Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 18

JAV prezidentų ir viceprezidentų vizitai Lietuvoje: ką jie pranešė?

Rusijos agresija prieš Ukrainą papiktino visą Vakarų pasaulį, tačiau bene didžiausią nerimą pajuto Baltijos valstybės ir Lenkija. Netiesiogiai pripažindamas, kad šios baimės nėra nepagrįstos, JAV prezidentas Barackas Obama šią savaitę pasiuntė viceprezidentą Joe Bideną susitikti su Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovais. Nors Vašingtonas reguliariai deklaruoja paramą NATO partneriams, vis dėlto aukščiausi Baltųjų rūmų pareigūnai Lietuvoje lankosi palyginti retai.
JAV prezidentas George'as W.Bushas Vilniuje 2002-aisiais
JAV prezidentas George'as W.Bushas Vilniuje 2002-aisiais / Baltųjų rūmų nuotr.

Kitaip nei JAV valstybės sekretoriai – amerikiečių užsienio reikalų ministrai, kurie po pasaulį keliauja daug ir dažnai – Baltųjų rūmų atstovų, prezidentų ir viceprezidentų, vizitai yra daug retesnės ir išskirtinesnės progos. Lietuviai vis dar prisimena George'o W.Busho, vienintelio Lietuvoje apsilankusio JAV vadovo, vizitą Vilniuje, kur jis nedviprasmiškai pažadėjo ginti Lietuvą nuo kitų valstybių agresijos.

15min.lt prisimena ankstesnes JAV prezidentų ir viceprezidentų viešnages Lietuvoje.

Danas Quayle'as, 1992-ieji: „Komunizmas mirė, o rusų kariai keliauja namo“

JAV Gynybos departamento nuotr./JAV viceprezidentas Danas Quayle'as
JAV Gynybos departamento nuotr./JAV viceprezidentas Danas Quayle'as

Pirmasis aukštas JAV Baltųjų rūmų pareigūnas, aplankęs iš Sovietų Sąjungos neseniai išsivadavusią Lietuvą, buvo  viceprezidentas Danas Quayle'as.

1992 metų sausį į Vilnių atvykęs viceprezidentas oficialiai atidarė JAV ambasadą ir Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo susirinkusiems žmonėms pareiškė: „Komunizmas mirė, o rusų kariai keliauja namo. Didysis mūsų laikų klausimas išspręstas: laisvė nugalėjo.“

D.Quayle'as taip pat pažadėjo, kad netrukus Lietuvą pasieks medikamentų siunta iš JAV, ir apžiūrėjo Vilniaus televizijos bokštą, prie kurio prieš metus po sovietų tankais buvo žuvę 14 laisvės gynėjų.

George'as W.Bushas, 2002-ieji: „Kiekvienas Lietuvos priešas bus ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešas“

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir JAV vadovas George'as W.Bushas Vilniuje 2002-aisiais
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir JAV vadovas George'as W.Bushas Vilniuje 2002-aisiais

Prezidentas George'as W.Bushas kol kas yra vienintelis JAV vadovas, apsilankęs Lietuvoje.

G.W.Bushas į Vilnių užsuko 2002 metų lapkritį, lankydamas šalis, kurios neseniai buvo pakviestos prisijungti prie NATO.

„Ilga baimės, nežinomybės ir vienatvės naktis baigėsi. Jūs įsiliejate į stiprią ir didėjančią NATO šeimą“, – G.W.Bushas.

„NATO šalys atvėrė savo aljanso duris Lietuvai ir šešioms kitoms Europos demokratijoms. Man garbė pranešti jums žinią – išdidžiai kviečiame Lietuvą prisijungti prie NATO, didžiosios Atlanto bendrijos“, – sakė G.W.Bushas miniai Rotušės aikštėje, nors JAV prezidentai užsienyje retai pasirodo atvirose vietose.

„Ilga baimės, nežinomybės ir vienatvės naktis baigėsi. Jūs įsiliejate į stiprią ir didėjančią NATO šeimą. Mūsų aljansas davė iškilmingą priesaiką ginti vieni kitus ir kiekvienas Lietuvos priešas bus ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešas“.

Šie G.W.Busho žodžiai yra įamžinti lentelėje ant Rotušės pastato sienos.

Dickas Cheney, 2006-ieji: „Nepateisinama naftą ir dujas naudoti kaip įbauginimo ar šantažo priemones“

Wikipedia.org nuotr./Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir JAV viceprezidentas Dickas Cheney Vilniuje 2006-aisiais
Wikipedia.org nuotr./Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir JAV viceprezidentas Dickas Cheney Vilniuje 2006-aisiais

Po trejų metų į Lietuvą atvyko ir JAV viceprezidentas Dickas Cheney.

Tuo metu, kai prezidentas Valdas Adamkus, dar visai neseniai Kijeve tarpininkavęs derybose tarp Ukrainos „senojo režimo“ ir Oranžinės revoliucijos lyderių, puoselėjo ambicingas viltis padaryti Lietuvą regiono geopolitikos lydere, 2006-ųjų gegužės mėnesį Vilniuje buvo surengta didelė Baltijos ir Juodosios jūros šalių konferencija, kurioje dalyvavo devynių valstybių prezidentai.

„Amerika ir visa Europa norėtų matyti Rusiją sveikų, gyvybingų demokratijų draugijoje. Tačiau šiandien Rusijoje reformų priešininkai siekia sunaikinti praėjusio dešimtmečio pasiekimus“, – D.Cheney.

Vilniuje D.Cheney pasakė kalbą, kuri laikoma vienu griežčiausių G.W.Busho administracijos pasisakymų apie diktatūros įsigalėjimą Rusijoje.

„Amerika ir visa Europa norėtų matyti Rusiją sveikų, gyvybingų demokratijų draugijoje. Tačiau šiandien Rusijoje reformų priešininkai siekia sunaikinti praėjusio dešimtmečio pasiekimus“, – sakė viceprezidentas.

Be to, pasak D.Cheney, Rusijos veiksmai grasina sugadinti jos santykius su kaimyninėmis valstybėmis: „Jokie teisėti interesai negali pateisinti naftos ir dujų naudojimo kaip bauginimo ar šantažo priemonių... Niekas negali pateisinti veiksmų, pažeidžiančių kaimynės teritorijos vientisumą arba trukdyti demokratiniams judėjimams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius