Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 06 02

Judėjimo „Pro Patria“ atstovas Paulius Stonis: situacija Lietuvoje – ne lengvesnė nei prieš 25 metus

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis švenčia 25 metų jubiliejų. Šia proga Dailės akademijoje vyko diskusija „Kartų estafetė: gyvoji Sąjūdžio atmintis“. Susirinkę sąjūdiečiai ir jaunosios kartos atstovai negailėjo kritikos tiek dabartinei Lietuvai, tiek pačiam Sąjūdžiui.
Į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio steigiamąjį suvažiavimą išrinkti 1027 delegatai
Į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio steigiamąjį suvažiavimą išrinkti 1027 delegatai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Sąjūdis siekia atgaivinti pilietiškai sąmoningą ir aktyvią visuomenę, žmogų kaip moraliai atsakingą asmenybę, pilietį — savo krašto šeimininką ir patriotą. Gindamas visų Respublikoje gyvenančių tautų lygiateisiškumą, Sąjūdis siekia užtikrinti lietuvių tautai išlikimo ir suverenaus valstybingumo sąlygas. Tam būtina atkurti ir išplėtoti politines, teisines, ekonomines bei kultūrines gyvenimo formas Respublikos suvereniteto pagrindu“.

Tokie buvo Sąjūdžio nubrėžti svarbiausi kovos už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę siekiai bei ilgalaikiai valstybės raidos tikslai. Tačiau daugumos įgyvendinti nepavyko.

Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras, filologas, rašytojas, prozininkas, Sąjūdžio Seimo Tarybos narys Romas Gudaitis susirinkusiesiems pareiškė, kad per 25 metus viskas Lietuvoje tiesiog supuvo.

„Tikiu, kad Lietuvoje atsiras nauja jėga ir visoms negerovėms pasipriešins labai ryžtingai. Ar tai bus naujas Sąjūdis? Man sunku patikėti. Ta jėga bręsta, vis daugiau paskatų ir ore jauti, kad vis daugiau žmonių nori telktis. Tie, kurie neturi tribūnos. (...) Turi būti užkarda tokiai labai gražiai, formaliai gražiai, valstybės pateikimo formai. Viskas juk labai gražu. Esmė – per 25 metus, deja, mūsų valstybėje daug kas supuvo. Tą reikia pripažinti, keisti. Tai bus labai sunku. Įveikėme daug, niekas netikėjo. Didžiausios sėkmės tai naujai jėgai, kuri tikrai atsiras ir susiformuos“, – sakė R.Gudaitis.

Judėjimo „Pro Patria“ atstovas Paulius Stonis taip pat apgailestavo, kad Sąjūdžio tikslai ilgainiui išsigimė, daug žmonių tiesiog troško materialinės gerovės.

„Tokių žmonių buvo daug daugiau, nei galėjo pasirodyti. 1992 metų rinkimai nustebino likusį pasaulį, šių dienų valstybės krizė yra būtent tada prasidėjusių procesų pasekmė“, – sakė P.Stonis.

Jo teigimu, prieš 25 metus susibūrė žmonės, kurių dvasia nebuvo palaužta. Jie sugebėjo atkurti ir parodyti žmonėms visavertės būties perspektyvą. Tokių žmonių reikia ir dabartinės Lietuvos kūrimui.

„Nepriklausomybė reikalauja aukos valstybės kūrime. Reikia dvasiškai tvirtų žmonių“, – teigė „Pro Patria“ atstovas.

Anot jo, padėtis dabar – ne lengvesnė nei prieš 25 metus. Visgi Lietuva yra nepriklausoma, o tai jau leidžia rinktis.

„Vertingiausia įsivaizduoti save, gyvenantį prieš 25 metus ir gyvenantį tokiomis sąlygomis. Kuris iš mūsų tada atsisakytų dalyvauti lietuvių tautos ir valstybės atgimime? Tad kodėl neturėtume dalyvauti dabartinės Lietuvos kūrime? Jei apsisprendėme, nebijokime pasisakyti, už ką kovojame“, – kalbėjo P.Stonis.

Jo teigimu, dabar atsiradusi „pusinės meilės Lietuvai būsena“ – žmonių meilė Lietuvai yra sumišusi su patogumo siekiu: „Toks dvilypumas anuomet nebūtų leidęs atsirasti jokiam Sąjūdžiui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius