Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 04

Jei užsienyje paskelbiamas Lietuvos piliečio bankrotas, tai automatiškai galioja ir mūsų šalyje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas skelbia: Europos Sąjungos (ES) valstybių narių teismų sprendimai dėl fizinių asmenų bankroto Lietuvoje turi būti pripažįstami automatiškai ir nedelsiant.
Lietuvių gauja Didžiojoje Britanijoje lobo iš kariams skirtos labdaros
Asociatyvinė iliustracija: pinigai / 123rf.com nuotr.

Trečiadienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl Didžiojoje Britanijoje priimtos teismo nutarties, iškelti bankroto bylą fiziniam asmeniui, pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje, konstatavo, kad toks sprendimas pripažįstamas automatiškai ir nedelsiant.

Nors Lietuvoje dar nėra įvestas fizinio asmens bankroto institutas, Teismo nutartyje skelbiama, kad sprendimas dėl bankroto bylos iškėlimo fiziniam asmeniui kitoje valstybėje narėje pripažįstamas be papildomų sąlygų ar kitų formalumų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, remdamasis ES Bankroto reglamentu ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktika, pažymėjo kad „automatiškas pripažinimas turėtų reikšti, kad pagal valstybės narės, kurioje buvo iškelta bankroto byla, teisę bylos nagrinėjimo pasekmės turės tokią pat teisinę galią kitose valstybės narėse“. Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija pabrėžė, kad šis principas yra pagrįstas valstybių narių tarpusavio pasitikėjimu.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pirmą kartą nagrinėdamas tokio pobūdžio kasacinę bylą, atkreipė dėmesį ir į tai, kad sprendimai dėl fizinio asmenų bankroto pripažįstami visose kitose ES valstybės narėse nuo to momento, kai sprendimas įsiteisėja bankroto bylą iškėlusioje valstybėje.

Nagrinėjamoje byloje Teismas taip pat pažymėjo, kad automatino sprendimų bankroto bylose pripažinimo principas neapima šių sprendimo priverstinio vykdymo. Tokias procedūras numato reglamentas Briuselis (I). Tačiau, pasak LAT, sprendimo paskelbimo vykdytinu procedūra taikoma tik sprendimams, kurie gali būti vykdomi priverstinai. Tokiais atvejais prašyme turi būti konkrečiai nurodomi veiksmai, kuriuos reikia atlikti Lietuvoje, remiantis teismo sprendimu  dėl bankroto bylos iškėlimo.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, pažymima LAT atstovės spaudai Živilės Jokimaitės-Dolgich trečiadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius