Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 07

Juodas Trakų šešėlis: kodėl istorinę Lietuvos sostinę sukaustė baimės ir kyšininkavimo įšalas

Trakų pilis, nuostabūs ežerai, puikūs restoranai, visus metus verdantis kultūrinis gyvenimas. Tokį įspūdį susidaro į istorinę Lietuvos sostinę atvykstantys svečiai. Tačiau naujam rajono merui rūpi kiti dalykai: jis bandys įtikinti verslininkus, kad nuo šiol Trakuose nebereikės mokėti duoklių.
Trakų salos pilis
Trakų salos pilis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už romantiško Trakų fasado – tamsūs užkaboriai. Didžiausia korupcijos byla Lietuvoje, glaudūs vietos valdžios viršūnių ir kriminalinio pasaulio autoritetų ryšiai. Trakus korupcijos sostine pavertusių veikėjų byla jau nagrinėjama teisme, bet sugriauti pinigais, šešėline įtaka ir baime grįstą korupcijos piramidę nėra paprasta.

„Aš pats esu gimęs ir augęs Trakų rajone, todėl įspūdis tikrai baisus. Savo praktikoje pirmą kartą susiduriu su tokio dydžio korupcijos byla. Turint galvoje tai, kiek laiko truko veika ir kiek asmenų į ją buvo įsitraukę. Tai galima palyginti su kelių policijos pareigūnais, imančiais kyšius iš vairuotojų, tačiau čia sumos buvo kur kas didesnės. Byloje kaltinimai pateikti buvusiai rajono valdžiai – merui, mero pavaduotojui ir administracijos direktoriui“, – „15min“ sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius.

Daug metų Trakai buvo valdomi kaip kelių asmenų bendrovė.

„Darbai buvo užsakomi ne konkursų, o apklausų būdu. Į jas buvo kviečiamos tos pačios firmos. Savivaldybės vadovai rajono reikalus tvarkė kaip privatų verslą. Dažnai bendrovių atstovai jau žinodavo apie būsimą konkurso laimėtoją ir net neduodavo paraiškos“, – teigia L.Kuprusevičius.

Pasak prokuroro, bylos duomenys itin iškalbingi. Fiktyvūs savivaldybės konkursai buvo tapę normalia praktika. Po nenusisekusių konkursų verslininkai miesto valdžiai priekaištaudavo tik dėl to, kad šie apie numatytą laimėtoją neįspėjo iš anksto. Be reikalo buvo trukdomi žmonės, kurie turėjo važiuoti, rengti konkurso pasiūlymus.  

Prokurorai įtaria, kad šią korupcinę schemą valdė buvęs Trakų meras Vytautas Petkevičius, mero pavaduotojas Saulius Raščiauskas ir savivaldybės administracijos direktorius Leonardas Karnila.

Tačiau žodis „buvęs“ vargu ar tinka. V.Petkevičius ir L.Karnila iki šiol yra savivaldybės tarybos nariai. L.Karnila taip pat užima atsakingas Trakų „Šilumos tinklų“ direktoriaus pavaduotojo pareigas. S.Raščiauskas dar visai neseniai buvo Trakų mero patarėjas.

Plačiau skaitykite savaitraštyje „15min“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius