-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 22

Jei Vilniaus darželis paprašys pinigų tualetiniam popieriui – rašykite skundą

Vilniaus taryba pritarė siūlymui skirti darželiams papildomų lėšų, kad jie nerinktų pinigų iš tėvų, tarkime, tualetiniam popieriui. Kaip bus tikrinama, ar šios rinkliavos išnyko, nėra aišku, tačiau meras Remigijus Šimašius siūlo tėvams reikalauti tikslaus paaiškinimo, kam jų lėšos atiteks – tualetiniam popieriui, patalynei ar muilui duos miestas. Abejonių apimti tėvai galės skųstis savivaldybei.
Vaikas rašo
Vaikas rašo / Sauliaus Žiūros nuotr.

Sostinės savivaldybės Taryba svarstė svarbų darželinukų tėvams sprendimą – siekiama uždrausti įvairias papildomas pinigines rinkliavas darželių grupėse, pakeičiant mokesčio už vaiko išlaikymą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse panaudojimo tvarką.

Mokestis didės 3 eurais

Savivaldybė tvirtina norinti pasirūpinti, kad skiriamos ugdymo lėšos užtikrintų būtinas ugdymo priemones darželinukams ir ikimokyklinukams, lėšos būtų paskirstytos efektyviau, o įstaigoms nebeliktų preteksto rinkti iš tėvų papildomas pinigines rinkliavas.

Siūloma nustatyti 0,86 euro ugdymo mokestį (buvo – 0,72 euro) visoms šeimoms ir 0,35 euro (buvo 0,29 euro) ugdymo mokestį socialiai remtinoms šeimoms už vieną vaiko lankytą darželio dieną (pastariesiems maitinimas lieka nemokamas), o savivaldybė savo ruožtu šiemet gerokai padidino finansavimą savivaldybės darželiams, kuris leis ne tik užtikrinti būtiniausius poreikius, bet ir pagerins ugdymo aplinką. Jei tėvų mokestis padidėtų 6–14 centų (per mėnesį brangiau reikės mokėti 3 eurais – ne 15, o 18 eurų), tai savivaldybės asignavimai paslaugų kokybei gerinti šiais metais augs net 4,4 mln. eurų, t.y. 19,3 proc., palyginti su praėjusiais metais.

„Tikslas, kurį aš asmeniškai keliu – kad neliktų jokių šešėlinių rinkliavų vaikų darželiuose už elementarius higieninius ir buitinius dalykus, tokius kaip tualetinis popierius, pieštukai, užuolaidos, patalynė ir panašūs dalykai. O tai būdavo įprasta praktika daugelyje darželių“, – prieš sprendimo priėmimą kalbėjo R.Šimašius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Santariškės atidarytas iš modulių pastatytas „Mini drželis“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaikų darželis

„Sargų niekas nepastatys“

Opozicijos atstovas, Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Žilvinas Šilgalis įsitikinęs, kad sargų darželiuose niekas nepastatys, todėl gali būti taip: ir rinkliavos išliks, ir mokestis padidės.

R.Šimašius užtikrino, kad „geranoriškai paremti“ darželius tėvai tikrai galės, nors į tai išgirdo Etikos komisijos vadovės Aldonos Šventickienės pastabą, jog ar neparėmę įstaigos tėvai galės būti pavadinti negeranoriškais.

Vis dėlto meras pabrėžia, kad pirmą kartą po daugelio metų darželiai gaus pinigų patalynei pasikeisti. „Tam lėšų nebuvo numatyta turbūt 20 metų“, – teigė R.Šimašius.

Patalynei lėšų nebuvo numatyta turbūt 20 metų, – teigė R.Šimašius.

Jis sutiko, kad iki šiol tokios rinkliavos buvo toleruojamos, nes uždrausti paremti darželį savivaldybė negali. „Savivaldybė žiūrėdavo, kad nebūtų nelegaliu būdu renkama, ką mes matėme kai kuriose mokyklose ir dėl ko teisėsaugai atidavėme P.Vileišio mokyklą, kurioje parama plaukdavo į kažkokį direktorės įkurtą fondą, o iš jo nekontroliuojamai naudojama. Nuo šiol labai aiškiai pasakoma, kad tokių atvejų negali būti. Jeigu tėvai nusprendžia prie ko nors prisidėti, tai turi būti labai aišku, kam skiriami pinigai ir tai negali būti nei patalynė, nei tualetinis popierius, nei pieštukai ir pan.“, – kalbėjo meras.

Kad reketavimo neliktų

Tad jeigu auklėtoja ar darželio vadovė paprašys tėvų skirti pinigų būtent tokioms reikmėms, pastarieji gali ne tik atsisakyti prašymą įvykdyti, bet ir pasiskųsti savivaldybei. Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus pavaduotoja Kristina Cibulskytė užtikrino, kad situacija bus stebima ir prireikus ji pati prisiimsianti atsakomybę. Nors konkrečių nuobaudų darželių vadovams nėra numatoma.

„Noriu užtikrinti, kad bus imtasi priemonių, kad reketavimo neliktų“, – teigė meras.

Klausimo pateikimui tarybos nariai pritarė – dabar jį svarstys komitetai, o galutinį sprendimą taryba priims kiek vėliau.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius