Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 10 /19:56

Juodaodį su klozetu palyginusi liberalė Dalia Teišerskytė: „Panaudojau netinkamus žodžius“

Liberalė Dalia Teišerskytė jau dešimtmetį negali pamiršti vienos savo komandiruotės, kai jai, kaip teigė pati parlamentarė, teko vienuolika valandų praleisti sėdint šalia juodaodžio ir lėktuvo tualeto. Seimo narė dabar jau nepamena, kur tuomet skrido, tačiau vis dar jaučiasi tos kelionės pažeminta.
Dalia Teišerskytė
Dalia Teišerskytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kai skridau iš pasaulio parlamentarų kongreso ir kitų šalių parlamentarai skrido kaip priklauso, kaip žmonės, o man teko sėdėti tarp negro ir klozeto, tai yra afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai. Kitų šalių parlamentarai praeidami klausė manęs, kodėl aš čia sėdžiu, gal man bloga, man buvo gėda už mūsų valstybę“, – antradienį Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės posėdyje Lietuvos parlamente skundėsi D.Teišerskytė.

Kitų šalių parlamentarai skrido kaip priklauso, kaip žmonės, o man teko sėdėti tarp negro ir klozeto, tai yra afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai, – sakė D.Teišerskytė.

15min.lt paklausta, ar neįžvelgia savo pasisakyme rasistinės gaidos, parlamentarė griežtai tai paneigė. Anot jos, Harrietos Beecher-Stowe knygoje „Dėdės Tomo trobelė“ naudojami dar ne tokie žodžiai. 

„Baikit, nejuokaukit. Koks čia rasistinis? Kodėl mes nepykstame, kai mus lietuviais pavadina? Ar jūs atsimenate „Dėdės Tomo trobelę“? Kokiais ten žodžiais buvo apie afroamerikiečius parašyta? Yra literatūra, yra įpročiai, bet kažkodėl žydai pyksta vadinami žydais, negrai pyksta, kad jie negrai. Man tai, pavyzdžiui, gražus pavadinimas, lietuviškas, paprastas. Dabar „afroamerikietis“. O jeigu negras iš Paryžiaus? Tai aš sakysiu, kad afroparyžietis?“ – kratėsi palyginusi netinkamai parlamentarė. 

Pasak jos, kai tik Seimo nariai yra kviečiami į kokį renginį, kur kelionė jiems apmokama, visuomet užsakomi skrydžiai verslo klase. 

„Nebūtinai turi skristi verslo klase, bet bent jau kažkur viduryje lėktuvo. Na, patikėkite, sėdėti per naktį šalia tualeto, kai kas penkios minutės ten kas nors ką nors daro, o šalia sėdi, matyt, iš vakaro gerai įkalęs pilietis ir dvokia visais, kokiais tik įmanoma, kvapais... Aš tiesiai šviesiai sakau: visą kelią prablioviau. Aš jaučiausi pažeminta“, – pasakojo Seimo narė.

Parlamentarė sakė savo gyvenime mačiusi visko ir jai toje kelionėje buvo gaila ne savęs, o buvo gėda už valstybę. 

„Man buvo gėda už savo valstybę, kurios parlamento atstovė skrenda šalia tualeto ir iš jos gali tyčiotis italai, prancūzai, austrai, čekai, lenkai arba eilinis Lietuvos koks nors valdininkėlis, kuris skrenda verslo klase“, – aiškino ji. 

Pasak Seimo narės, dabar parlamentarai taip „nusiorinę“, kad ant jų galvų galima „pilti mėšlą, tyčiotis, daryti viską su mumis, ką nori“. 

„Aš jau sakydama žinojau, koks bus atgarsis. Nė vienas žurnalistas kažkodėl nepaklausė, kuo baigėsi mano pateikti siūlymai dėl greitųjų kreditų, kuo baigėsi siūlymai dėl sumažinimo PVM vaikų literatūrai ir t.t. Randa užsikabinti už kažkokio niekniekio, kuris buvo prieš dešimt metų ir aš jau pati visa tai pamiršau, nors vienuolika valandų skirsti šalia į kelnes pridariusio žmogaus, o iš kitos pusės tualeto durys, tikrai, patikėkite, nebuvo labai skanu“, – pyko, kad jos frazė neliko nepastebėta, parlamentarė.  

Antradienį D.Teišerskytė sakė šią situaciją prisiminusi apgailestaudama, kad Lietuvos Seimas nesugebėjo sumokėti už Pasaulio lietuvių bendruomenės posėdžio suorganizavimą Londone, o ne Vilniuje.

„Ėjo kalba apie tai, kad mūsų posėdis buvo numatytas Londone, nes ten daugiausia išeivių iš Lietuvos – 127 tūkstančiai. Seimas nerado šitiems dalykams pinigų, nors buvo sutartas susitikimas su Londono parlamentarais, su žmonėmis, kurie ten gyvena, su atstovais.

Kažkur važiuoti, jei pamenat, į Afriką varnų skaičiuoti, yra, o čia ne. Tokie dalykai užmuša vietoje. Kam ta komisija reikalinga? Ji čia susirenka, už mokesčių mokėtojų pinigus papietauja, pavakarieniauja, bet kokias problemas ji išsprendžia? Aš manau, kad šitos komisijos pareiga yra dirbti vietoje – Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Čikagoje. Bendrauti su žmonėmis, su kuriais nebesusikalbame, kurių pilietybes prarandame“, – kalbėjo Seimo narė. 

Papildyta 19.57 val. E.Masiulis: toks pasisakymas nesuvokiamas 

Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis antradienį teigė, kad liberalai – už pagarbą kiekvienam žmogui.

„Diskriminuoti negalime nei pagal tautybę, nei pagal lytį, nei pagal odos spalvą ar dar ką nors. Dabar dirbsime dvigubai stipriau, kad įrodytume, kad šios vertybės mums svarbios. Dalios Teišerskytės pasakymas yra nesuvokiamas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė jis. 

E.Masiulis sakė galintis tik apgailestauti ir atsiprašyti. „Pateisinančių žodžių neturiu ir neketinu ieškoti“, – nukirto jis. 

Nusprendė atsiprašyti 

Antradienio vakarą pasirodė ir pačios D.Teišerskytės atsiprašymas socialiniame tinkle „Facebook“: „Šiandien kalbėdama apie vieną nemalonų įvykį savo gyvenime, apie nutikimą keliaujant lėktuvu, panaudojau netinkamus žodžius. Dėl to nuoširdžiai gailiuosi ir visų atsiprašau“.

Parlamentarė teigė, kad tiesiog kartais dėl tam tikrų situacijų apima žmogiškas pyktis ir nusivylimas.

„Tikrai nesu niekaip nusiteikusi prieš juodaodžius arba prieš kitos rasės žmones. Atsiprašau, jei kam nors galėjo susidaryti toks įspūdis“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius