-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

JAV karo žurnalistui įteiktas lietuviškas „Metų plunksnos“ apdovanojimas

Trečiadienį karo žurnalistui Maiklui Jonui (Michael Yon) buvo įteiktas Lietuvos krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybės įsteigtas „Metų plunksnos 2008“ apdovanojimas. Jį ir kariuomenės vado laišką žurnalistui perdavė Lietuvos Respublikos gynybos, karo, oro ir jūrų pajėgų atašė JAV ir Kanadoje pulkininkas Antanas Jurgaitis biure Vašingtone (JAV).
Apdovanojimo įteikimas Vašingtone
Apdovanojimo įteikimas Vašingtone / KAM nuotr.

Kaip informuoja Krašto apsaugos ministerija, žurnalistui šis prizas skirtas už savo interneto svetainėje publikuotą straipsnį, kuriame originaliai aprašė Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karius tarptautinėje operacijoje Afganistane.

M. Yonas sakė, kad jaučiasi labai pagerbtas ir su dideliu džiaugsmu priima apdovanojimą. Kartu pasidalino įspūdžiais iš Afganistano, iš kur neseniai grįžo tuo pačiu lėktuvu su JAV Gynybos sekretoriumi Robertu Geitsu (Robert Gates). „Kad ir tokios nedidelės šalies kaip Lietuva indėlis Afganistane yra labai svarbus ir prisideda prie taikaus ir stabilaus Afganistano kūrimo“,- sakė žurnalistas.

Taip pat žurnalistas domėjosi Lietuvos kariuomene ir Lietuvos karių dalyvavimu tarptautinėse operacijose. Jis neatmetė galimybės apsilankyti Lietuvoje ir geriau susipažinti su karinėmis pajėgomis.

Artimiausiu metu M. Yonas ruošiasi vėl vykti į Afganistaną.

Apdovanojimas „Metų plunksna“ teikiamas nuo 2001 m. labiausiai Lietuvos žiniasklaidoje pasižymėjusiems asmenims už aktyvumą, iniciatyvą, profesionalų darbą informuojant visuomenę apie krašto apsaugą ir kariuomenę. 2008 m. buvo įteiktas vienas pagrindinis prizas ir dvi antrosios vietos, taip pat skirta keletą specialiųjų prizų.

Pagrindinis „Metų plunksnos“ apdovanojimas – aukštesniojo karininko akselbantų įrėmintas komplektas – atiteko Žinių radijo redakcijai už nuolatinį dėmesį krašto apsaugai. Antrasis prizas – žemesniojo rango karininko akselbantų įrėmintas komplektas buvo įteiktas Redai Hofmanaitei (LRT) – už iniciatyvumą ir profesionalią informaciją visuomenei apie Krašto apsaugos sistemą ir tarptautines operacijas. Antras antrasis prizas atiteko karo žurnalistui Michaelui Yonui.

2008 metais antrą kartą buvo įteikta „kariško bato“ nominacija. Ji atiteko naujienų agentūrai Baltic News Service redakcijai už nuolatinį „mynimą“ krašto apsaugos tematika. Pirmą kartą kariško bato nominacija 2007 m. buvo įteikta Birutei Vyšniauskaitei (dienraštis „Lietuvos rytas“) už nuolatinį „mynimą“ krašto apsaugos tema.

Iki šių metų pagrindiniais prizais apdovanoti: nacionalinio dienraščio „Respublika“ žurnalistas Ainis Gurevičius, naujienų agentūros BNS redaktoriaus pavaduotojas Aleksandras Matonis, Lietuvos radijo pirmosios programos laidos apie kariuomenę žurnalistė Regina Germanavičiūtė, Šiaulių regiono ir miesto laikraščio „Šiaulių kraštas“ žurnalistė Živilė Kavaliauskaitė, dienraščio „Kauno diena“ redaktorė Aušra Lėka, naujienų internetinio portalo alfa.lt žurnalistas Andrius Vaitkevičius, šiuo metu besidarbuojantis naujienų portale 15min.lt.

Perpetės (akselbantai) – tai karinės uniformos perpetiniai raiščiai su metaliniais antgaliais, segami prie dešiniojo peties. Pagal vieną iš perpečių atsiradimo versijų – tai stilizuoti rašikliai. XVIII a. pirmieji juos pradėjo nešioti aukštesniojo rango vadų adjutantai ir pasiuntiniai. Mūšio sąlygomis vadų komandos ir nurodymai keitėsi labai greitai, todėl adjutantai ir pasiuntiniai skubėdavo užsirašyti tuos nurodymus, o kad pieštukai nepasimestų, juos pririšdavo ir pasikabindavo ant kaklo. Vėliau pieštukus pakeitė švininiai rašaliniai rašikliai, kurie galiausiai prarado pirminę savo paskirtį ir tapo karinės uniformos elementu.

2008 m. buvo įsteigta keletas netradicinių nominacijų. Išgraviruotos 105 mm haubicų tūtos buvo įteiktos už nuolatinį karo istorijos ir kariuomenės gyvenimo temų gvildenimą laidoje „Požiūris“ – Sauliui Bartkui; už labiausiai įsimintiną koncertą kariams ekstremaliomis sąlygomis Afganistane – Marijonui Mikutavičiui; už ištvermingą atstovavimą žurnalistinėms pajėgoms 2008 m. „Žurnalistų žygyje – Vytautui Beniušiui.

Už pirmą karinį lietuvišką serialą „Garbės kuopa“ tūtos buvo įteiktos režisieriui Raimundui Banioniui, scenarijaus autoriui Aidui Puklevičiui, prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui, aktoriui Rimantui Bagdzevičiui, aktoriui Ramūnui Cicėnui. R. Banionis padėkojo filmavimo metu talkinusiems Specialiųjų operacijų pajėgų kariams, kurie paprastai įvardino svarbiausius dalykus gyvenime.

Specialūs prizai atiteko žurnalo „Lilit“ redakcijai už menišką požiūrį į kariuomenę ir fotografui Tomui Kauneckui už puikų meninės idėjos įgyvendinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius