Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 13

Jėgainė pakurstė politinį cirką

Seimo opozicijai nepavyksta prastumti įstatymo dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklos pratęsimo. Valdantieji vakar net keturis kartus blokavo balsavimą šiuo klausimu. Kone visą dieną trukusią kovą „gražino“ tautos atstovybei nederantys epitetai.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Dėl IAE antrojo bloko darbo pratęsimo bandyta balsuoti keturis kartus, tačiau nė karto nesiregistravo bent 71 parlamentaras – tiek balsų reikia, kad „tvarkiečių“ inicijuotas įstatymas būtų priimtas arba atmestas. Tikėtina, jog prie projekto bus mėginama grįžti artimiausiu metu, nors akivaizdu, kad kartosis „cirkas“, kuris plenarinių posėdžių salėje vyko vakar. Kad ir kaip būtų, pasipiktinusi opozicija grasina blokuoti balsavimą dėl biudžeto projekto.

Tačiau Seimas vakar atmetė frakcijos „Viena Lietuva“ narių inicijuotą rezoliuciją dėl IAE veiklos pratęsimo. Frakcija siūlė paraginti Vyriausybę nedelsiant inicijuoti derybas su Europos Sąjunga (ES) dėl Lietuvos stojimo į Bendriją sutarties keitimo. Rezoliucijai atmesti nereikia, kad balsavime registruotųsi pusė Seimo narių.

Svarstant įstatymo projektą Seimo plenarinių posėdžių salė ūžė ir gaudė lyg įaudrintų bičių avilys.

Logikos nebūta

Svarstant įstatymo projektą Seimo plenarinių posėdžių salė ūžė ir gaudė lyg įaudrintų bičių avilys. Parlamentarai kalbėjo iš vietų, replikavo, juokėsi, plojo, o Seimo pirmininkė Irena Degutienė nuolat juos tramdė skambindama varpeliu bei primindama, kur politikai yra ir kokį darbą dirba. Bailiai, išdavikai, melagiai, spermatozoidai, infuzorijos – tai tik dalis epitetų, kuriais Seimo nariai mėtėsi lyg teniso kamuoliukais.

Itin dažnai vakarykščiame posėdyje buvo minimi trys asmenys: parlamentaras Petras Auštrevičius, buvęs Lietuvos vyriausiasis euroderybininkas, kadenciją baigęs prezidentas bei ekspremjeras Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas, prieš šešerius metus pasirašęs Lietuvos stojimo į ES sutartį, bei Aleksandras Abišala, kuriam pernai tuometis premjeras socialdemokratas Gediminas Kirkilas buvo pavedęs išsiaiškinti IAE darbo pratęsimo perspektyvas.

Šaukštai po pietų

Įstatymo projektą pristatęs Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Veselka gąsdino, kad uždarius IAE antrąjį bloką kitais metais visi elektros vartotojai papildomai turės sumokėti apie 1 mlrd. litų, vėliau sumos dar didės. Kolegą palaikė to paties komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė. Pasak jos, ekonominė logika diktuoja elektrinės veiklos pratęsimo būtinybę. „Darbietis“ Kęstutis Daukšys pareiškė, kad visi, bijantys prisiimti atsakomybę dėl valstybės (suprask, tie, kurie balsuos „prieš“), turėtų atsisakyti Seimo narių mandatų. „Atėjo lemtingas momentas, padarykime Lietuvai bent vieną gerą darbą“, – agitavo „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava. Tuo metu konservatorius Rimantas Dagys mėgino įtikinti, kad „šaukštai jau po pietų“ – nebeliko nei teisinių, nei techninių priemonių sustabdyti elektrinės uždarymo procesą. Kaip žinoma, pagal ES sutartį IAE Lietuva privalo uždaryti šių metų gruodžio 31 dieną. Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma teigė, kad tikimybė pakeisti šią padėtį lygi nuliui.

Vytenis Andriukaitis, vienintelis iš socialdemokratų nepritaręs „tvarkiečių“ projektui, siūlė pamąstyti, kas nutiks, kai ES pareikalaus grąžinti jėgainės uždarymui skirtas lėšas.

Populistinis siūlymas

Vytenis Andriukaitis, vienintelis iš socialdemokratų nepritaręs „tvarkiečių“ projektui, siūlė pamąstyti, kas nutiks, kai ES pareikalaus grąžinti jėgainės uždarymui skirtas lėšas. „Baikime tą pigų populizmą“, – ragino jis, cituodamas poeto Justino Marcinkevičiaus eiles („Iš kur šitas pyktis ir kerštas, tas melas vardan Lietuvos?“). „Siūlau konservatoriams pakviesti V.Andriukaitį į savo gretas, nes būdamas spermatozoidas jis buvo euroentuziastas“, – šmaikštavo J.Veselka. Socialdemokratas neliko skolingas ir atrėžė, kad kolega „su savo kaimišku humoru maudosi baloje, kurioje gyvena tik infuzorijos“. Konservatorius Kęstutis Masiulis ragino visus atsisakyti „chamizmo“. „Sutartis su ES pasirašyta, o garbingi žmonės laikosi sutarčių“, – priminė jis. Atsižvelgti į realią situaciją siūlė ir premjeras Andrius Kubilius. Jis ragino visiems drauge pasvarstyti, kaip Lietuva gyvens nuo kitų metų sausio 1–osios, kai IAE bus uždaryta.

Pateikė neigiamą išvadą

Seimo „tvarkiečių“ parengtą įstatymo projektą neigiamai įvertino Seimo Teisės departamentas. Anot jo, nuostata dėl IAE antrojo bloko darbo pratęsimo yra teisiškai ydinga. Pirma, ji daro neapibrėžtą patį įstatymo galiojimą, antra, prieštarauja Lietuvos stojimo į ES sutarčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius