-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 05

Joniškyje neregėtas trichineliozės protrūkis dėl inspektoriaus žioplumo?

Joniškietis Sigitas kartu su draugu sumedžiojo šerną. Mėsos mėginius pateikė maisto ir veterinarijos specialistui. Pagal naują tvarką mėginiai buvo išsiųsti į Vilnių – tikrinti nuo afrikinio kiaulių maro ir trichinelių. Prieš šventinį savaitgalį buvo gauti atsakymai. Inspektorius medžiotojus informavo, kad mėsa valgoma, o po šventinio savaitgalio liepė skubiai viską atvežti sunaikinimui.
Šernas
Šernas / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Joniškietis Sigitas Lacis jaučiasi lyg po teroristinio akto: „Toks jausmas, kad mus tyčia norėjo apnuodyti. Prieš šventes pasakė, kad galime valgyti. Taip ir padarėme – aš ir mano draugo šeimos suvalgėme kone pusę šerno.“

Leido valgyti, nors atsakymas apie rastas trichineles buvo gautas

Šernas buvo sumedžiotas Joniškio rajono Beržėnų miške. Nuo balandžio galioja nauja tvarka – mėsos mėginiai jau nėra tikrinami vietoje. Jie siunčiami į laboratoriją Vilniuje. Per keletą dienų ateina atsakymai, kuriuos medžiotojams inspektoriai praneša telefonu.

Ar gydytojas iš lubų kabina tokias išvadas? Ar jis tyčia mus norėjo apnuodyti?

„Ketvirtadienį prieš šventes veterinarijos gydytojas Edmundas Jakas paskambino ir pranešė, kad galime valgyti mėsą – trichinelių nėra. Po Velykų – balandžio 3 dieną gavome nurodymą skubiai mėsą atgabenti sunaikinimui. Rasta trichinelių. Tas pats nutiko dar vienam medžiotojui iš Satkūnų būrelio“, – pasakojo medžiotojas.

Kitas medžiotojas patvirtino, kad jam nutiko tas pats – gavo žinią, jog mėsą galima valgyti, o po švenčių pranešta, jog šernas yra užkrėstas trichinelioze.

Žmonės skaičiuoja, kad mėsos paragauti galėjo beveik trisdešimt žmonių. Specialistai skelbia, jog šiai dienai trichinelioze galėjo užsikrėsti 15 žmonių. Jiems taikomas profilaktinis gydymas.

„Trisdešimt metų medžioju. Visada veterinarijos gydytojas patikrindavo vietoje. Jokių panašių atvejų nėra buvę. Dabar pasikeitė tvarka, nes kažkas sumedžiojo šerną, užkrėstą afrikiniu kiaulių maru. Daugiau jų niekas nesumedžioja. Gal čia koks sąmokslas? Nejaugi vienintelis šernas pats sau vienas nešiojo marą“, – piktai klausė S.Lacis, dėl velykinės mėsos sulaukęs daugybę kaltinimų iš artimų žmonių.

Tiesiog klaida?

Joniškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Giedrius Kuolas pripažino: „Mes suklaidinome... Buvo gautas pranešimas laiku ir teisingai, o inspektorius medžiotojus suklaidino.“

G.Kuolas informavo, kad buvo gauti tyrimų atsakymai dėl afrikinio kiaulių maro ir trichineliozės. Jie atkeliavo skirtingomis dienomis ir skirtingais elektroniniais laiškais. Pranešimas apie trichineliozę atkeliavo anksčiau, o specialistas suskubo nudžiuginti medžiotojus, pamatęs vėlesnį pranešimą, jog maru šernai neužkrėsti.

Vadovas pripažįsta, kad sumaišties galėjo įnešti tai, jog nuo balandžio mėsa tikrinama pagal naują tvarką. Po to, kai buvo sumedžiotas afrikinį kiaulių marą nešiojantis šernas, visi mėsos mėginiai privalo būti siunčiami į laboratoriją sostinėje.

„Tame nieko blogo nėra – tyrimai tapo dar patikimesni. Tai, kad pasikeitė tvarka – nėra pasiteisinimas – žmonės turėjo būti informuojami tinkamai. Paprastai paskambiname, bet jei nori – atsiunčiame lydraščius elektroniniu būdu“, – teigė G.Kuolas.

Jo žiniomis, susirgti trichinelioze pavojus gresia 15 asmenų. Jiems rekomenduota kreiptis į medikus. Visi užkrėstos mėsos likučiai – apie 48 kilogramai – yra skubiai surinkti ir sunaikinti.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pradėjo vidinį tarnybinį tyrimą, įtarus, kad Joniškio VMVT darbuotojas pateikė rajono medžiotojams klaidingą informaciją apie dviejų sumedžiotų šernų laboratorinių tyrimų rezultatus. Joniškio VMVT pradėtas tarnybinis tyrimas dėl aplaidumo vykdant tarnybines pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius