Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 30

Jų nepamatysite – Lietuvos kariai, dirbantys po vandeniu

Stresas, šaltis, ilgas laikas nekvėpuojant ir pusšimtis metrų po vandeniu – tai tik dalis to, ką tenka patirti Lietuvos kariuomenės povandeninių veiksmų komandai. Šių karių pagrindinis tikslas – sprogmenų jūroje nukenksminimas. Jiems dirbti tenka ne sausumoje, o giliai po vandeniu. Sprogmenys, kuriuos tenka nukenksminti, būna tokio galingumo, kad nesunkiai gali paskandinti karinį laivą.
Karinių jūrų pajėgų povandeninių veiksmų komanda darbo metu
Operacija / Karinių jūrų pajėgų povandeninių veiksmų komandos nuotr.

Narų išminuotojų pradžia – vos atgavus Nepriklausomybę

Povandeninių veiksmų komandos, kaip ir daugelio specialios paskirties padalinių, istorijos pradžia yra laikoma Nepriklausomybės atkūrimo pirmieji metai. Tuomet patriotiškai nusiteikę entuziastai negailėjo jėgų ir užsidegimo kuriant organizacijas, kurios vėliau išsivystė į įvairius policijos ir kariuomenės padalinius.

1992 metais buvo įkurtas SKAT narų plaukikų klubas „SKAT Nautilius“. Šie metai laikomi ir Lietuvos kariuomenės narų padalinio įkūrimo metais. Pačioje pradžioje šių karių paskirtis nebuvo tiksliai apibrėžta. Vėliau veiklos kryptis pamažu pradėjo natūraliai aiškėti – jų pareiga tapo standartinių sprogmenų ištraukimas iš vandens telkinių, žvalgyba ir kovinių narų užduotys.

Maždaug apie 2001 metus Povandeninių veiksmų komandoje prasidėjo specializacija darbui su jūrinėmis minomis ir sprogmenimis. Atsiranda ir oficiali išminuotojų specialybė. Pirmieji narai kursus baigė Norvegijoje Karališko karinio laivyno Narų mokykloje.

2007 metais PVK kovinės paskirties narai tapo Specialiųjų operacijų pajėgų viena iš sudėtinių dalių – Kovinių narų tarnyba. Nuo tada Povandeninių veiksmų komandoje liko ir dirba tik narai išminuotojai.

Išminavimas po vandeniu – išskirtinėms asmenybėms

Darbas su sprogmenimis nėra pats lengviausias. O darbas su sprogmenimis po vandeniu – išskirtinio talento, užsispyrimo ir valios reikalaujantis sunkus darbas ir mokslas.

Tapti Povandeninių veiksmų komandos išminuotoju užtrunka keletą kartų ilgiau negu sausumos sprogmenų specialistu. Dalis jų baigia kursus Juozo Lukšos mokymo centre. Tai tartum įvadas į pasiruošimą rimtam mokslui Latvijoje.

Tada prasideda pasiruošimas darbui po vandeniu. Povandeninių veiksmų komandos kariai 7 mėnesius mokosi Latvijoje. Čia anglų kalba baigia naro išminuotojo kursus.

Patyrę narai išminuotojai savo įgūdžius tobulina Jungtinėse Amerikos Valstijose. Čia jie mokosi ir iki tobulumo savo įgūdžius šlifuoja dar beveik metus.

Po šiais mėnesių skaičiais slepiasi ilgos ir alinančios treniruotės vandenyje, sausumoje, sprogdinimai, stresas, dideli fiziniai krūviai, kartais net parašiutininkų šuoliai ir daug kitų užsiėmimų.

Narų išminuotojų užduotis – neutralizuoti, saugoti, gelbėti

Povandeninių veiksmų komandos karių pagrindinė užduotis yra nesprogusių sprogmenų paieška ir neutralizavimas vandenyje. Tai jūrinės minos ir torpedos. Jie taip pat privalo neutralizuoti jūroje vykstančių kovinių šaudymų metu nesprogusius sviedinius. Šiems kariams tektų nerti ir tuomet, kai minos būtų aptinkamos sekliuose vandens telkiniuose.

Po šiais mėnesių skaičiais slepiasi ilgos ir alinančios treniruotės vandenyje, sausumoje, sprogdinimai, stresas, dideli fiziniai krūviai, kartais net parašiutininkų šuoliai ir daug kitų užsiėmimų.

Tačiau tai nėra vienintelė jų veikla. Lietuvoje gerai paruoštus narus turi vos kelios tarnybos ir institucijos. Klaipėdos jūrų uoste realiai dirba tik kariškių ir policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ narai.

Tiek Povandeninių veiksmų komandos, tiek „Aro“ narams tenka apžiūrėti krantines, o esant įtarimams, ir atplaukiančius ar stovinčius laivus. Laivai apžiūrimi ieškant ne tik sprogmenų, bet ir kontrabandos. Seniau savo povandeninius darbuotojus turėjęs Muitinės departamentas šiuo metu šią pareigybę yra praktiškai sunaikinęs.

Povandeninių veiksmų komandos narai taip gali ir būna pasitelkiami strateginių objektų povandeninės dalies apžiūrai, retkarčiais ir paieškos ir gelbėjimo operacijoms.

Nuo specialaus nardymo aparato iki povandeninių robotų ir barokamerų

Narams išminuotojams darbui po vandeniu reikalinga speciali įranga. Aktyvios jūrinės minos gali suveikti nuo metalo arba garso. Tokie užtaisai „pastebi“ viršuje už kelių dešimčių metrų plaukiantį laivą ir sprogsta. Naras išminuotojas naudodamas įprastus metalinius deguonies balionus ir standartinę įrangą priplaukęs prie aktyvios minos gali ją aktyvuoti ir taip susisprogdinti.

Povandeninės veiksmų komandos narai naudoja pusiau uždaro ciklo nardymo aparatus DC-55. Juose beveik nėra metalinių detalių ir sumažintas burbulų išmetimas į paviršių. Naudodami šiuos aparatus kariai gali pasinerti iki 55 metrų gylio ir ten atlikti reikiamą darbą – apžiūrėti minas, pritvirtinti prie jų sprogmenis ir saugiai visa tai neutralizuoti.

Sprogmenų nukenksminimas yra paskutinė darbo dalis. Jų paieškai paprastai naudojami sonarai ir povandeniniai robotai, dar kitaip vadinami autonominiai povandeniniai įrenginiai. Povandeninių veiksmų komanda turi keletą sprogmenų ir kitų objektų, esančių po vandeniu, nukenksminimui skirtų robotų. Šie įtaisai turi išmaniąją sistemą, o užduotis jiems perduoti galima net robotams dirbant vandenyje.

Narams išminuotojams taip pat reikalinga ir barokamera. Šis įrenginys skirtas gydyti traumoms, kurios atsiranda narui staiga iškilus į paviršių. Tuomet dėl staigaus slėgio pokyčio plaučiuose gali atsirasti burbuliukai. Nesuteikus skubios pagalbos barokameroje naras gali tiesiog numirti.

Minas naikina susprogdindami

Jūriniai išminuotojai nuo sausumos kolegų labai skiriasi savo darbo pobūdžiu. Žemyninėje dalyje dirbantys sprogmenų specialistai, aptikę artilerijos sviedinius ir aviacines bombas, retai kada gali juos sunaikinti toje pačioje vietoje. Paprastai jas tenka neutralizuoti vietoje arba išvežant į karjerus ir ten susprogdinant.

Jūrinių išminuotojų didesnę darbo dalį įprastai užima minų aptikimas sonarais ar kita įranga. O sprogmenų neutralizavimas nėra toks gyvybiškai skubus. Užtaisai dažnai būna jau neaktyvūs ir guli giliai po vandeniu.

Dėl staigaus slėgio pokyčio plaučiuose gali atsirasti burbuliukai. Nesuteikus skubios pagalbos barokameroje naras gali tiesiog numirti.

Tokiais atvejais narai pasirengia išminavimo operacijai. Tada po vandeniu prie rastos minos pritvirtina sprogmenis ir būdami saugiu atstumu susprogdina juos. Taip sunaikinama ir mina.

Narais išminuotojais tampa tik išskirtiniai kariai

Žiūrėdami filmus dažnai svajojame apie vieną ar kitą profesiją ir retai kada suvokiame, kad beveik bet kuo iš ten rodomų žmonių galime būti ir mes. Tereikia daug noro ir stiprios valios.

Kad ir kaip keistai beskambėtų, tačiau tapti naru išminuotoju galimybių turi beveik kiekvienas iš mūsų. Tam reikia baigti bazinius karinius mokymus ir kreiptis į Povandeninių veiksmų komandą.

Tai nereiškia, kad jūs iškart būsite priimtas į unikalų padalinį. Pirmiausia bus išbandyta, kaip jūs „sutariate“ su vandeniu. Kitaip tariant – ar gerai jaučiatės būdami netipiškoje žmogui aplinkoje. Jeigu jums pavyks išlaikyti testus po vandeniu ir virš jo – galėsite pradėti mokymo kursą.

Kursai trunka daug ilgiau negu bet kurio kito išminuotojų padalinio. Tad norint užsitarnauti antsiuvą su jūrine mina ir žaibu teks paplušėti keletą metų.

Tačiau tapę Povandeninių veiksmų komandos nariu galėsite drąsiai didžiuotis ir atlikti užduotis, kurias Lietuvoje gali įveikti tik išskirtiniai kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius