Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 11 30

JAV kariuomenės vadas patikino dėl amerikiečių karių nuolatinio buvimo Lietuvoje

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys Vašingtone, vizito Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) metu, susitiko su Jungtinių Valstijų Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku generolu Marku A.Milley – aukščiausiu šios valstybės kariniu pareigūnu, kurio užimamos pareigos atitinka JAV kariuomenės vado pareigas. Susitikime Lietuvos ir Jungtinių Valstijų kariuomenių vadai aptarė abiejų valstybių karinį bendradarbiavimą mokymo ir pratybų kontekste, regiono gynybos ir saugumo stiprinimą remiantis nuolatiniu JAV karių buvimu Lietuvoje bei pagalbą modernizuojant Lietuvos kariuomenę bei paramos Ukrainai klausimus.
JAV kariai atvyko į Lietuvą
JAV kariai atvyko į Lietuvą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jungtinės Amerikos Valstijos yra strateginė Lietuvos sąjungininkė, kuri vertina Lietuvos kaip NATO narės modernėjimą ir pasirengimą gintis savo pajėgumais nuo galimų agresorių bei numato pagalbą atstatant ginkluotės pajėgumus, kurie atsirado dėl teikiamos paramos Ukrainai. Vienas svarbiausias gen. Marko A.Milley išsakytas patikinimas yra kad JAV kariai Lietuvoje bus dislokuojami nuolatos“, – pabrėžė Lietuvos kariuomenės vadas.

Neseniai Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje keitėsi Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų karių rotacija. Išvykstančius JAV kariuomenės karius ir techniką pakeitė JAV kariuomenės 1-osios pėstininkų divizijos 3-iosios brigados kovinės grupės 82-ojo lauko artilerijos pulko 2-ojo bataliono (2-82 FA) „Plieniniai drakonai“ ir 7-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono (2-7 CAV) „Vaiduoklis“ pajėgos. Kartu naujai dislokuoti kariai atsigabeno sunkiąją ginkluotę – 155 mm savaeiges haubicas M109A6 „Paladin“, tankus M1A2 „Abrams“, pėstininkų kovos mašinas „Bradley“, šarvuočius M1068A3 ir kitą karinę techniką.

Susitikime su gen. Marku A.Milley ypatingas dėmesys skirtas ateities bendradarbiavimo plėtojimui, Lietuvos pajėgumų stiprinimui oro gynybos, kibernetinio saugumo, žvalgybos, paramos Lietuvos kariuomenės modernizavimui bei kitose svarbiose dvišalės partnerystės srityse.

Lietuvos nacionalinio saugumo tikslai ir bendradarbiavimas su JAV taip pat plėtojamas vykdant Lietuvos kariuomenės modernizaciją ir įsigyjant naujausią karinę techniką. Pagal Lietuvos ir JAV vyriausybės pasirašytus susitarimus Lietuvos kariuomenės technikos parką papildys 200 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV, taip pat numatoma įsigyti 4 UH-60 „Black Hawk“ sraigtasparnius, o šių metų pavasarį į Lietuvą atvyko trumpojo nuotolio antžeminės oro gynybos sistemos „Avenger“, lauko artilerijos bataliono savaeigės haubicos „Paladin“ bei kita ginkluotė. Lietuva toliau vysto vidutinio nuotolio oro gynybos NASAMS projektą bei bendradarbiaujant su JAV Specialiųjų operacijų pajėgomis (SOP) Kaune įkurtas Baltijos SOP žvalgybos sintezės centras, kuris skirtas efektyvesnės išankstinės informacijos apie galimas grėsmes tarp Baltijos šalių apsikeitimui.

Aktyvesnis ir dažnesnis JAV pajėgų dalyvavimas pratybose Baltijos regione stiprina Lietuvos ir kaimyninių šalių karių pasirengimą bei gebėjimą įsisavinti mokomąją medžiagą. JAV reikšmingai remia Sausumos pajėgų naujai įsigyjamos kovinės technikos bei ginkluotės specialistų ir komandų rengimą, vykdo bendrus JAV ir Lietuvos karių kovinio šaudymo, ugnies valdymo ir koordinavimo pratybas (JTAC/TACP kvalifikacijos kursai) ir karo inžinerijos kursus bei medicininį rengimą.

Remiamas Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir puskarininkių mokymas ir perduodama patirtis rengiant SP štabo divizijos lygmens vadovavimo ir valdymo elementą (Mission Command Element – MCE). Karinės oro pajėgos su JAV pagalba rengia oro pajėgų karininkus, taip pat būsimuosius UH-60 „Black Hawk“ sraigtasparnių pilotus, organizuoja oro operacijų planavimo kursus, sąveikos karininkų, oro krovinių krovimo ir gabenimo kursus bei seminarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius