Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 07

Joniškio bendruomenių sėkmė: kaip kaimo žmonių labui panaudoti ES milijonus?

Tai ne reklaminis rašinys apie projektą, o retas reiškinys, dėl kurio atvimpa žandikaulis kiekvienam niurzgliui arba cinikui. Joniškio rajono bendruomenės paminėjo Vietos veiklos grupės dešimties metų jubiliejų. Tokios grupės buvo įkurtos visuose šalies rajonuose – jų 51. Viskas tam, kad būtų panaudoti paramos milijonai. Tačiau kaip padaryti, kad žmonės paramą vertintų?
Joniškio rajono partnerystės vietos veiklos grupė paminėjo dešimties metų sukaktį
Rudiškių kaimo vyrai per savanorišką talką pastatė baublį, sudėliojo akmenis.

Kaip veikė projektų kūrimas ir įgyvendinimas? Joniškio VVG pirmininkė Nijolė Valuckienė priminė, kad 2008 metais vyko bandomasis strategijos laikotarpis: „Buvo tarsi tikrinama, ar žmonės išmoks rašyti projektus, ar supras, kad visa parama yra jiems, o ne samdomoms bendrovėms, ar suvoks, kad nemažą dalį turės sudaryti savanoriški bendruomenės narių darbai. Nesklandumų neįvyko, todėl nuo 2009-ųjų prasidėjo kitas etapas.“

Savą turtą saugome labiau

Dideliems ir nuoširdiems darbams buvo sutelktos nevyriausybinių ir kitų įstaigų bei organizacijų pastangos, vietos valdžios, verslo. Buvo parengtas svarbus dokumentas „Vietos plėtros 2008-2014 metų strategija“.

Skaičiuojama, kad vykdydamos projektus, bendruomenės savanoriškų darbų atliko daugiau nei už ketvirtį milijono litų. 

Projektams įgyvendinti skirta daugiau nei 6 mln. litų.  Parama skirta 69 projektams. Skaičiuojama, kad vykdydamos projektus, bendruomenės savanoriškų darbų atliko daugiau nei už ketvirtį milijono litų. 

Už skirtus pinigus buvo galima remontuoti bendruomenės namus, bažnyčias, įrengti viešąsias erdves, poilsio zonas, sporto aikštynus ir amatų centrus.

Pagrindinis šios veiklos tikslas yra ne prabangiai įrengti bendruomenių namus ir viešas erdves, o sukurti tai, kas būtų reikalinga, naudojama, mylima ir puoselėjama.

Pagrindiniai projektų rengėjai ir vykdytojai – kaimų bendruomenės, aktyvūs jų žmonės, kaimų šviesuoliai. Atsakomybė už kiekvieną atliktą darbą, parengtą ataskaitą ir mokėjimo prašymą gulė ant jų pečių. Žmonės patys padarė viską, ką daugelyje valstybės lėšomis išlaikomų įstaigų daro specialistai.

Rizikavo savo pinigais

Pirmininkė N.Valuckienė pabrėžė Kirnaičių kaimo bendruomenės pirmininko Kęstučio Laduko žodžius – tie, kurie užsiima bendruomenine veikla, yra žmonės „be vieno vingio“: „Jis turėjo galvoje, kad žmogui bendruomeninė veikla niekada neapsimoka ir neapsimokės. Tačiau tokie žmonės mato ir kitą bendruomeniškumo vertę.“

Ne kartą paskolas savo vardu, tačiau visos bendruomenės labui ėmė konkretūs asmenys.

N.Valuckienė pateikė ir ekonominės rizikos pavyzdį. Per visą laikotarpį buvo ne vienas atvejis, kai projekto sklandumui užtikrinti teko imti paskolų. Jas savo vardu, tačiau visos bendruomenės labui ėmė konkretūs žmonės.

„VVG buvo įkurta tam, kad rajono kaimai ir miesteliai gražėtų. Pagrindinis tikslas – suteikti juose gyvenantiems iniciatyviems žmonėms galimybę įgyvendinti savo svajones“, apibendrino N.Valuckienė.

Joniškio VVG įkūrėja ir pirmoji pirmininkė yra rajono tarybos narė Rimantė Misiūnienė. Ji išliko vienu iš svarbiausių šios programos varikliu. Anot jos, didžiulius darbus nuveikę kaimų ir miestelių žmonės atlygio už tai negavo.

„Gavo daugiau nei pinigų – džiaugsmą, kad jų kaimas gražėja. Taip pat patyrė dėkingumą iš tų, kurie dabar džiaugiasi sutvarkytomis erdvėmis“, – sakė R.Msiūnienė.

Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis įteikė mero padėkos ženklą R.Misiūnienei – už Vietos veiklos grupės įkūrimą, sėkmingą jos veiklą ir bendruomenėms pritrauktus pinigus.

Tikrosios vertės pinigais neįvertinsi

VVG gimtadienio minėjime svečiavosi beveik 200 žmonių, kurie vos tilpo Joniškio „Žilvino“ klubo patalpose. Taip pat pasveikinti atvyko ir Žemės ūkio ministerijos kaimo plėtros departamento direktorė Vilmą Daugalienė. Jai teko tiesiogiai dirbti su Joniškio VVG.

Džiugino tai, kad žmonės labai vertina ir brangina tai, ką gavo per šiuos projektus.

„Labai gerai atsimenu jus.  Joniškio VVG paskelbė 12 kvietimų teikti paraiškas – daugiausia kartų rinko projektus.

Teko neoficialiai lankytis šiame krašte ir kalbėti su vietos bendruomenėmis. Džiugino tai, kad žmonės labai vertina ir brangina tai, ką gavo per šiuos projektus“, – kalbėjo ministerijos atstovė.

„Nereikia ieškoti to, kas kartais pavadinama pridėtine verte. Plika akimi matyti, kad kiekvieno įgyvendinto projekto vertė keleriopai didesnė, nei ataskaitoje parašyta piniginė išraiška“, – tvirtino Joniškio VVG pirmininkė N.Valuckienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius