, mano viešosios diplomatijos ir informacinių ir psichologinių operacijų specialistas J. Michaelis Walleris. Tačiau tai nereiškia, kad Lietuva yra bejėgė – mūsų šaliai milžiniškas galimybes susivienyti ir vieningai spręsti saugumo problemas suteikia socialinė erdvė.
Diplomatijos ekspertas J. Michaelis Walleris
Diplomatijos ekspertas J. Michaelis Walleris / Pauliaus Grinkevičiaus nuotr.

„Aš, kaip Vašingtone gimęs ir gyvenantis amerikietis, jums pasakysiu: buvimas NATO neapsaugos jūsų šalies nuo iš Rytų ateinančios agresijos. Niekas 5-ajame NATO straipsnyje neapsaugos nuo tokio tipo invazijos, kokią matėme Ukrainoje“, – Pasaulio lietuvių susitikime Vaizgakiemyje šeštadienį kalbėjo J.M.Walleris.

Ukraina nėra NATO narė, tačiau, pasak J.M.Wallerio, kitas Ukrainos užpuolikų taikinys gali būti ir NATO valstybė, o agresija gali būti suorganizuota taip, kad nepažeistų 5-ojo straipsnio: „Kita šalis gali būti ir Latvija, kur gyvena daug rusų. Rusija gali įsiveržti ir pasakyti, kad „mes mažumą turime apsaugoti nuo daugumos“.

Lietuva kenčia nuo stigmos, kad prisidėjo prie žydų naikinimo – visų dalykų, kurie pasaulio akyse liko dar nuo Stalino propagandos laikų. Dabar puikus metas parodyti, kaip viskas buvo iš tiesų

Pasak diplomatijos specialisto, Lietuva, kuri neturi daug išteklių, pavojaus akivaizdoje turi išlikti vieninga ir stiprinti ryšį su diaspora. Tai padaryti padės socialiniai tinklai.

„Turite dirbti naudodami socialinę žiniasklaidą. Tai bus jūsų pagrindinis įrankis iki tol, kol Rusija pasistengs nulauš jūsų šalies kibernetines sistemas, kaip atsitiko Estijoje prieš šešerius metus. Tuomet tai buvo tik pasiruošimas kitam, daug rimtesniam įvykiui“, – kalbėjo J.M.Walleris.

Naudodami socialinius tinklus svarbiems iššūkiams prieš korumpuotas vyriausybes mobilizuojasi Afrikos gyventojai. Jis primena pavyzdį, kai prieš keletą mėnesių Nigerijoje buvo pagrobtos 270 mergaičių.

Pasak jo, šis įvykis parodė, kad korupcijoje įklimpusi šalies vyriausybė negali nieko padaryti, ir tik socialinės žiniasklaidos kampanija, kurią sukėlė Kalifornijoje gyvenanti moteris, padėjo išspręsti problemą. Pasak amerikiečio, individualūs veiksmai socialiniuose tinkluose gali mobilizuoti ištisas valstybes.

Būdas priminti istoriją

Pranešėjas, artėjant 75-osioms Molotovo–Ribbentropo pakto metinėms, paragino lietuvius per socialinius tinklus supažindinti pasaulį su kai kuriuos istorijos faktais.

Tai, kas dabar vyksta Rusijoje, yra istorijos pakartojimas: diktatoriaus valdoma šalis, turinti didelę karinę galią, yra skaldoma vidinių problemų, todėl mėgina priešų rasti išorėje, o jei jų neranda – susikuria

„Lietuva kenčia nuo stigmos, kad bendradarbiavo su naciais ar prisidėjo prie žydų naikinimo – visų dalykų, kurie pasaulio akyse liko dar nuo Stalino propagandos laikų.

Pasak jo, tai, kas dabar vyksta Rusijoje, yra istorijos pakartojimas: diktatoriaus valdoma šalis, turinti didelę karinę galią, yra skaldoma vidinių problemų, todėl mėgina priešų rasti išorėje, o jei jų neranda – susikuria priešus, kad tik išsaugotų savo reputaciją ir neparodytų silpnumo.

J.M.Walleris taip pat kalbėjo, kad dabar yra puikus būdas ieškoti silpnųjų Rusijos vietų, nors kai kurie verslininkai gali to nenorėti: uždirbdami iš sandorių su „Gazprom“ ar „LUKoil“ jie atsidūrė komforto zonoje. Prieš 25 metus, kai Lietuva vadavosi iš Sovietų Sąjungos gniaužtų, buvo daug paprasčiau – tuomet nebuvo ko prarasti, o gauti buvo galima labai daug. Dabar kai kurie žmonės gali prarasti viską.

Baigdamas pranešimą J.M.Walleris paragino lietuvius aktyviau reikšti savo balsą siekiant NATO šalių pritarimo.

„Turite stengtis, kad NATo valstybės, ypač JAV į Lietuvą atkreiptų dėmesį. Mano manymu, lietuviai yra per daug mandagūs. Amerikiečiai dėmesį atkreipia į tuos, kurie rėkia garsiau. Taigi būkite įkyrūs“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius