-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 12

JAV ir Lietuva sutarė pasirašyti naują susitarimą dėl gynybinio bendradarbiavimo

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Lietuva dar šiais metais sutarė pasirašyti naują susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje.
Oro desanto operacija
JAV ir Lietuvos kariai, oro desanto operacija / Vyr. srž. Eugenijaus Žygaičio nuotr.

„Ši žinia leidžia manyti, kad JAV yra pasirengusios prisiimti ilgalaikius saugumo užtikrinimo įsipareigojimus Lietuvoje,“ – pranešime cituojamas Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis, šią savaitę besilankantis su vizitu JAV.

Susitarimas apibrėš dislokuotų JAV pajėgų ir ginkluotės statusą, investicijų į infrastruktūrą teisinį pagrindą, bendrus projektus vystant Lietuvai svarbius gynybos pajėgumus. Pasak V.Urbelio, naujojo susitarimo pasirašymas bus svarbus abiems pusėms ne tik siekiant efektyviai įgyvendinti Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvą, bet ir apibrėžiant tvirtus, ilgalaikius JAV įsipareigojimus Lietuvos saugumui.

A.Pliadžio nuotr./Vaidotas Urbelis
A.Pliadžio nuotr./Vaidotas Urbelis

V.Urbelio susitikimo su JAV Gynybos departamento direktore tarptautiniam saugumui Elissa Slotkin metu konstatuota, kad NATO turi stiprinti savo pajėgumus rytinėje savo dalyje, kaip atsaką į Rusijos agresiją Ukrainoje. Lietuvos pusė informavo, kad yra pasirengusi suteikti visą reikiamą pagyvendinimo ir mokymo infrastuktūrą, remiant sąjungininkų karių dislokavimą Lietuvoje.

Susitikimų metu JAV gynybos departamento atstovai informavo, kad tikisi visų sąjungininkių paramos dėl kovos su teroristine džihadistų organizacija Irake. „Aljanso, šalių partnerių solidarumas šioje kovoje mums itin svarbus,“ – pabrėžė E. Slotkin.

V.Urbelis susitikimo su JAV valstybės ir gynybos departamento pareigūnais sutarta intensyviai vienyti pastangas dėl praktinių Ukrainos paramos projektų.

„Lietuva šiuo metu yra kontaktinė NATO ambasada Kijeve, intensyviai dirbame tiek dvišaliu pagrindu, tiek daugiašaliuose formatuose. Turime vienyti pastangas stiprindami Ukrainos kariuomenę“,– pabrėžė V.Urbelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius