Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 22

Regionuose ligoninės ne tik nyksta: medikus žavi Joniškio ligoninės atgimimas

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius sako, kad mažosioms savivaldybėms pritraukti gydytojus nėra lengva, tačiau paskatinimo priemonės privalo būti ne tik finansinės. Meras taip kalbėjo diskusijoje apie sveikatos įstaigų reformą, kurioje, be jo vadovaujamo rajono ligoninės vadovo, dalyvavo ir medikai iš Telšių, Pasvalio, Biržų rajoninių ligoninių.
Joniškio ligoninė
Joniškio ligoninė / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Anot V.Gailiaus, šiuo metu Joniškyje, visoje Lietuvos šiaurėje, „žmonių širdys plaka patikimiau, nei plakė vakar“: „Matėte dienos stacionare, dienos chirurgijoje, kur renkasi visa Lietuva. Matėte žmones priėmime, girdėjote jų atsiliepimus.

Turbūt tai ir yra esmė, kad mes renkamės šioje ligoninėje ne dėl to, kad jos infrastruktūra viduje ir išorėje blizga, o renkamės dėl to, kad čia būtų patenkintas žmonių lūkestis, patenkintas lūkestis tų, kurie čia dirba.“

Taip meras kalbėjo pradėdamas diskusiją iš Joniškio „Sveikatos apsaugos reforma: kaip priartinsime būtinąsias sveikatos paslaugas prie gyventojų“, kurios tikslas aptarti, kaip tinkamai užtikrinti skubiąją medicinos pagalbą rajonų ir regionų gyventojams, kodėl svarbu plėtoti dienos chirurgijos paslaugas regiono ir rajono gydymo įstaigose, kaip pritraukti specialistus į šias įstaigas.

Motyvacija ne tik materialinė

V.Gailius pasakojo, kad pirmieji Joniškio rajono savivaldybės žingsniai buvo finansiškai motyvuoti gydytojus, atvykstančius dirbti į Joniškį.

„Padarę atitinkamus sprendimus supratome, kad iš tikrųjų jaunas, pažangus medikas, atvykęs čia, gali rasti savo vietą, rasti sutarimą su Joniškio ligoninėje dirbančiais puikiais gydytojais, patyrusiais ir gerbiamas bendruomenės žmonių. Ir netgi norėčiau pasakyti, kad tai daug svarbiau, negu koks nors materialinis jaunų atvykstančių žmonių paskatinimas, kad jie atėję pamatytų žmogišką vadovo veidą ir požiūrį, profesionalų ir šiuolaikišką požiūrį.

Pamatytų naują organizacinę struktūrą, pamatytų galimybes tobulėti, priderinti jo grafiką, jo norus – mes kompensuojame atvykimus, organizuojame ekspresmaršrutus atvykti į darbą. Ir mes šiandien galime teikti žmonėms tas paslaugas, kurios reikalingos. O žmonėms reikalingos patikimos, saugios, ambulatorinės dienos stacionaro paslaugos. Jos šiandien yra teikiamos – patikimos, saugios ir pasiekiamos“, – pabrėžė meras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius

Jo teigimu, nereikia skambinti „Jonui Petrui“, kad patektum pas gydytoją – egzistuoja visiems žinoma bendra tvarka.

„Aš manau, kad mes reformą padarėme iki tos teisinės aplinkos, kuri sukurta yra šiandien. Ir duotas įrankis kitoms savivaldybėms kurti analogišką sistemą.

Taip, susidūrėme su pasipriešinimu. Tų, kurie dar norėtų būti „ligoninių savininkais“, kurie norėtų, kaip ir anksčiau, duoti juokingą atlyginimą ir sakyti „eik susirink“. Taip, susidūrėme su pasipriešinimu ir apmaudžiausia, kad to pasipriešinimo sistema suveikė. Įsijungė sistemos aplink Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir jei ne ministerijos supratimas ir palaikymas, velniai žino, kaip čia būtų pasibaigę.

Taip, susidūrėme su pasipriešinimu. Tų, kurie dar norėtų būti „ligoninių savininkais“, kurie norėtų, kaip ir anksčiau, duoti juokingą atlyginimą ir sakyti „eik susirink“.

Taip. Bet kai tu žinai, kad darai tai, ko reikia savivaldybės bendruomenei, tu tiesiog nesidairai į pašales, neišgyveni dėl pasekmių sau, tiesiog kuri tą sistemą, kurią savo vizijoje man pristatė Martynas (Martynas Gedminas, Joniškių ligoninės direktorius – red. past.), visa bendruomenė jį palaiko, tai daug svarbiau nei išorinis vertinimas“, – kalbėjo V.Gailius.

Paciento įvaizdis

Joniškio ligoninės direktorius M.Gedminas irgi akcentavo žmonių svarbą – esą ne ministras gydys žmogų, o tas gydytojas, kuris dirba.

Partnerio nuotr./Martynas Gedminas
Partnerio nuotr./Martynas Gedminas

„Teisinė aplinka sukuria galimybes kažką kurti, bet jeigu ne žmonės, nieko nebūtų. Klausimas tas, ką daryti vadovui, kad pritrauktų žmones. Vadovo uždavinys, kaip sukurti aplinką, kad čia pritrauktų žmonių. Nebebus autobusais vežamų specialistų, tau reikia jiems sukurti aplinką.

Mes rajonuose susiduriame ir su tuo, kad mes studijų metais, rezidentūroje susiformuojame labai nepalankų rajonų įvaizdį, kai mums atveža pacientą – „ai, čia iš kaimo“.

Tad kai mums pavyksta prisikviesti specialistus, tai jie ir sako – jei būčiau žinojęs anksčiau, kad čia galėsiu ramiau atsikvėpęs labiau įsigilinti į pacientą, būčiau čia anksčiau atvažiavęs“, – kalbėjo M.Gedminas.

Mes rajonuose susiduriame ir su tuo, kad mes studijų metais, rezidentūroje susiformuojame labai nepalankų rajonų įvaizdį, kai mums atveža pacientą – „ai, čia iš kaimo“.

Jis akcentavo, kad pirmiausia yra žmonės, jų kompetencija, o tada jau infrastruktūra.

Mato ir minusų

Pasvalio ligoninės vyr. gydytojas Rolandas Rastauskas sako, kad numatoma reforma turi pliusų, bet ir minusų: „Kad kai kurių paslaugų yra maži kiekiai ir jų reikia mažinti, aš tikrai sutinku. Mes toje reformoje pradėjome dalyvauti jau 2017 metais. Dėl tų klausimų, kad reikia uždaryti Akušerijos ir Vaikų ligų skyrius, kalbėjome jau tada, bet nepavyko, nes dalyvavome Šveicarijos-Lietuvos programoje. (…)

Nuo gegužės 1 d. šitų skyrių nebėra. Dienos chirurgijos turėjome nuo seno, vienas tos reformos minusas – jeigu skatini dienos chirurgiją, tai reikia ir apmokėti už tas paslaugas, tiek dienos chirurgijoje, tiek dienos stacionare, bet kai 2020 m. metų pabaigoje ir pernai dėl COVID-19 paaiškėja, kad neapmokės, tai mus priverčia stabdyti dienos chirurgiją.

Pernai mes negavome 17 tūkst. eurų, šiemet padidino tą sumą, bet mes ją vėl viršijome. Bet lyg žada už tris ketvirčius.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rolandas Rastauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rolandas Rastauskas

Kalbėdamas apie tokį kaip ir bandomąjį projektą Joniškio ligoninėje, R.Rastauskas paminėjo, kad tai turbūt vienintelis pavyzdys, kai nelikus Reanimacijos ir Chirurgijos skyrių ligoninė puikiai veikia, esą ir atlyginimai geri, ir operacijų skaičius didelis.

„Mano tik klausimas būtų ligoninės direktoriui, kaip jūs elgtumėtės, jeigu visa tai reikėtų daryti, o jūs neturėtumėte nė vieno skubios medicinos daktaro? Šiandien Pasvalyje, ką čia atlieka vienas skubios medicinos daktaras, pas mus atlieka trys daktarai – chirurgas, terapeutas ir reanimatologas.

Be skubios medicinos daktarų sunkiai įsivaizduoju.

Finansine prasme Joniškiui geriau – nereikia reanimacijos paslaugų, vietoj trijų daktarų reikia išlaikyti vieną daktarą, tačiau žiūrint iš ligonių pusės, kur nauda didesnė, tai patikėkite, tikrai geriau, kur trys daktarai dirba, o ne vienas“, – kalbėjo Pasvalio ligoninės gydytojas.

Kalbėdamas apie savo ligoninės perspektyvas, R.Rastauskas teigė, jog Joniškio pavyzdys jam tiktų tik tuo atveju, jeigu gautų mažiausiai keturis skubios medicinos daktarus: „Be skubios medicinos daktarų sunkiai įsivaizduoju.“

Reikėjo naujos komandos

Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė sakė pavydinti Joniškio ligoninės direktoriui M.Gedminui „jaunatviško, protingo maksimalizmo“: „Jūs taip užturbinot visą savo kolektyvą, su kuo nepakalbu, visi labai patenkinti ir, svarbiausia, supranta žmonės, koks ligoninės tikslas, ką jie turi žinoti ir ko jūs siekiate.

SAM ir Vyriausybės programose numatyta reforma palietė visas ligonines. Mes esame regioninė ligoninė, bet taip pat dalyvaujanti reformoje. Prieš trejus metus tapau direktore ir susitikau su Ligonių kasų direktoriumi, kuris man pasakė: „Jeigu jūs nesireformuosite, reforma jus suės.“ (…)

Esame laimingi, nes dabar mūsų dalininkai ir SAM, dalyvaujame ne viename projekte.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Telšių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Telšių ligoninė

Telšių ligoninėje dienos chirurgijos paslaugos taip pat išplėtotos, kaip sako direktorė, tai pavyko padaryti pritraukiant jaunus gydytojus, kurie tas paslaugas gali teikti. „Nes su ankstesne komanda man nelabai pavyko to padaryti, nes nelabai įsivaizdavo, kaip žmonės po dienos chirurgijos paslaugų galės namie tęsti gydymą, kuris bus skirtas. Dabar mes labai neblogai šitoje srityje tobulėjame. Ir Ligonių kasos mato, kaip mes dienos chirurgiją plėtojame.

Kitose srityse irgi plėtojame paslaugas, o kur negalėjome suteikti kvalifikuotos paslaugos, tarkim, psichiatrijoje, tai užsidarėme“, – kalbėjo direktorė, teigdama, kad trūksta nebent pinigų – ne dėl paslaugų, o dėl buitinių paslaugų, nes dujinis šildymas pabrango keturis kartus, daugiau nei penkis kartus išaugo sąskaitos už elektrą.

Kur negalėjome suteikti kvalifikuotos paslaugos, tarkim, psichiatrijoje, tai užsidarėme.

Receptai pritraukti jaunus specialistus

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas kaip vieną iš galimybių pritraukti jaunus specialistus paminėjo tai, kad iš vieno ar kito rajono išvykę jauni žmonės galbūt vėliau mieliau grįžtų į savo gimtinę, tad reikėtų stebėti, kas įstoja ir potencialiai paskui juos galbūt galima bus prisitraukti grįžti dirbti į gydymo įstaigas.

„Tai vienas iš receptų, kaip mums pritraukti specialistus“, – kalbėjo viceministras.

Jis paminėjo, kad SAM kuria teisinę aplinką, bet vizijos, kaip turėtų veikti paslaugos, norisi iš konkrečių gydymo įstaigų vadovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius