Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 02

Apgadino jūsų automobilį, stebimą kameros? Tai nereiškia, kad kaltininką rasite pagal vaizdo įrašą

Surasti vaizdo įrašą, kuriame gali būti užfiksuotas automobilį apibraižęs žmogus, nėra lengva net ir tada, kai tas automobilis stovėjo tiesiai po vaizdo stebėjimo kamera. Tuo įsitikino vilnietė Eglė, apsukusi ratą per institucijas, kurios Vilniuje gali administruoti kameras, bet taip ir neradusi, kas jai galėtų padėti. Kamera kabo, o kas mato jos filmuojamus vaizdus – neaišku.
Vilniaus gatves stebinčios vaizdo kameros
Vilniaus gatves stebinčios vaizdo kameros / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jau dvi savaites bergždžiai ieškau, kas administruoja vaizdo stebėjimo kamerą Šiaulių / Žemaitijos g. Vilniuje kampe. Kreipiausi į savivaldybę, seniūniją, policijos komisariatą, „Susisiekimo paslaugas“, „Senamiesčio ūkį“ / „Civinity“.

Visi kaip susitarę siuntinėja kitur. O man trečią kartą per dvejus metus perbrėžia raktu automobilio šoną. Visi užjaučia – padėti negali. Ką daryt?

Toje kameroje tikiuosi braukėjo veidelį pamatyti“, – feisbuke rašė Eglė.

Praėjo dar savaitę, tačiau ji taip ir nerado, kas šią kamerą administruoja ir galėtų pagelbėti su vaizdo įrašu. Feisbuko komentatoriai dalijosi patirtimis, kaip jiems irgi nėra pavykę atkapstyti, kur tie įrašai nukeliauja ir jais pasinaudoti ieškant vandalų.

Priklauso savivaldybei, bet ne visos

Pasirodo, surasti, kas administruoja vieną ar kitą vaizdo stebėjimo kamerą Vilniaus mieste, išties nėra lengva, nes tų administruojančiųjų kur kas daugiau nei savivaldybė ar jos įmonė ir policija.

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, visas savivaldybės kameras galima rasti žemėlapyje, o vaizdus iš jų mato ir policija.

Miestas yra įrengęs kameras ir tokiose gausiai lankomose vietose kaip Rotušės aikštė, Bernardinų sodas bei kt.

„Konkrečiai kalbant apie vaizdo kamerą Žemaitijos ir Šiaulių gatvių sankryžoje, tai nėra savivaldybės ar jos pavaldžių įstaigų įrengta kamera. Savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyrius pernai lapkritį paveldosauginiu aspektu peržiūrėjo ir pritarė vaizdo stebėjimo kameros techniniam projektui, statytojas – AB „Telia Lietuva“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaizdo kamera Šiaulių ir Žemaitijos g. sankryžoje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaizdo kamera Šiaulių ir Žemaitijos g. sankryžoje

Iš esmės, įrengti viešas vietas stebinčias vaizdo kameras gali bet kuris subjektas, turintis teisę tvarkyti asmens duomenis ir, Senamiesčio atveju, suderinęs kameros įrengimą su paveldosaugininkais“, – teigė savivaldybės atstovai.

Policija stebi 311 kamerų vaizdus

Vilniaus policijos atstovės Julijos Samorokovskajos teigimu, Vilniaus mieste esančios vaizdo kameros yra savivaldybės, policija tik vykdo jų stebėjimą. Iš viso stebimi vaizdai iš 311 kamerų: „Didžioji dalis sukoncentruota centre, tačiau nemažai jų jau yra ir gyvenamuosiuose rajonuose.“

Šiaulių ir Žemaitijos gatvių sankryžoje kabančios tarp jų nėra.

„Susisiekimo paslaugos“ irgi teigia, kad visos mieste esančios kameros priklauso sostinės savivaldybei, nes būtent ji moka už tų kamerų priežiūrą. Įmonė naudoja eismo stebėjimo kameras, jomis naudojasi ir policija.

Žemėlapyje pažymėta Šiaulių ir Žemaitijos g. sankryža
Žemėlapyje pažymėta Šiaulių ir Žemaitijos g. sankryža

Pasitikrinti, kur savivaldybei priklausančios kameros yra, galima jau minėtame žemėlapyje, tačiau specialistai įspėja, jog jei jame kameros nėra, tai gali būti, kad kažkas kitas ją administruoja. Arba tai tėra eismo jutiklis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius