Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 03

JAV generolas: Lietuva yra labai svarbi partnerė, norime dar glaudesnio bendradarbiavimo (nuotraukos, video)

Lietuvoje besilankantis JAV kariuomenės Sausumos pajėgų komponento Europoje vadas generolas Carteris F. Hamas po susitikimų su Lietuvos kariuomenės vadais tvirtina, kad Lietuva yra labai svarbi Amerikos partnerė. Generolas teigia, kad Lietuvos ir JAV kariuomenių bendradarbiavimas ateityje taps dar glaudesniu.
Generolas C.F.Hamas (kairėje) Rukloje domisi Lietuvos kariuomenės ginkluote
Generolas C.F.Hamas (kairėje) Rukloje domisi Lietuvos kariuomenės ginkluote / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį amerikiečių generolas, atvykęs į Sausumos pajėgų Motorizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“ Rukloje, sakė, kad jo vizito Lietuvoje tikslas yra stiprinti Lietuvos ir JAV kariuomenių bendradarbiavimą.

„Jūs žinote, kad mes bendradarbiavome operacijose Kosove, Irake, o dabar bendradarbiaujame Afganistane. Todėl manau, kad atėjo laikas daugiau sužinoti apie Lietuvos kariuomenę, pasitarti su jos atstovais, ką galime padaryti, kad bendradarbiavimas būtų dar glaudesnis ateityje“, – sakė generolas C.F.Hamas.

Pasak JAV kariškių Europoje vado, viena iš galimų bendradarbiavimo perspektyvų – bendros dviejų šalių kariškių pratybos. Mokymuose galėtų dalyvauti ir didesni, ir mažesni kariniai vienetai.

„Tai jau šiek tiek vyko ir iki šiol, tačiau norėtųsi daugiau. Kitais metais organizuojamos didžiulės pratybos, kuriuose dalyvaus JAV kariai, kariai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Šios pratybos numatytos 2010 m. spalį. Tai bus pirmos tokios rimtos pratybos. Jų tikslas bus išmokti dalyvauti operacijose kartu, o jų scenarijus bus panašus į dabar vykstančią operaciją Afganistane. Savo ruožtu mes stebėsime – ir tai yra svarbu mums, – kaip amerikiečių kariai bendradarbiauja su partneriais iš Baltijos šalių“, – ateities planus atskleidė generolas.

Pasak C.F.Hamo, kitais metais pratybos vyks Latvijoje, vėliau šalys keisis rotacijos principu. Po Latvijos pratybos bus rengiamos Estijoje, vėliau – Lietuvoje.

Generolas kol kas teigia negalintis pasakyti, kiek tiksliai karių iš viso dalyvaus šiose pratybose. Tačiau jis tvirtina, kad Amerika pasiruošusi į pratybas atsiųsti dvi kuopas.

„Galbūt kartu treniruotis galėtų ir mažesni kariniai dariniai, jaunesni karininkai, seržantai. Tai mūsų bendradarbiavimą padarytų dar glaudesnį. Su generolu Žuku (Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadu brigados generolu Jonu Vytautu Žuku – red. past.) esame tos pačios nuomonės, kad kartais nedideli kariniai vienetai gali būti labai stiprūs ir efektingi", – tvirtina generolas.

Po Lietuvą keliavo legendiniu sraigtasparniu

Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės Sausumos pajėgų komponento Europoje vadas generolas C.F.Hamas į Lietuvą atvyko pirmadienį. Jis lankėsi Krašto apsaugos ministerijos Gynybos ir Sausumos pajėgų štabuose, susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu generolu majoru Arvydu Pociumi, Jungtinio štabo viršininku brigados generolu Algiu Vaičeliūnu, Sausumos pajėgų vadu brigados generolu Jonu Vytautu Žuku, kitais kariuomenės atstovais.

Į Vilnių generolas atskiro JAV karinių oro pajėgų lėktuvu „Gulfstream IV“ (arba G-IV). Tačiau po Lietuvą generolas ir jį lydinti delegacija keliavo JAV kariuomenės pasididžiavimu vadinamais trimis sraigtasparniais „Black Hawk“ (UH-60).

Sraigtasparnius pirmadienį norėta pristatyti ir Vilniaus gyventojams renginyje prie Baltojo tilto, tačiau Civilinės aviacijos administracija (CAA) neišdavė leidimo kariniam sraigtasparniui leistis sostinės centre.

Rukloje nusileidusius sraigtasparnius buvo leista apžiūrėti moksleiviams. Kol JAV generolas bendravo su Lietuvos kariškiais, daugiau kaip šimtas vaikų, lydymų mokytojų, antradienio rytą lipte aplipo JAV karo mašinas.

Sraigtasparnio pilotas Nate Wristonas tvirtina, kad tai yra orlaivis, kurį labai paprasta valdyti.

„Mes galime skristi tamsoje, galime skristi pažeme, galime skristi sunkiomis meteorologinėmis sąlygomis. Tai puikus ir patikimas sraigtasparnis, galintis skristi didelius atstumus. Nenusileisdamas jis gali skristi 5–6 valandas. Mes esame dislokuoti Vokietijoje. Iš savo bazės į Vilnių galime skristi pakeliui nenusileisdami“, – sakė N.Wristonas.

VIDEO: „Black Hawk“ skrydis Lietuvoje

Pirmą savo skrydį šis legendinis sraigtasparnis atliko 1974 m. lapkričio 29 d. Pirmaisiais jo naudotojais tapo JAV, Korėjos, Kolumbijos ir Turkijos kariškiai.

Nuo 6 mln. dolerių kainuojantis orlaivis gali būti kelių skirtingų modifikacijų, priklausomai nuo jam skiriamos užduoties gali būti papildomas skirtingais ginklais.

Mūsų dienomis sraigtasparnius karinėms reikmėms naudoja gana daug šalių. Šis orlaivis yra neatskiriama JAV karinių operacijų Irake ir Afganistane dalis.

Sraigtasparnis gali pasiekti maksimalų 295 km/val. greitį, kildamas 3,6 metro per sekundę greičiu, jis gali pakilti į 5700 metrų aukštį.

Sraigtasparniai „Black Hawk“ į Lietuvą buvo atskridę pirmą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius