-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 27

Jonavos rūmams virtus didžiausiu infekcijos židiniu rajone, stabdoma teismo veikla: serga ir kartą vakcinuoti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, šiuo metu Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose fiksuojamas didžiausias COVID-19 atvejų skaičius Jonavos rajone – 17 susijusių atvejų, iš kurių 10 yra laikomi pirminiais ir 7 antriniais. Teismo pirmininkas 15min tikino, kad situacija yra efektyviai valdoma, ji jam – „labai tikėta“. Reaguojant į įvykius, stabdoma Jonavos rūmų veikla.
Jonavos teismas
Jonavos teismas

Balandžio 26 dieną 15min sulaukė skaitytojo laiško, kuriame nuogąstaujama tuo, kas šiuo metu vyksta Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose. Pasak jo, šis teismas virto didžiausiu COVID-19 infekcijos židiniu Jonavos rajone, tačiau vis dar priima interesantus, kitų institucijų atstovus. Skaitytojo žiniomis, serga 15 darbuotojų.

„Uždarinės ar toliau krės?“ – tokį klausimą iškėlė neprisistatęs skundo autorius.

Kauno apylinkės teismo nuotr./Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai
Kauno apylinkės teismo nuotr./Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai

Susijusių atvejų – 17

Dėl šios situacijos 15min kreipėsi į NVSC. Kaip teigė Justina Petravičienė, NVSC visuomenės informavimo specialistė, šiuo metu turimais duomenimis, registruota 17 su Jonavos rūmais susijusių atvejų, iš kurių 10 yra pirminiai ir 7 antriniai.

„Vertinama, kad tai yra protrūkis, kuriame Jonavos rajone šiuo metu fiksuotas didžiausias COVID-19 atvejų skaičius. Apskritai nustatyti 23 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, iš kurių 9 yra darbuotojai. Dar 20 asmenų, vertinami kaip turėję mažos rizikos sąlytį, buvo testuoti dėl COVID-19 ligos nustatymo“, – atskleidė NVSC atstovė.

Paklausta, ar aišku, nuo ko įsižiebė židinys, J.Petravičienė atskleidė, kad pirmojo asmens užsikrėtimo aplinkybės, atlikus epidemiologinę diagnostiką, nebuvo nustatytos. Vertinama, kad galimai šis asmuo galėjo užsikrėsti lankydamasis gydymo įstaigoje ar prekybos centruose.

„Vyksta aktyvus įstaigos administracijos ir NVSC specialistų bendradarbiavimas, įprasta tvarka teikiamos rekomendacijos dėl valdymo priemonių taikymo“, – patikino J.Petravičienė.

Protrūkio šioje įstaigoje anksčiau registruota nebuvo.

Stabdo veiklą teismo pastate

Reaguodamas į situaciją, Kauno apylinkės teismas balandžio 27 dieną paskelbė trims dienoms stabdantis Jonavos rūmų veiklą.

Nutraukiamas Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose darbas nuo balandžio 27 dienos iki 29 dienos.

„Nustačius Jonavos rūmuose COVID-19 ligos atvejus ir atsižvelgiant į NVSC pateiktas rekomendacijas, siekiant apsaugoti teismo lankytojų, teisėjų, valstybės tarnautojų ir darbuotojų sveikatą, nutraukiamas Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose, esančiuose Jonavoje, Vasario – 16-osios g. 3, darbas nuo balandžio 27 dienos iki balandžio 29 dienos.

Teismo posėdžiai, turėję vykti šiomis dienomis, nevyks, proceso šalys apie teismo posėdžių datos ir laiko pakeitimus bus informuoti“, – 15min informavo Vaiva Milkeraitienė, Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų teisėjo padėjėja, atliekanti teismo pirmininko padėjėjos (ryšiams su žiniasklaida ir visuomene) funkcijas.

Pasak jos, nors Jonavos rūmų veikla sustabdyta 3 dienoms, Jonavos rūmų darbas nenutrūks. Dokumentus galima teikti elektroninėmis ryšio priemonėmis, skambinti kauno.teismai.lt nurodytais kontaktiniais telefonais.

Darbuotojai, kuriems funkcijos leidžia, dirba nuotoliniu būdu.

Skubius, neatidėliotus procesinius veiksmus naujai gautose ir nagrinėjamose Jonavos rūmų teisėjų bylose spręs kiti Kauno apylinkės teismo rūmai.

Nuotoliniu būdu dirba apie 100 darbuotojų

Paprašyta papasakoti, kaip karantino metu vyksta darbas Jonavos rūmuose, V.Milkeraitienė teigė, kad teismo posėdžiai bylose, nagrinėjamose žodinio proceso tvarka, organizuojami tik nesant galimybės užtikrinti proceso dalyvių dalyvavimą teismo posėdyje nuotoliniu būdu vaizdo konferencijų programa ZOOM ar kt., kai tai susiję su būtinų proceso veiksmų atlikimu nagrinėjamose bylose (pavyzdžiui, dėl kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo / pratęsimo, vaiko paėmimo iš nesaugios aplinkos ir pan.).

Taigi, kontaktiniu būdu posėdžiai vyksta tik tuomet, kai yra neatidėliotini veiksmai ar yra užtikrinamas plotas posėdžių salėse. Tokiu atveju posėdžiai vyksta laikantis visų saugumo rekomendacijų (nuolat vėdinama salė, daromos pertraukos, posėdis vyksta mišriu būdu).

Kauno apylinkės teisme nuolat nuotoliniu būdu dirba apie 100 darbuotojų.

„Atkreiptinas dėmesys, kad kas mėnesį darbuotojai nuotoliniu būdu dirba įvairiai, pagal jiems pavestas funkcijas, ir dienos kiekvieną mėnesį nebūtinai gali sutapti. Tai yra tik žmonių skaičius, kurie tą mėnesį dirbo nuotoliu, o ar tris dienas per mėnesį ar visą mėnesį, – tai jau atskiri skaičiavimai.

Kai kurie darbuotojai dirba iš dalies nuotoliniu būdu, pvz., posėdžių sekretoriams toks būdas nelabai įmanomas, o štai teisėjų padėjėjai beveik 100 procentų dirba iš namų. Yra darbuotojų kurie dirba slenkančiu grafiku.

Visi darbuotojai Kauno apylinkės teisme yra skatinami dirbti nuotoliniu būdu, jei pagal pareigybės aprašymą gali vykdyti jiems pavestas funkcijas“, – teigė V.Milkeraitienė.

Vieni kviečiami skiepytis, kiti – ne

Situacija, pasak teismo atstovės, Jonavos rūmuose buvo ir yra valdoma kaip ir visuose kituose Kauno apylinkės teismo rūmuose. Tik gavus informacijos apie nustatytą COVID-19 atvejį, nedelsiant yra nustatomi kontaktą su sergančiuoju turėję asmenys, jie įpareigojami izoliuotis, taip pat informuojamas NVSC, uždaromi atitinkami rūmai ir atliekama pilna teismo rūmų patalpų dezinfekcija.

„Atsakyti, kodėl tiek darbuotojų susirgo būtent Jonavos rūmuose, sudėtinga, nes kasdien atvejai gali plisti skirtingose vietose, be to, kiekvienas atvejis yra skirtingas ir individualus. Teismas nerenka ir neregistruoja asmeninės informacijos apie darbuotojus, jų gyvenimo būdą, įpročius. Kauno apylinkės teismas veiklą vykdo keturiuose skirtinguose miestuose, tad ir ligos plitimas, sąlygos ir darbuotojai, jų situacija yra skirtinga“, – patikino teismo atstovė.

Kauno apylinkės teismo duomenimis, Jonavos rūmuose šiuo metu serga 11 darbuotojų. 5 iš jų COVID-19 susirgo jau po to, kai buvo paskiepyti pirmąja vakcina. Likę 6 – nesiskiepiję.

Iš viso Jonavos rūmuose yra vakcinuotas 21 darbuotojas iš 38.

„Bendros teismo statistikos nėra, nes yra asmenų, kurie vakcinavosi savarankiškai, šeimos gydytojo nurodymu, tad bendrų išsamių duomenų nėra. Kėdainių rūmuose vakcinuoti 28 iš 35 darbuotojų.

Kauno apylinkės teismas skiepijamų asmenų sąrašus iš karto, kai tik buvo leidžiama, yra pateikęs atsakingiems asmenims, tačiau kol kas vakcinacija nei Kauno nei Kaišiadorių savivaldybėse nevykdoma. Darbuotojai pagal sąrašus nėra kviečiami“, – atskleidė V.Milkeraitienė.

Nuo pandemijos pradžios – tik 55 susirgimai COVID-19.

Nuo pandemijos pradžios, anot jos, yra gauti tik 55 darbuotojų (viso Kauno apylinkės teismo) pranešimai apie teigiamą COVID-19 testą. Iš viso teisme dirba apie 360 žmonių.

„Vertinant bendrus duomenis nuo pandemijos pradžios, galima tik pasidžiaugti, kad Kauno apylinkės teisme fiksuoti tik 55 užsikrėtimo atvejai. Tai rodo, jog teismo administracija priima tinkamus sprendimus bei priemones, taikomas COVID-19 plitimo suvaldymui Kauno apylinkės teisme“, – teigė teismo atstovė.

Pirmininkui situacija nėra netikėta

Situaciją 15min sutiko pakomentuoti ir Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis. Tokia situacija, kaip susiklosčiusi Jonavos rūmuose, kada paaiškėjo vienu metu daugiau sergančiųjų, jam nėra netikėta.

Asmeninio archyvo nuotr./Arūnas Purvainis
Asmeninio archyvo nuotr./Arūnas Purvainis

„Tai tiesiog pirmas atvejis pandemijos laikotarpiu, kai susirgo kiek daugiau darbuotojų vienu metu. Šis atvejis atitinka dabartinę COVID-19 bendrą plitimo tendenciją Lietuvos ir pasaulio mastu ir nėra niekuo išskirtinis. Juolab kad jis yra efektyviai valdomas.

Situacija, priešingai, teismui yra labai tikėta. Dar pernai, tik prasidėjus karantinui, Kauno apylinkės teisme buvo parengtas specialus planas, kaip elgtis tokiose situacijose, tad vadovaujantis šiuo planu, nustačius Jonavos rūmuose daugiau COVID-19 atvejų, elgiamasi pagal nustatytą teismo vidinę tvarką. Situacijai pasiruošta dar pernai. Viskas vyksta itin sklandžiai“, – teigė A.Purvainis.

Vienas iš plano etapų, anot jo, – galimas teismo rūmų veiklos sustabdymas, darbuotojų funkcijas maksimaliai perkeliant į nuotolinę erdvę.

„Jonavos rūmų veikla trims dienoms sustabdyta tik tam, kad būtų atlikta pilna kokybiška patalpų dezinfekcija bei jų vėdinimas“, – Jonavos rūmų pastato uždarymo priežastį nurodė pirmininkas.

Jo teigimu, patalpų dezinfekcija buvo atliekama kaskart nustačius COVID-19 atvejį.

„Kadangi šįkart Jonavos rūmų veikla sustabdyta tik trumpam laikui, – patalpų dezinfekcijai ir aukštos rizikos kontaktų nustatymui, mano vertinimu, tai teismo darbo nesutrikdys, nes neatidėliotinus skubius klausimus spręs kitų rūmų teisėjai, o visi Jonavos rūmų darbuotojai, ką gali atlikti, pvz., elektroninėse bylose, atliks nuotoliniu būdu.

Laikinas Jonavos rūmų sustabdymas teismo veiklos efektyvumui neigiamai neatsilieps, darbuotojams saugios darbo sąlygos bus užtikrintos maksimaliai. Ir esant stabiliai situacijai, nenustačius naujų COVID-19 atvejų, penktadienį visi grįš prie įprasto darbo“, – vylėsi A.Purvainis.

Pirmininko vertinimu, prie dar efektyvesnio situacijos sprendimo, grįžimo į įprastesnes darbo sąlygas, COVID-19 plitimo suvaldymo, labai prisidėtų kiek įmanoma greitesnis teismo darbuotojų vakcinavimas.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Jonavos rajono savivaldybėje COVID-19 serga 120 žmonių. Iš viso nuo pandemijos pradžios fiksuotas 3501 susirgimas, registruotos 74 mirtys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius