TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 02

Jeigu kiltų karas: ar valstybė turėtų pinigų, mokėtų pensijas ir algas, kaip būtų su būsto paskolomis ir kiek grynųjų turėti?

Ukrainoje trečius metus vykstant karui ir kalbant apie galimą Rusijos karinę konfrontaciją su Vakarų šalimis, kai kurie gyventojai, dalis politikų, ekspertų kelia klausimus, kaip mūsų valstybė pasiruošusi veikti ekstremalios situacijos atveju. Pavyzdžiui, ar toliau mokėtų pensijas, atlyginimus viešojo sektoriaus darbuotojams, kas būtų su turinčiais būsto paskolas ir pan. Mūsų institucijos teigia, kad visiems, net blogiausiems scenarijams yra pasiruošta.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Socialinių tinklų nuotrauka

Kaip nurodo atsakingos mūsų žinybos, remiantis Ukrainos patirtimi, esant tinkamam pasirengimui, instituciniams gebėjimams bei užsitikrinant pakankamą, savalaikę tarptautinę finansinę paramą, šalis gali toliau funkcionuoti ir itin sudėtingomis karo sąlygomis.

Tai, kaip Lietuvos valstybė veiktų ekstremalios situacijos, pavyzdžiui, karo, atveju, numato Mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Priedangos ženklo pristatymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Priedangos ženklo pristatymas

Jame apibrėžta, kaip būtų vykdoma mobilizacija – valstybės, savivaldybių institucijų ar įstaigų ir ūkio subjektų veiklos pertvarkymas, taip pat karo prievolininkų šaukimas į privalomąją karo tarnybą ginti valstybės ir (ar) vykdyti Lietuvos valstybės tarptautinių įsipareigojimų.

Yra ir specialus Vyriausybės nutarimas, kuriame patvirtintas valstybinių mobilizacinių užduočių valstybės ir savivaldybių institucijoms bei įstaigoms sąrašas.

Jis numato daugelio mobilizacijos subjektų, tokių kaip ministerijos, savivaldybės, Lietuvos bankas ir kitų užduotis mobilizacijos atveju, kad kiekvienas jų žinotų reikalingus atlikti veiksmus.

Kiek grynųjų turėti?

Nemažai kalbama apie tai, kokius daiktus pasiruošti ir turėti vadinamajame išvykimo krepšyje, kurio prireiktų atsitikus ekstremaliai situacijai.

O kaip su finansais ir piniginiais resursais – ką reikia žinoti piliečiams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius