-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 26

Jonas Pinskus tvirtina nenorįs Strasbūre viešinti Lietuvos negerovių

Konstituciniam Teismui (KT) nusprendus, o Seimui jo išvadą patvirtinus trys Darbo partijos kandidatai Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė ir Jolanta Gaudutienė prarado parlamentarų mandatus. Tuoj po tokio sprendimo grasinę savo teises ginti Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) Strasbure, dabar Pinskai kiek atsitraukė. Bent jau J.Pinskus pareiškė nenorįs tokios nešlovės Lietuvai ir į Strasbūrą kreipsis tik tuomet, jeigu išnaudos visas galimybes Lietuvoje įrodyti savo tiesą.
Jonas Pinskus
Jonas Pinskus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus vicemero pareigas einantis „darbietis“ J.Pinskus 15min.lt tvirtino šiuo metu su teisininkais svarstąs, ką reikėtų toliau daryti. Jis tvirtina nei pats, nei jo žmona Ž.Pinskuvienė kol kas neskaičiavę, kiek nuostolių patyrė rinkimų agitacijos metu ir praradę galimybę dirbti Seime. Tačiau sprendimas kreiptis į EŽTT kol kas nepriimtas.

„Truputį neskubame dėl to, kad nėra tokio didelio noro Lietuvą atiduoti į Strasbūrą“, – paprastai priežastis, kodėl neskuba savo interesų ginti EŽTT, aiškino J.Pinskus.

Tačiau politikas neslepia – jų šeima nepraranda vilties savo gerą vardą apginti Lietuvoje. O tam esą yra galimybių. Viena iš jų – galbūt naujasis Seimas dar kartą grįš prie KT išvados ir pakoreguos senojo sprendimą. Anot J.Pinskaus, Seime pagal konservatoriaus Stasio Šedbaro siūlymą priimtas nutarimas jį, jo žmoną Ž.Pinskuvienę ir Jolantą Gaudutienę iš viso išbraukti iš Darbo partijos sąrašo, nors esą buvo galima tiesiog jų pavardes nukelti į sąrašo pabaigą. Apie tai kalba ir Vytenis Andriukaitis, tikino J.Pinskus.

Savo sprendimą Seimas galbūt galėtų koreguoti atsiradus naujoms aplinkybėms šioje istorijoje. J.Pinskaus viltis – šiuo metu vykstantis ikiteisminis tyrimas dėl balsų pirkimo. „Laukiam ikiteisminio tyrimo pabaigos. Kadangi mes ten esame šiai dienai tik liudytojai, tai tikimės, kad čia teisybė paaiškės, jog ten mes niekuo dėti“, – kalbėjo „darbietis“.

Anot J.Pinskaus, apie tai savo išvadoje kalba ir KT – „nėra paneigta prezumpcija, kad balsai kalėjimuose buvo pirkti“. Todėl paneigus šį Seimo rinkimų pažeidimą Pinskų bei J.Gaudutienės situacija pagerėtų.

„Jeigu mums viduje pavyktų ištaisyti tas klaidas, nesikreiptume į Strasbūrą. Nenoriu kaltinti nei KT, nei Seimo, nes susidarius tokiai situacijai kitaip ir nebuvo galima pasielgti. Dabar mes turime galimybę siekti teisybės. O kreiptis į Strasbūrą mes turime pusę metų, todėl nereikia skubėti. Tai pats blogiausias kelias, kurio aš labai nenorėčiau“, – aiškino J.Pinskus.

Paskutinėmis savo darbo dienomis senasis Seimas nusprendė, kad „tvirtinant Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose daugiamandatėje rinkimų apygardoje galutines kandidatų į Seimo narius sąrašų eiles, į galutinę Darbo partijos kandidatų į Seimo narius sąrašo eilę Živilė Pinskuvienė (Nr. 10), Jolanta Gaudutienė (Nr. 17), Jonas Pinskus (Nr. 22) įrašyti pažeidžiant Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo 51 straipsnio 1 dalį ir 90 straipsnį. Taip pat nutarime minimi Vytautas Gricius (Nr. 35) ir Viačeslavas Ždanovičius (Nr. 48), tačiau jie į Seimą nepateko.

Vietoj Pinskų ir J.Gaudutienės Seime prisiekė Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva.

Skandalas dėl balsų pirkimo įsiplieskė po to, kai internete pasklido įrašas, kuriame girdisi, kaip kalbama apie Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atliekančių kalinių papirkimą. J.Pinskus tai pavadino provokacija.

J.Pinskui, tiesa, reikia pripažinti, kad jis padarė milžinišką šuolį Darbo partijos sąraše po reitingavimo per rinkimus – pakilo iš 140 į 20 vietą. Ž.Pinskuvienė savo pozicijas pagerino keturiomis vietomis – iš 14 pakilo į 10. J.Gaudutienė – iš 21 vietos šoktelėjo į 16.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius