Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 17

Joms EIGE vietoj 2000 Eur mokėjo 700 Eur: buvom lyginamos su obuolių rinkėjais

Teismui konstatavus, kad Europos Lyčių lygybės institutas (EIGE) nepagrįstai mokėjo mažesnius atlyginimus įdarbintiems laikiniems darbuotojams nei nuolatiniams, kovojusios už teisybę darbuotojos sako, jog pagaliau įrodyta tai, kas buvo ir taip akivaizdu. Jei šis teismo sprendimas nebus apskųstas, būtų suformuotas precedentas.
Atlyginimų EIGE palyginimas
Atlyginimų EIGE palyginimas / Ronaldo Gutmano iliustr.

„Iš tiesų džiaugiamės, jog teismas patvirtino tai, kas visiems, išskyrus EIGE ir „Manpower“, buvo akivaizdu – laikinieji darbuotojai EIGE buvo ir yra diskriminuojami atlyginimo atžvilgiu. Tikėjomės, jog procesas bus varginantis ir atimantis daug laiko, tačiau mažiausiai tikėjomės neprofesionalaus EIGE ir „Manpower“ elgesio teismo posėdžiuose ir ne tik – ne kartą mums atsakinėjant į klausimus posėdžių metu iš mūsų buvo juokiamasi, rodomos įvairios mimikos, mes buvome lyginami su obuolių rinkėjais ir popierių spausdintojais, situacija EIGE susirūpinusių žmonių išplatintas solidarumo laiškas EIGE atstovų buvo išvadintas fake news ir neteisėtais veiksmais (kurie, beje, yra visiškai teisėti)“, – 15min teismo nuosprendį komentavo viena iš nukentėjusių Vytautė Vailionytė.

Kita EIGE laikinoji darbuotoja, kuri taip pat bylinėjosi, Edita Sasaitė prisipažino, kad iš tiesų džiugu, kad Vilniaus apylinkės teismas patvirtino poziciją, jog EIGE ir „Manpower“ mokėjo nepagrįstai žemesnius atlyginimus laikiniems darbuotojams, taip pažeisdami Darbo kodeksą.

„Be abejo, labiausiai džiaugiamės dėl to, kad nugalėjo teisingumas. Labai tikimės, kad mūsų patirtis įkvėps ir padrąsins kitus visuomenės narius, susiduriančius su neteisybe ir nesąžiningu elgesiu, nenuleisti rankų ir kreiptis į teisines institucijas. Tačiau neslėpsiu, kad taip pat jaučiame apmaudą dėl to, kad tai, kas mums visada turėjo priklausyti pagal darbo teisę, daugiau nei metus turėjome įrodinėti teisme“, – apmaudo neslėpė ji.

Neslėpsiu, kad taip pat jaučiame apmaudą dėl to, kad tai, kas mums visada turėjo priklausyti pagal darbo teisę, daugiau nei metus turėjome įrodinėti teisme, – apmaudo neslėpė ji.

Jos manymu, nei EIGE, nei „Manpower“ nesutiks su tuo, kad pažeidė Darbo kodeksą, ir tikėtina, kad teismo sprendimą skųs, „ypač turint omenyje, kad laikinieji darbuotojai EIGE ir toliau yra samdomi tomis pačiomis diskriminacinėmis sąlygomis“.

Būtų suformuotas precedentas

Nukentėjusiai pusei atstovavęs advokatas Rytis Rudzinskas 15min sakė pirmiausia norintis atkreipti dėmesį, kad sprendimas UAB „Manpower Lit“ ir EIGE byloje prieš laikinuosius darbuotojus buvo priimtas vasario 20 d. ir vis dar gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui per 30 dienų skaičiuojant nuo sprendimo priėmimo dienos.

„Mes nežinome, ar kas iš proceso dalyvių skųs teismo sprendimą aukštesnės instancijos teismui, todėl šiandien galime kalbėti tik apie implikacijas, kurios kiltų, kai sprendimas įsiteisės“, – komentavo advokatas.

Įsiteisėjus sprendimui šioje byloje, anot jo, iš esmės būtų suformuotas precedentas, pagal kurį būtų nustatyta aiški pareiga visiems Lietuvoje esantiems subjektams, tarp jų – ir ES įstaigoms ar institucijoms, užtikrinti, kad per laikinojo įdarbinimo įmones įdarbintiems laikiniesiems darbuotojams būtų mokamas toks pats darbo užmokestis, koks būtų mokėtinas tam laikinajam darbuotojui, jeigu subjektas (įstaiga ar institucija) jį būtų įdarbinusi tiesiogiai.

„Kadangi ES įsteigtose įstaigose ir institucijose tiesiogiai įdarbintiems darbuotojams mokami darbo užmokesčiai yra nustatomi pagal bendrai ES mastu nustatytas gaires, tai atitinkamai yra pakankamai paprasta įvertinti, kiek laikinasis darbuotojas turėtų gauti pinigų, jeigu toms pačioms darbo funkcijoms atlikti būtų įdarbintas tiesiogiai“, – kalbėjo advokatas.

Pavyzdžiui, šiuo atveju, laikinieji EIGE darbuotojai, kreipęsi į teismą, dirbo administracinio pobūdžio darbus, todėl, pasak jo, atitinkamai ir teismas kvalifikavo, kad laikiniesiems darbuotojams mokėtinas atlyginimas turėtų atitikti tiesiogiai įdarbintų darbuotojų, atliekančių administracines darbo užduotis, darbo užmokesčius.

„Manpower Lit“ l.e.p. direktorė Gerda Baltrūnaitė buvo lakoniška: „Kadangi šiuo metu vyksta ginčas, nenorėdami pažeisti civilinio proceso principų, išsamaus komentaro pateikti negalime. Tačiau mes laikomės savo pirminės pozicijos ir su teismo sprendimu nesutinkame. Dėl tolimesnių mūsų veiksmų dar svarstome.“

Mes laikomės savo pirminės pozicijos ir su teismo sprendimu nesutinkame. Dėl tolimesnių mūsų veiksmų dar svarstome, – sakė G.Baltrūnaitė.

Atmetė ieškinį

Priminsime, kad Vilniaus apylinkės teismas penktadienį atmetė laikinuosius darbuotojus institute delegavusios tarpininkės – įdarbinimo agentūros „Manpower Lit“ – ieškinį, kuriuo ši siekė panaikinti nepalankų Valstybinės darbo inspekcijos sprendimą.

Inspekcijos Darbo ginčų komisija dar pernai birželį įpareigojo „Manpower Lit“ pakelti darbuotojams algas, kad šios prilygtų nuolat dirbančiųjų, bei sumokėti jiems šį skirtumą už pusę metų – kiekvienam maždaug po 3 tūkst. eurų.

„Nors atsakovai nebuvo ir negalėjo būti pripažinti pareigūnais ar tarnautojais Europos Sąjungos tarnautojų įdarbinimo sąlygų reglamentų prasme, tačiau faktiškai jie atliko nuolat EIGE dirbančių darbuotojų darbo funkcijas“, – teigiama teismo pranešime spaudai.

Teismas pripažino, kad laikinųjų darbuotojų vykdytos užduotys, darbinės funkcijos „nebuvo kokios nors ypatingai kitokios ir nebūdingos EIGE veiklai“, kad jų negalima būtų priskirti nuolat EIGE dirbantiems tarnautojams ir pareigūnams.

Teismo nuomone, Lyčių lygybės institutas pasirinko dalies personalo įdarbinimo formą per įdarbinimo agentūrą su laikinaisiais darbuotojais, „iš esmės tokiu būdu siekdamas sumažinti žmogiškųjų išteklių kaštus atitinkamose pozicijose ir išvengti ilgesnės ir sudėtingesnės nuolatinių darbuotojų, ES tarnautojų atrankos procedūros“.

„Tai (...) negali būti pagrindu per laikinojo darbo sutartis įdarbintiems atsakovams mokėti žymiai mažesnį darbo užmokestį, nei nustatytas ES tarnautojams,“ – teigiama teismo sprendime.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui per mėnesį.

Šeši darbuotojai teisme anksčiau tvirtino, kad jų atlyginimų vidurkis sudarė daugiau nei 700 eurų, tuo metu tos pačios kategorijos, tą patį išsilavinimą ir darbo patirtį turinčių nuolatinių darbuotojų – beveik 2 tūkst. eurų.

Savo ruožtu „Manpower“ ir EIGE atstovai laikėsi pozicijos, kad nenusižengė europiniams reikalavimams, jog už vienodą darbą institucijoje būtų mokamas vienodas atlyginimas, nes darbuotojų funkcijos iš esmės skyrėsi.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius